Έχετε κρύα χέρια; Το τεστ του 1 λεπτού που αποκαλύπτει εάν πάσχετε από μια εξουθενωτική νόσο

Είναι απλά τα χέρια σας κρύα ή μπορεί να πάσχετε από μια ενοχλητική πάθηση; Τώρα ένα απλό κουίζ διάρκειας 1 λεπτού μπορεί να σας αποκαλύψει εάν πάσχετε από τη νόσο Raynaud (Ρεϊνό), μια κατάσταση που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες και χαρακτηρίζεται από αλλαγή χρώματος στα δάχτυλα των χεριών.

Τι είναι το σύνδρομο Raynaud

Το σύνδρομο ή φαινόμενο Raynaud (Φαινόμενο Ρεϊνό) είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια προσωρινή στένωση των αρτηριών ως αντίδραση σε ορισμένους παράγοντες ενεργοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του κρύου καιρού. Αυτή η συστολή της ροής του αίματος προκαλεί πόνο, κρύο δέρμα ή ακόμη και αλλαγή χρώματος στα άκρα.

Είναι πιο γνωστό για την εμφάνισή του στα δάχτυλα των χεριών, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στα δάχτυλα των ποδιών, τα αυτιά, τη μύτη ή τη γλώσσα. Το σύνδρομο Raynaud εκδηλώνεται συνήθως ως απόκριση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή στρες.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για την αιτία εμφάνισής του στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, συνιστάται στους ανθρώπους να προσέχουν τα συμπτώματα καθώς το σύνδρομο Raynaud μπορεί, πολύ σπάνια, να είναι το πρώτο σημάδι μιας σοβαρής και ελάχιστα γνωστής αυτοάνοσης πάθησης που ονομάζεται Σκληροδερμία.

Το τεστ που αποκαλύπτει εάν πάσχετε από σύνδρομο Raynaud

Ένα νέο τεστ, που δημιουργήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Scleroderma & Raynaud’s UK, στοχεύει να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να μάθουν εάν έχουν σημάδια της πάθησης μέσω πέντε εύκολων ερωτήσεων.

Μεταξύ των ερωτήσεων είναι εάν τα δάχτυλα των ερωτηθέντων είναι ευαίσθητα στο κρύο και εάν αλλάζουν χρώμα ως απάντηση στη θερμοκρασία ή το στρες. Το εργαλείο ρωτά επίσης εάν οι άνθρωποι αισθάνονται μούδιασμα ή πόνο στην περιοχή που αλλάζει χρώμα και εάν αισθάνονται τσούξιμο ή παλμό όταν η περιοχή θερμαίνεται. Τέλος, οι άνθρωποι ερωτώνται εάν έχουν εμφανίσει ποτέ πληγές ή έλκη στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών τους.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα μάθουν τα αποτελέσματά τους και θα τους δοθούν μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν εάν μπορεί να έχουν σύνδρομο Raynaud. Όσοι μπορεί να έχουν την πάθηση θα κληθούν επίσης να λάβουν μέρος σε μια ανώνυμη ιατρική έρευνα για να βοηθήσουν να μάθουν περισσότερα για το σύνδρομο Raynaud.

Η γιατρός Punam Krishan υποστηρίζει αυτή την εκστρατεία και προέτρεψε τον κόσμο να συμμετάσχει. «Έχω κάνει ήδη το τεστ και ενθαρρύνω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο», είπε ο ειδικός. «Αυτή η καμπάνια με έχει ευαισθητοποιήσει πολύ, καθώς ξέρω πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η κατάσταση».

Μια γυναίκα που διαγνώστηκε με σύνδρομο Raynaud μιλάει για τα συμπτώματα που αντιμετώπισε

Η Karen Raney-Marr, 36 ετών από το St Albans στο Hertfordshire, είναι μία από τους 10 εκατομμύρια Βρετανούς που ζουν με το σύνδρομο Raynaud. Είπε ότι υπέφερε από συμπτώματα για χρόνια πριν πάρει επίσημη διάγνωση. «Για πολλά χρόνια υπέφερα από κρύα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών που μούδιαζαν ή πονούσαν και, μερικές φορές, άλλαζαν χρώμα. Δυσκολευόμουν να κάνω κανονικές, καθημερινές δραστηριότητες. Τελικά, διαγνώστηκα με σύνδρομο Raynaud από τον γιατρό μου και τώρα λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή για να διαχειριστώ τα συμπτώματά μου».

Ωστόσο, είπε ακόμα ότι συνήθως υποφέρει από μια περίοδο των συμπτωμάτων του φαινομένου Raynaud, που ονομάζεται «επίθεση» περίπου μία φορά την ημέρα. «Η επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε ρίγη, σκασμένα χέρια και πρήξιμο. Φοράω γάντια το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και ντύνομαι ζεστά όταν πηγαίνω σε κλιματιζόμενους χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ», είπε.

Η Raney-Marr ενθάρρυνε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό τεστ δηλώνοντας εάν ένας τέτοιος πόρος ήταν διαθέσιμος στην εφηβεία της, θα μπορούσε να είχε λάβει υποστήριξη νωρίτερα.

Σύνδρομο Raynaud: Οι τρόποι αντιμετώπισης και η σύνδεση με τη σκληροδερμία

Το σύνδρομο Raynaud, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα και μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους πάσχοντες διασφαλίζοντας ότι καλύπτουν τα άκρα τους για να προστατευτούν από απότομες μεταβολές θερμοκρασίας.

Σε άτομα με πιο σοβαρές μορφές, μερικές φορές συνταγογραφούνται φάρμακα, τα οποία βοηθούν στην βελτίωση της ροής του αίματος. Ωστόσο, το σύνδρομο Raynaud μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών και δυνητικά περιοριστικών παθήσεων, όπως η αυτοάνοση πάθηση σκληρόδερμα ή σκληροδερμία.

Η σκληροδερμία είναι μια σπάνια πάθηση όπου οι ιστοί του σώματος σκληραίνουν και γίνονται παχύτεροι. Συνήθως επηρεάζεται μόνο το δέρμα, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να επεκταθεί στις αρθρώσεις και ακόμη και στα εσωτερικά όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Μόνο περίπου 20.000 Βρετανοί πιστεύεται ότι πάσχουν από σκληροδερμία, αλλά είναι πολύ συχνό για όσους το κάνουν να έχουν επίσης Raynaud. Περίπου ένας στους 10 ανθρώπους με Raynaud αναπτύσσει μια αυτοάνοση πάθηση όπως η αρθρίτιδα, ο λύκος ή ακόμη και η σκληροδερμία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγξετε τα συμπτώματα από τον γιατρό σας εάν αρχίσουν να επιδεινώνονται.

Όσοι αναπτύσσουν σύνδρομο Raynaud ξαφνικά μετά την ηλικία των 30 ή πριν από την ηλικία των 12 ενθαρρύνονται επίσης να επισκεφθούν τον οικογενειακό τους γιατρό.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ