Αναβάθμιση του λιμανιού Κορώνης ζητούν οι αλιείς της περιοχής με επιστολή τους
Θέμα για τη δημιουργία και λειτουργία αλιευτικού λιμένα (καταφύγιο) ή και τουριστικού λιμένα μαρίνας στην Κορώνη θέτουν οι αλιείς μέσα από επιστολή που απέστειλαν στον αρμόδιο βουλευτή.
Ειδικότερα, οι αλιείς τονίζουν πως μέχρι και σήμερα το λιμάνι της Κορώνης αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και χρήζει επειγόντως συντήρησης και αναβάθμισης, καθώς όπως εξηγούν, όχι μόνο είναι αδύνατον να φιλοξενήσει οποιοδήποτε σκάφος ή πλεούμενο πέρα από πολύ μικρά βαρκάκια, αλλά και για τους επαγγελματίες αλιείς τίθενται πλέον ζητήματα βιοπορισμού.
Ολόκληρη η επιστολή τους:
Μέχρι και σήμερα το λιμάνι της Κορώνης αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και χρήζει επειγόντως συντήρησης και αναβάθμισης, καθώς όχι μόνο είναι αδύνατον να φιλοξενήσει οποιοδήποτε σκάφος ή πλεούμενο πέρα από πολύ μικρά βαρκάκια, αλλά και για εμάς τους επαγγελματίες αλιείς τίθενται πλέον ζητήματα βιοπορισμού.
Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί αρκετές φορές, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Πλεόν, όμως, εμείς οι αλιείς είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε κάτω από αυτές τις συνθήκες, διότι για εμάς η κατασκευή ενός αλιευτικού λιμένα σημαίνει ανάγκη για συγκράτηση, ενεργοποίηση και αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, σημαίνει διατήρηση του επαγγελματός μας.
Όπως γνωρίζετε, το λιμάνι της Κορώνης, όπως έχει πολλάκις συζητηθεί, είναι εκτεθειμένο στους ΒΔ και ΒΑ ανέμους. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, κακοκαιρίας, λόγω του ισχυρού κυματισμού που παρατηρείται στην περιοχή, η είσοδος και έξοδος των σκαφών είναι ιδιαίτερα δυσχερής και ορισμένες φορές αδύνατη, ακόμη και για την περισυλλογή των διχτύων, ενώ η ανυπαρξία φωτοσημαντήρων στην θαλάσσια περιοχή και έργων υποδομής στον περιβάλλοντα χώρο, ιδίως η έλλειψη φωτισμού, είναι σοβαρή πηγή κινδύνου για τη ζωή και την περιουσία μας.
Με την κατασκευή ενός τέτοιου έργου θα προστατευθούν τα αλιευτικά σκάφη και ο εξοπλισμός μας, δημιουργείται επαρκής χώρος ελλιμενισμού αλιευτικών σκαφών της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί οικονομικά και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας η τοπική κοινωνία και ο κλάδος της αλιείας. Κρίσιμο είναι να αναφέρουμε ότι έως και σήμερα οι αλιείς της περιοχής και τα διερχόμενα αλιευτικά σκάφη δεν εξυπηρετούνται (επαρκώς προσηκόντως και ασφαλώς) λόγω ακριβώς της ανυπαρξίας υποδομής αλιευτικών καταφυγίων.
Εξάλλου, η σημασία δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ένα τέτοιο έργο θα έρθει να καλύψει πραγματικές ανάγκες, καθώς είναι μόνιμο το φαινόμενο του άναρχου ελλιμενισμού αλιευτικών σκαφών σε διάφορα σημεία της παράκτιας περιοχής, ελλιμενισμός χωρίς υποδομή και σχεδιασμό, ο οποίος ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τις ζωές και τα σκάφη των αλιέων (επαγγελματιών και ερασιτεχνών) αλλά και για τα διερχόμενα αλιευτικά σκάφη, των οποίων η
διέλευση δυσχεραίνεται.
Πρόσθετος λόγος για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου αποτελεί το πραγματικό γεγονός ότι «εν τοις πράγμασι» η συγκεκριμένη τοποθεσία λειτουργεί ήδη ως μικρό «φυσικό» λιμάνι, καθώς και το ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία που βρίσκεται το λιμάνι δεν εμπίπτει σε περιοχή ενταγμένη σε ειδικό καθεστώς προστασίας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω συντάχθηκε το παρόν έγγραφό μας, το οποίο υπογράφεται από επαγγελματίες αλιείς και με το οποίο ζητάμε να ενεργήσετε, ώστε να αξιολογηθεί και να εκκινήσει η διαδικασία κατασκευής αλιευτικού καταφυγίου ή/και τουριστικού λιμένα στην περιοχή της Κορώνης Μεσσηνίας.