Στην Καλαμάτα θα εγκατασταθεί φέτος μεγάλο μετεωρολογικό ραντάρ της Πολιτικής Προστασίας



Ένα από τα επτά νέα δίκτυα μετεωρολογικών ραντάρ
 που θα εγκατασταθούν στη χώρα μαζί με την απαραίτητη υποδομή, πρόκειται να τοποθετηθεί στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2025.

Οι νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί και τα ραντάρ έρχονται να καλύψουν ένα κενό που υπάρχει εδώ και πάνω από 20 χρόνια στη χώρα, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας. Σκοπός αυτών των δράσεων είναι η αναβάθμιση της πρόληψης και της έγκαιρης προετοιμασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Με την προμήθεια των μετεωρολογικών σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών καθώς και των σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος, έργα ύψους πάνω από 36 εκατ. ευρώ, επιδιώκεται η βελτίωση της αποτύπωσης των τρεχουσών καιρικών συνθηκών και κυρίως της ποιότητας των παραγόμενων προγνώσεων τόσο για την περιοχή εγκατάστασης όσο και για το σύνολο της επικράτειας προάγοντας τα επίπεδα πρόβλεψης και ασφάλειας.

Θέσεις

Ειδικότερα, τα σταθερά μετεωρολογικά Radar σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε νέες αλλά και σε ήδη υπάρχουσες θέσεις λειτουργίας του δικτύου των μετεωρολογικών Radar της Ε.Μ.Υ.. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις περιοχές που αναμένεται να εγκατασταθούν είναι η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη, η Πρέβεζα, η Ανδραβίδα, η Σκύρος, η Λάρισα, η Αίγινα, ο Υμηττός, τα Χανιά, η Καλαμάτα και τα Κύθηρα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, όπως έγινε γνωστό από κύκλους της Πολιτικής Προστασίας, αναμένεται να υπογραφεί η προμήθεια ενός συστήματος βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης (Nowcasting) με το απαραίτητο λογισμικό και εξοπλισμό (servers, κ.α.), καθώς επίσης και ενός συστήματος παραγωγής αυτοματοποιημένων ενημερώσεων και προειδοποιήσεων, τα οποία θα εγκατασταθούν στην Ε.Μ.Υ. και στο Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο της Λάρισας ως εφεδρικά.

Ακόμη, στην σύμβαση που θα υπογραφεί- υπολογίζεται μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2025- περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών (ΕΔΜΣ) της ΕΜΥ με την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου συνολικά 30 συστημάτων Υδρολογικών Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών, η εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου συνολικά 12 συστημάτων ανίχνευσης Ατμοσφαιρικών Ηλεκτρικών Εκκενώσεων, η εγκατάσταση και λειτουργία 2 συστημάτων λήψης και επεξεργασίας δεδομένων από μετεωρολογικούς δορυφόρους καθώς και η γενικότερη αναβάθμιση της κεντρικής υποδομής εξοπλισμού και λογισμικού για την παραγωγή και διαθεσιμότητα κρίσιμων δεδομένων στο υφιστάμενο σύστημα της ΕΜΥ.

Το έργο που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου δικτύου των επτά μετεωρολογικών ραντάρ, είναι κόστους 23.560.000 ευρώ. Τα ραντάρ θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία στην Περιφέρεια. Οι διαγωνισμοί για όλα τα παραπάνω εργαλεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο (πραγματοποιούνται οι έλεγχοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο ανάδοχος προσκομίζει τα τελευταία δικαιολογητικά κ.τ.λ.) και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους δύο μήνες.

Έγκαιρες και έγκυρες προειδοποιήσεις

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά το σύστημα προειδοποίησης των πολιτών για έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Οι πληροφορίες από την ΕΜΥ θα πηγαίνουν σε πραγματικό χρόνο στην Πολιτική Προστασία, ώστε το υπουργείο να μπορεί να διαμορφώνει τις στοχευμένες πλέον προειδοποιήσεις του.

Η ειδοποίηση για επικινδυνότητα λόγω καιρικών φαινομένων δεν θα αφορά γενικώς για παράδειγμα τη Δυτική Ελλάδα ή την Πελοπόννησο αλλά θα φτάνει σε επίπεδο δήμου και ακόμα πιο κοντά. Η Νow Casting ενημέρωση θα γίνεται έως και 4 ώρες νωρίτερα. Οσο θα πλησιάζει ένα φαινόμενο, τόσο η πρόγνωση θα εξειδικεύεται».

«Τα νέα ραντάρ θα είναι μια μεγάλη αλλαγή για τη χώρα. Θα καλύπτεται όλη η Επικράτεια. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα» σημειώνει και ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας πως ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει στο κινητό του, εύληπτα, τα δεδομένα των ραντάρ μέσω εφαρμογής της ΕΜΥ. «Το software της αποτύπωσης του καιρού θα βελτιωθεί σημαντικά για το κοινό» σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

«Να μη μείνουμε μόνο στον εξοπλισμό»

Μετεωρολόγοι στην ΕΜΥ με τους οποίους μίλησε η «Κ» αναφέρουν πως τα νέα εργαλεία αναβαθμίζουν σημαντικά την εθνική μας μετεωρολογική υπηρεσία. Οπως σημείωσαν, η μετεωρολογική υπηρεσία έχει να προμηθευτεί μετεωρολογικούς σταθμούς από το 2004, όταν και είχαν αγοραστεί 80 σταθμοί.

Φωτογραφία από Stefan Schweihofer από το Pixabay

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ