Ύπνος: Το σύμπτωμα που μπορεί να αποτελεί «σιωπηλό συναγερμό» για άνοια, σύμφωνα με ειδικούς

Τι σχέση ο ύπνος με την άνοια; Η άνοια είναι ένα σύνδρομο που σχετίζεται με μια συνεχή υποβάθμιση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Αν και δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία, η έγκαιρη ανίχνευση των πρώιμων συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ συνήθως συνδέουμε την άνοια με την απώλεια μνήμης, αυτό δεν είναι το μόνο σύμπτωμα. Η άνοια μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που μιλάμε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε, οδηγώντας σε μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα μας, με ορισμένα απ’ αυτά να είναι λιγότερο εμφανή.

Άνοια: Το πρώιμο σύμπτωμα που συνδέεται με τον ύπνο

Ειδικοί από την Winstons Beds προειδοποιούν ότι οι ανεπαίσθητες αλλαγές στα πρότυπα ύπνου μπορεί να αποτελούν έναν «σιωπηλό συναγερμό» για άνοια. Πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στα πρότυπα ύπνου κατά τη μέση ηλικία θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την πάθηση.

Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, οι αλλαγές στα πρότυπα ύπνου κατά τη μέση ηλικία μας θα μπορούσαν να είναι ένας δείκτης της πάθησης. Οι συγκεκριμένες μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες στη μέση ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, σε σχέση με εκείνους που εξασφάλιζαν 7 ή περισσότερες ώρες ύπνου.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι πάσχουν από νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με μεταβαλλόμενα πρότυπα ύπνου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ορισμένα μέρη του εγκεφάλου ελέγχουν τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης, που προκαλούν αυτές τις μεταβολές.

Για όσους πάσχουν από άνοια, θεωρείται ότι η στροφή προς τον κακό ύπνο προκαλείται από την πρωτεΐνη του αμυλοειδούς. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους, γεγονός το οποίο προκαλεί διαταραγμένο ύπνο.

Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τον εγκέφαλο

Έρευνες διαπίστωσαν επίσης ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην άνοια. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάστε 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ για να δώσετε στον εγκέφαλο τον χρόνο που χρειάζεται για «ουσιώδη αποκατάσταση και συντήρηση» προκειμένου να λειτουργεί σωστά.

Ο Isaah Reese, ένας βετεράνος της βιομηχανίας στρωμάτων με πάνω από 20 χρόνια τεχνογνωσίας και ένας διάσημος ειδικός ύπνου στην Winstons Beds, δήλωσε: «Ο ύπνος είναι η βάση της υγείας. Είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των μυών, την καρδιακή υγεία και τη διαχείριση του στρες. Η έλλειψη ύπνου έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία μας».

Η σύνδεση της άνοιας με τις διαταραχές ύπνου

Οι ειδικοί της TLC Care Services πρόσφατα τόνισαν τη σχέση μεταξύ της άνοιας και των διαταραχών ύπνου μέσω του TikTok. «[Οι άνθρωποι με άνοια] μπορεί να ξυπνούν συχνά, να δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιας και να προκαλέσουν απώλεια μνήμης.

Η χρόνια αϋπνία, ιδιαίτερα στη μέση ηλικία, έχει συνδεθεί σε αρκετές μελέτες με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στη μετέπειτα ζωή. Κοινές υποκείμενες αιτίες όπως η γήρανση, το άγχος, η κατάθλιψη και ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τόσο την άνοια όσο και την αϋπνία», ανέφεραν οι ειδικοί.

Η σημασία της τήρησης μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου για την υγεία

Για να εξασφαλίσετε έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε και να τηρείτε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Για να εξασφαλίσετε έναν ποιοτικό ύπνο μπορείτε πριν κοιμηθείτε να κάνετε τα εξής:

  • Χαλαρωτικές δραστηριότητες: Πριν τον ύπνο, ασχοληθείτε με το διάβασμα, τον διαλογισμό ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο.
  • Περιορίστε τις οθόνες: Η έκθεση στο μπλε φως από κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.
  • Δημιουργήστε ένα ήσυχο περιβάλλον: Φροντίστε το υπνοδωμάτιό σας να είναι σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό.
  • Προσοχή στη διατροφή: Αποφύγετε τα βαριά γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο.

Εάν υπάρξει ξαφνική αλλαγή στις συνήθειες ύπνου σας, μην ανησυχείτε. Οι αιτίες μπορεί να κυμαίνονται από το στρες και το άγχος έως τον εξωτερικό θόρυβο ή τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης.

Αν παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στον ύπνο σας που διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες, ή εάν εμφανίσετε άλλα συμπτώματα που σας ανησυχούν, όπως δυσκολία στη συγκέντρωση, αλλαγές στη διάθεση ή απώλεια μνήμης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

@tlcathomecare Reminder: Insomnia or dementia both require proper care. #dementiaawareness #dementiacare #caregiver #insomniacare #fypシ #fypシ゚viral #fyp #foryou ♬ original sound – TLC CARE SERVICES



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ