Μεταπνευμονοϊός HMPV: Παραμένει σε νοσηλεία ο 71χρονος στη Θεσσαλονίκη, αρνητική η σύζυγός του – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και οι συστάσεις των ειδικών
Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα για τον μεταπνευμονοϊό HMPV, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε 71χρονο άνδρα από τη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Τετάρτης (08/01), με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας να είναι σε εγρήγορση.
Όπως έγινε γνωστό, η κόρη του 71χρονου φαίνεται να ταξίδεψε στις γιορτές στην Κίνα για διακοπές και λίγες ημέρες μετά την επιστροφή, ο πατέρας της εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα.
Αρχικά μετέβη σε ιδιωτική κλινική, στη συνέχεια, στις 3 Ιανουαρίου εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου -το οποίο εφημέρευε και διαθέτει μια από τις καλύτερες πνευμονολογικές κλινικές-, το Σάββατο υποβλήθηκε σε PCR τεστ και τη Δευτέρα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι θετικός στον ιό HMPV.
Μέχρι τότε, ο άνδρας νοσηλευόταν στην Α’ πνευμονολογική κλινική σε έναν θάλαμο μαζί με άλλους δύο ασθενείς, όμως με το που έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τον ιό μεταφέρθηκε στην απομόνωση ενώ ενημερώθηκαν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους που ήταν στον ίδιο θάλαμο ότι διακόπτεται το επισκεπτήριο.
Η τελευταία ενημέρωση αναφέρει ότι την Τρίτη η κατάσταση της υγείας του 71χρονου επιδεινώθηκε και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά στη Β’ πνευμονολογική κλινική, ενώ ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης του κρούσματος.
Παράλληλα, ενώ αρχικά έγινε λόγος και για δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού, που αφορούσε την γυναίκα του 71χρονου, το δεύτερο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε αρνητικό. Η 60χρονη νοσεί από Γρίπη Α, όπως και η κόρη της που είναι έγκυος, ενώ συμπτώματα γρίπης έχει και ο γαμπρός της.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το κρούσμα στον 71χρονο
Το περιστατικό μεταπνευμονοϊού που εντοπίστηκε σε έναν 71χρονο στη Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται ότι συσχετίζεται με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα, αναφέρει σύμφωνα με τον Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το συγκεκριμένο κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δεν θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι αυτήν την στιγμή, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αναφέρονται σε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και σημερινή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές. Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray), με αναμονή τελικής επιβεβαίωσης από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος). Ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενικό του πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δεν συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλήρης εργαστηριακός έλεγχος από το Κέντρο Αναφοράς, όπως προβλέπεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δεν θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.
Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια.
Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:
- Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.
- Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
- Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.
Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Τέλος, συστήνεται αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα».
Ειδικοί εξηγούν στο enikos.gr τι πρέπει να προσέχουμε
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης μίλησαν στο enikos.gr και εξήγησαν τι είναι ο HMPV, τα συμπτώματά του και πώς αντιμετωπίζεται.
«Είναι ένας αναπνευστικός ιός, τον γνωρίζουμε ως μεταπνευμονοϊό HMPV και ανήκει στην ομάδα των αναπνευστικών ιών, όπως ο συγκυτιακός που αντιμετωπίζουμε εδώ και καιρό» τόνισε η Ματίνα Παγώνη, ενώ διευκρίνισε ότι «για τον συγκεκριμένο ιό δεν υπάρχει εμβόλιο».
Σύμφωνα με την ίδια, «αφορά κυρίως σε δύο ομάδες, τα παιδιά, ιδίως κάτω των 5 ετών αλλά και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».
«Παρουσιάζει σταθερά συμπτώματα όπως της γρίπης, δηλ. καταρροή, συνάχι, πυρετό και βήχα. Δεν μας τρομάζει αυτό αλλά αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι οι τυχόν επιπλοκές, όπως μία πνευμονία ή μία βρογχίτιδα» τονίζει η κυρία Παγώνη.
Η ίδια εξήγησε ότι απαιτείται πρόληψη με τη χρήση αντισηπτικών και περισσότερη προσοχή στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ταξιδεύουν.
«Δεν χρειάζεται πανικός, τον γνωρίζουμε τον συγκεκριμένο ιό από το 2003- 2004. Στην Κίνα επικρατεί ένας πανικός καθώς υπάρχουν πολλά και σοβαρά περιστατικά, με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα. Οι εικόνες αυτές μας θύμισαν άλλες εποχές γι’ αυτό και επικράτησε και εδώ ανησυχία» υποστήριξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Αναφερόμενη στο περιστατικό με τον 71χρονο στην Θεσσαλονίκη, είπε ότι η κόρη του που είχε ταξιδέψει στην Κίνα, είχε νοσήσει, αλλά παρουσίασε απλά συμπτώματα, στα οποία δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία με αποτέλεσμα να μεταδώσει τον ιό και στον πατέρα της.
Τον συγκεκριμένο ιό, σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, οι γιατροί τον αντιμετωπίζουν συμπτωματικά και όπως πρόσθεσε: «Οι γιορτές τελείωσαν, ας περιορίσουμε τα φιλιά και τις αγκαλιές. Ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, με τις επαφές ή και μέσω των επιφανειών».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι γιατροί είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει υψηλή μεταδοτικότητα και πολλά περιστατικά. Οι γιατροί στα 3 χρόνια του κορονοϊού δώσαμε εξετάσεις και μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα».
Στέλιος Λουκίδης: «Κάθε χρόνο έχουμε περιστατικά HMPV»
«Είναι ιός που γνωρίζουμε πολλά χρόνια. Κάθε χρόνο έχουμε περιστατικά, αλλά ορισμένα μπορεί να μην ταυτοποιούνται καν, καθώς ανιχνεύονται μέσω της μεθόδου FilmeArray, όταν κάποιος πηγαίνει με λοίμωξη σε νοσοκομεία και κλινικές» τόνισε στο enikos.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης.
«Και τον Νοέμβριο είχαμε περιστατικό» υποστήριξε ο κ. Λουκίδης και επεσήμανε ότι υπάρχουν ομάδες υψηλού κινδύνου με βάση την ηλικία (παιδιά κάτω των 5 ετών και βρέφη), τη χαμηλή άμυνα και τα χρόνια υποκείμενα νοσήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και το άσθμα.
Η βασική αντιμετώπιση γίνεται σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, με πολλά υγρά, κατάκλιση, αντιπυρετικά. Δεν δίνουμε αντιβιοτικά γιατί πρόκειται για ιό. Σε επίπεδο πρόληψης χρειάζεται καλή υγιεινή, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας κλπ.
Γεωργιάδης στον Realfm 97,8: Δεν έχει καμία σχέση ο μεταπνευμονοϊός HMPV με τον COVID
«Δεν έχει καμία σχέση ο μεταπνευμονοϊός HMPV με τον κορονοϊό» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (08/01), στους Νίκο Χατζηνικολάου, την Κάτια Μακρή και τον Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «εγώ μπορώ να σας πω ότι μου λένε οι επιστήμονες που έχω μιλήσει αρκετά αυτές τις μέρες για να είμαι επαρκώς ενημερωμένος. Όχι να μην ανησυχούμε. Βέβαια υπάρχει ένα αρχέτυπο δηλαδή Κίνα, ιός εκεί που μας θυμίζει λίγο τον Δεκέμβριο του ’19 και τον Ιανουάριο του ’20. Όμως δεν έχει καμία σχέση αυτός ο μεταπνευμονοϊός με τον COVID. Ο COVID έπαιρνε έναν υγιή άνθρωπο, τον χτύπαγε με κάτι άγνωστο και μπορούσε να τον στείλει στην εντατική. Ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι αυτό. Είναι μία ήπιας μορφής τύπου γρίπης που πλήττει σε βαθμό βαρύ μόνο όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή ένας υγιής άνθρωπος δεν κινδυνεύει να πάει στην εντατική από τον ιό αυτό. Ένας που έχει τώρα, δηλαδή ο κύριος που διαγνώστηκε χθες με τον μεταπνευμονοϊό στο Παπανικολάου έχει βαριά άλλα νοσήματα».
Ακούστε το ηχητικό: