
Εγκέφαλος: Η Νο1 διατροφή για να τον κρατήσετε υγιή, σύμφωνα με νευρολόγο
Θέλετε να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση και να ενισχύσετε τη μνήμη σας; Σύμφωνα με Αμερικανίδα νευρολόγο, υπάρχει μια διατροφή που αξίζει να υιοθετήσετε στην καθημερινότητά σας, καθώς προσφέρει ισχυρά οφέλη για τη νοητική σας υγεία και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Τι πρέπει να τρώμε για υγιή εγκέφαλο;
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη γνωστική υγεία, όπως οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στον εγκέφαλο, οι τραυματισμοί, οι διαταραχές της διάθεσης, η κατάχρηση ουσιών και διάφορες ασθένειες. Ενώ ορισμένοι από αυτούς δεν μπορούν να τροποποιηθούν, υπάρχουν ενδείξεις ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η γνωστική και κοινωνική ενασχόληση, μπορούν να σταθεροποιήσουν ή να βελτιώσουν τη φθίνουσα γνωστική λειτουργία.
Μελέτη του Frontiers in Public Health υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής όχι μόνο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, αλλά και στην πρόληψη της ηλικιακής γνωστικής εξασθένησης. Διατροφικά πρότυπα όπως η Μεσογειακή, η Νορδική, η DASH και η MIND διατροφή συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε τη φαιά και τη λευκή ουσία μας σε άριστη κατάσταση;
Αυτήν την ερώτηση έθεσαν οι Raj Punjabi και Noah Michelson, παρουσιαστές του podcast του HuffPost «Am I Doing It Wrong?» στη Δρ Madhureeta Achari, νευρολόγο με 30 χρόνια ανεξάρτητης πρακτικής.
Τι είναι η φαιά ουσία και τι η λευκή ουσία
Σύμφωνα με το Κλίβελαντ, η φαιά ουσία είναι ένα βασικό συστατικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, που αποτελείται από κυτταρικά σώματα νευρώνων, δενδρίτες και αμύελους άξονες. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην επεξεργασία και ενοποίηση των πληροφοριών, υποστηρίζοντας λειτουργίες όπως η αισθητηριακή αντίληψη, ο έλεγχος των μυών, η μνήμη, τα συναισθήματα και η λήψη αποφάσεων.
Στον εγκέφαλο, η φαιά ουσία βρίσκεται κυρίως στον εγκεφαλικό φλοιό, το εξωτερικό στρώμα που είναι υπεύθυνο για τις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες, καθώς και σε βαθύτερες δομές όπως τα βασικά γάγγλια και ο θάλαμος.
Η λευκή ουσία, σύμφωνα με το MedlinePlus, βρίσκεται στα βαθύτερα τμήματα του εγκεφάλου (υποφλοιώδης περιοχή) και επηρεάζει τις λειτουργίες της μάθησης. Περιέχει νευρικές ίνες (άξονες), που είναι προεκτάσεις των νευρικών κυττάρων (νευρώνων). Πολλές από αυτές τις νευρικές ίνες περιβάλλονται από ένα είδος θήκης ή καλύμματος που ονομάζεται μυελίνη.
Η μυελίνη δίνει στη λευκή ουσία το χαρακτηριστικό της χρώμα. Επιπλέον, προστατεύει τις νευρικές ίνες από τραυματισμούς και βελτιώνει την ταχύτητα και τη μετάδοση των ηλεκτρικών νευρικών σημάτων κατά μήκος των αξόνων.
Η βασική αιτία των περισσότερων προβλημάτων στον εγκέφαλο
Η Achari ανέφερε ότι ο «Νο 1 λόγος» για πολλά από τα προβλήματα που παρατηρεί στους ασθενείς της είναι ότι είναι «διατροφικά ανεπαρκείς».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από αυτό που αποκαλεί «υποσιτισμό υψηλών θερμίδων», δηλαδή οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής, αλλά δεν λαμβάνουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται.
«Ο εγκέφαλος χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή», δήλωσε. «Όσον αφορά τις βιταμίνες… η καθεμία παίζει τον ρόλο της. Είναι σαν μια άριστα ρυθμισμένη μηχανή. Δεν μπορείς απλώς να φτιάξεις ένα μέρος και να περιμένεις να δουλέψει σωστά, είναι σαν ένα αυτοκίνητο. Αν όλα είναι τέλεια, αλλά ένα λάστιχο είναι ξεφούσκωτο, το αυτοκίνητο δεν πρόκειται να κινηθεί».
Η σημασία μιας πολύχρωμης διατροφής
Η Achari πρότεινε ότι, αν μας φαίνεται «υπερβολικό» να προσπαθούμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να «τρώμε το ουράνιο τόξο».
«[Πρέπει να καταναλώνουμε] πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, νομίζω ότι το 90% από εμάς καταναλώνουμε τα δημητριακά μας σε υπερ-επεξεργασμένη μορφή. Πρέπει να επιστρέψουμε στα δημητριακά ολικής άλεσης, στις μη επεξεργασμένες τροφές, στα κρέατα, στα ψάρια, στα πουλερικά που είναι ολόκληρα. Χρειάζονται επίσης γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί και σπόροι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να προσπαθείτε να καταναλώνετε όλα αυτά τα είδη τροφίμων».
Οι κίνδυνοι των συμπληρωμάτων διατροφής
Η Achari συμβουλεύει τους ασθενείς της να αποφεύγουν τα συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να επικεντρωθούν στη διατροφή.
«Δεν σας βοηθούν», τόνισε, εξηγώντας ότι η «βιομηχανία ευεξίας» έχει προωθήσει την «παράξενη ιδέα ότι είμαστε πιο έξυπνοι από το σώμα μας».
«Δεν είμαστε πιο έξυπνοι από το σώμα μας», υπογράμμισε. «Οι πρόγονοί μας ζούσαν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, έτρωγαν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, έκαναν συγκεκριμένα πράγματα και γι’ αυτό υπάρχουμε σήμερα».
Γιατί το μάσημα είναι ζωτικής σημασίας
Για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας όσο το δυνατόν πιο υγιή, η Achari μας παρότρυνε να «θρέφουμε τα κύτταρά μας» με μια μεγάλη ποικιλία τροφών γεμάτων μικροθρεπτικά συστατικά καθημερινά και να μασάμε καλά το φαγητό μας.
«Το φαγητό σημαίνει μάσημα», τόνισε.
«Υπάρχει αυτή η νέα κουλτούρα των smoothies, όπου όλα πηγαίνουν στο στομάχι πριν τα δόντια σας προλάβουν να τα μασήσουν. Τα δόντια είναι το πρώτο μέρος του πεπτικού συστήματος».
Η μάσηση ενεργοποιεί ένζυμα στο στόμα, όπως η αμυλάση, που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής και «ξυπνούν» το μικροβίωμα, ώστε να είναι έτοιμο να απορροφήσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Το άρθρο συνοπτικά
- Η διατροφή είναι καθοριστική για την υγεία του εγκεφάλου – Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, ενώ διατροφικά πρότυπα όπως η MIND και η Μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
- Η σημασία της «πολύχρωμης διατροφής» – Η νευρολόγος Madhureeta Achari προτείνει την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ψαριών, πουλερικών, ξηρών καρπών και γαλακτοκομικών για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου.
- Προσοχή στα συμπληρώματα διατροφής – Πολλά προϊόντα που υπόσχονται ενίσχυση της μνήμης δεν είναι αποτελεσματικά. Η Achari υποστηρίζει ότι η φυσική διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
- Η μάσηση είναι ζωτικής σημασίας – Η σωστή μάσηση ενεργοποιεί ένζυμα που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ η νέα τάση των smoothies μπορεί να παρακάμπτει αυτό το σημαντικό στάδιο της πέψης.
πηγή: oloygeia.gr
Εμβόλια COVID-19: Με ποιο νέο ανησυχητικό σύνδρομο συνδέονται, σύμφωνα με το Yale