Κηφισός: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι σπηλαιολόγοι – «Θα καταρρεύσουν τμήματα αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις»
Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στον Κηφισό και την στατικότητα της κατασκευής που υποστηρίζει την εθνική οδό, έπειτα κι από την ανακάλυψη τριών νέων λιμνών, εξέφρασε ο σπηλαιολόγος Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «Γεωμυθική».
«Έχει αφεθεί στη μοίρα του»
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι ο Κηφισός, όπως και το πλήθος των υπόγειων ρεμάτων της Αττικής, έχει αφεθεί στη μοίρα του, κανείς δεν ξέρει τι γίνεται εκεί κάτω . Εμείς φυσικά πήγαμε, είδαμε τι γίνεται και δυστυχώς αυτά που ανακαλύψαμε είναι πολύ ανησυχητικά γιατί μιλάμε για φθορές χρόνιες, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται».
Αναφορικά με το ζήτημα στατικότητας που υπάρχει, ο κ. Θεοδοσόπουλος είπε: «Κυρίως είναι τρία τα σημεία που έχουμε εντοπίσει με τις λίμνες που λέμε, τα οποία είναι πρακτικά δεκάδες μέτρα κομμάτια κοίτης, με μπετά που έχουν σπάσει, έχουν φύγει, το νερό συνεχίζει να κυλάει φυσικά γιατί μιλάμε για τον ποταμό Κηφισό, σκάβει το χώμα. Αποτέλεσμα είναι πλέον να έχουν αρχίσει να φαίνονται τα θεμέλια των πασσάλων που κρατάνε από πάνω την εθνική οδό, όπου γίνεται συνεχής υποσκαφή».
Μιλώντας για τη δομική ευστάθεια της κατασκευής ο επικεφαλής της ομάδας «Γεωμυθική» επισήμανε ότι η υπάρχουσα κατάσταση σημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα αυτοψία από ειδικούς, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι αν δεν γίνει καμία παρέμβαση στα συγκεκριμένα σημεία και αφεθούν στην τύχη τους αυτά κινδυνεύουν ακόμη και με κατάρρευση. «Μιλάμε για μια υπόγεια κατασκευή, η οποία καταρρέει σιγά σιγά κι αυτό δεν αφορά μόνο στον Κηφισό, αφού ουσιαστικά αυτό που καταρρέει είναι η εθνική οδός που περνά από πάνω του, την οποία χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες οχήματα και άνθρωποι».
Δείτε το σχετικό βίντεο
«Εμείς ενημερώσαμε τις υπηρεσίες»
Για τις τρεις λίμνες που ανακαλύφθηκαν στον Κηφισό, και συγκεκριμένα στην εγκυβωτισμένη ροή του, μίλησε από την πλευρά του στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο Γιώργος Καφαντάρης, Σπηλαιολόγος, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα «Γεωμυθική», που εργάστηκε εκεί.
Εξήγησε πως είδαν τις τρεις λίμνες κατά τη διάρκεια τριών επισκέψεων στο υπογειοποιημένο κομμάτι του Κηφισού, όπου είχαν μεταβεί οι σπηλαιολόγοι για την καταγραφή του.
Οι λίμνες εντοπίστηκαν στη Χαλκηδόνα, στα ΚΤΕΛ Κηφισού και μία στην ενδιάμεση περιοχή, στο ρέμα της Εσχατιάς.
Όσο αφορά στο βάθος τους, το μέλος της Ομάδας Σπηλαιολόγων «Γεωμυθική», απάντησε πως δεν έχει γίνει ακόμα βυθομέτρηση, ωστόσο, «αυτό που είδαμε είναι ότι, πάμε μέχρι και 2 μέτρα» και επιβεβαίωσε την ύπαρξη ψαριών στις λίμνες, υπενθυμίζοντας πως, «ο Κηφισός έχει ζωή».
Σχετικά με τη στατικότητα των κτηρίων που βρίσκονται πάνω από τις λίμνες, ο σπηλαιολόγος εξήγησε πως απάντηση θα δώσει ο μηχανικός.
«Εμείς ενημερώσαμε τις υπηρεσίες, όπως οφείλαμε, τώρα θα πρέπει να το δουν μηχανικοί», είπε σχετικά ο Γιώργος Καφαντάρης και κατέληξε διευκρινίζοντας πως, όταν μιλάμε για λίμνη, εννοούμε σημεία όπου «έχει σπάσει η κοίτη κι έχουν μαζευτεί νερά» κι όχι «κανονικές» λίμνες.