Καρκίνος του προστάτη: Οι 3 τροφές που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή του, σύμφωνα με επιστήμονες
Μια μελέτη δείχνει ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αύξηση της κατανάλωσης τριών τροφών, μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Οι 3 τροφές που μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο
Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τριών συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο. Η επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από το UCLA (University of California, Los Angeles), αποκάλυψε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων:
ενώ παράλληλα ο περιορισμός της κατανάλωσης:
- τηγανητών,
- μπισκότων και
- μαγιονέζας,
θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ενεργή παρακολούθηση.
Για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτό το είδος θεραπείας, σημαίνει παρακολούθηση της νόσου αντί για άμεση παρέμβαση με πιο επιθετικές μεθόδους όπως η χειρουργική επέμβαση ή η ακτινοθεραπεία, με μια πιθανή διατροφική αλλαγή να προσφέρει μια μη επεμβατική μέθοδο για τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του καρκίνου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μια δίαιτα χαμηλή σε ωμέγα-6 αλλά υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μείωσε σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη σε άνδρες με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, σε συνδυασμό με συμπληρώματα ιχθυελαίου.
Η ενεργός παρακολούθηση επιλέγεται συχνά από πολλούς άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου, καθώς αποτελεί την λιγότερο επεμβατική πορεία θεραπείας, αλλά συνήθως περίπου το 50% των ασθενών θα χρειαστεί τελικά να βασιστεί σε άλλες θεραπείες εντός 5 ετών από τη διάγνωσή τους.
Τι έδειξε μελέτη για την επίδραση της διατροφής στην εξέλιξη του καρκίνου
Στο πλαίσιο της δοκιμής, 100 άνδρες με διάγνωση καρκίνου του προστάτη χαμηλού κινδύνου χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και τους δόθηκε τυχαία μια από τις δύο διατροφικές επιλογές. Μια ομάδα θα ακολουθούσε τη συνήθη διατροφή της, ενώ η άλλη ομάδα θα ακολουθούσε μια εξειδικευμένη διατροφή με χαμηλά επίπεδα ωμέγα-6, υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 και συμπληρωμένη με ιχθυέλαιο. Και στις δύο περιπτώσεις, η δίαιτα ακολουθήθηκε για ένα χρόνο.
Η ομάδα της εξειδικευμένης διατροφής έλαβε επίσης συμβουλές σχετικά με τον τρόπο εύρεσης πιο υγιεινών εναλλακτικών για τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή υψηλές θερμίδες, όπως τη χρήση ελαιόλαδου ή λεμονιού και ξιδιού για τη σάλτσα σαλάτας. Ενθαρρύνθηκαν επίσης να αυξήσουν την πρόσληψη ψαριών και ξηρών καρπών.
Επιπλέον, σε αυτούς τους συμμετέχοντες δόθηκαν επίσης συμβουλές για τη μείωση της πρόσληψης τροφίμων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-6, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια ή τα μπισκότα, καθώς και ενθαρρύνθηκαν να λαμβάνουν κάψουλες ιχθυελαίου για περαιτέρω ενίσχυση της πρόσληψης ωμέγα-3. Αντίθετα, η ομάδα που ακολουθούσε τη συνήθη διατροφή της δεν έλαβε καθόλου συμπληρωματικές διατροφικές συμβουλές ή καθοδήγηση.
Ενώ έκαναν και τις δύο δίαιτες, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις αλλαγές σε έναν βιοδείκτη που ονομάζεται δείκτης Ki-67, ο οποίος υποδεικνύει πόσο γρήγορα πολλαπλασιάζονται τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να δώσει μια ένδειξη για την εξέλιξη της νόσου και το πιθανό επιβίωσης.
Ύστερα από ένα χρόνο, τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η ομάδα χαμηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-6, πλούσια σε ωμέγα-3 και ιχθυέλαιο παρουσίασε μείωση 15% στον δείκτη Ki-67, ενώ οι άνδρες που ακολουθούσαν τη συνήθη διατροφή τους είδαν μια απότομη αύξηση στο 24%.
Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα δείχνουν πως η διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά
Ο Dr. William Aronson, Καθηγητής Ουρολογίας στο UCLA και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα του καρκίνου του προστάτη. Πολλοί άνδρες ενδιαφέρονται για αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, για να βοηθήσουν στη διαχείριση του καρκίνου τους και στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.
Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κάτι τόσο απλό όσο η προσαρμογή της διατροφής σας θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και να παρατείνει το χρονικό διάστημα πριν χρειαστούν πιο επιθετικές παρεμβάσεις».
Τα σπορέλαια, όπως το λάδι κανόλας, αραβοσιτέλαιο και βαμβακέλαιο, είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία σύμφωνα με αρκετές μελέτες μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει την ικανότητα του καρκίνου να κατακλύσει τους συστήματα του οργανισμού. Αντίθετα, τα ιχθυέλαια, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θεωρείται ότι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και θεωρούνται τακτικά ότι προστατεύουν από τη φλεγμονή ενώ υποστηρίζουν το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη
- Δυσκολία στην ούρηση
- Μειωμένη ροή ούρων
- Αίμα στα ούρα
- Αίμα στο σπέρμα
- Πόνος στα οστά
- Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
- Στυτική δυσλειτουργία
- Θεραπεία καρκίνου του προστάτη
Οι επιλογές θεραπείας και οι συστάσεις για τον καρκίνο του προστάτη εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως:
- ο τύπος και το στάδιο του καρκίνου,
- οι πιθανές παρενέργειες,
- η γενική υγεία και
- οι προσωπικές προτιμήσεις του ασθενούς.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) αναφέρει: «Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα έως ότου ο καρκίνος μεγαλώσει αρκετά ώστε να ασκήσει πίεση στον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από την ουρήθρα».
Συνιστάται στους άνδρες να συμβουλευτούν τον γιατρό τους εάν παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα της νόσου, καθώς η αυτοδιάγνωση δεν είναι δυνατή. Ακόμα κι αν δεν πάσχουν από νόσο του προστάτη ή καρκίνο, είναι καλύτερο να ζητήσουν επιβεβαίωση από ιατρικό επαγγελματία.