Θέλετε να χάσετε κιλά; Η προσθήκη 2 βασικών συστατικών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε έως και το 13% του βάρους σας, σύμφωνα με μελέτη

Εκτός από την άσκηση, μία προσπάθεια απώλειας βάρους συνήθως περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές στη διατροφή. Αυτό συχνά σημαίνει μείωση της ποσότητας των τροφίμων που καταναλώνετε, καθώς και αποφυγή συγκεκριμένων τύπων τροφίμων που μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων σας. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση κάποιων συστατικών στα γεύματά σας.

Τα 2 συστατικά που διευκολύνουν την απώλεια βάρους, σύμφωνα με μελέτη

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι θα μπορούσατε να χάσετε σχεδόν το 13% του σωματικού σας βάρους καταναλώνοντας περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ως μέρος της καθημερινής σας διατροφής. Η πιο πρόσφατη έρευνα περιγράφεται σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Obesity Science and Practice.

Οι 22 συμμετέχοντες ήταν διατροφολόγοι που συμμετείχαν στο Ατομικό Πρόγραμμα Βελτίωσης της Διατροφής (iDip), το οποίο χρησιμοποιεί εργαλεία οπτικοποίησης δεδομένων και διατροφική εκπαίδευση για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σχεδιάσουν ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

«Η ευελιξία και η εξατομίκευση είναι απαραίτητες για τη δημιουργία προγραμμάτων που βελτιστοποιούν την επιτυχία των διατροφολόγων στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του σε σταθερό επίπεδο», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Manabu T. Nakamura, PhD, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

«Η βιώσιμη διατροφική αλλαγή, η οποία ποικίλλει από άτομο σε άτομο, πρέπει να επιτευχθεί για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η προσέγγιση iDip επιτρέπει στους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με διάφορες διατροφικές επαναλήψεις και οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αναπτύσσουν κατά την απώλεια βάρους αποτελούν τη βάση για τη βιώσιμη διατήρηση».

Πώς η ενσωμάτωση πρωτεΐνης και φυτικών ινών στη διατροφή συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Μια ομάδα μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 9 άνδρες και 13 γυναίκες, κυρίως ηλικίας 30 έως 64 ετών – παρακολουθούσε το βάρος των συμμετεχόντων για 25 μήνες χρησιμοποιώντας ζυγαριές με Wi-Fi. Υπήρχαν επίσης αρκετές συννοσηρότητες σχετικές με το βάρος μεταξύ των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου:

  • του 54% που είχε διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη,
  • του 50% με σκελετικά προβλήματα και
  • του 36% με υπέρταση ή και άπνοια ύπνου.

Το πρόγραμμα iDip στη συνέχεια βοήθησε τον καθένα να αναμορφώσει τη διατροφή του για να αυξήσει την κατανάλωση πρωτεΐνης στα 80 γραμμάρια ημερησίως και των φυτικών ινών στα 20 γραμμάρια ημερησίως.

Οι αλλαγές φαίνεται να είχαν επίδραση ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η μελέτη. Στο όριο του ενός έτους, τα δεδομένα έδειξαν ότι το 41% της ομάδας είχε χάσει το 12,9% του σωματικού βάρους τους λόγω των διατροφικών τους αποφάσεων.

«Η έρευνα υποδεικνύει έντονα ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης και φυτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η πρόσληψη θερμίδων, είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των διατροφικών προγραμμάτων απώλειας βάρους», δήλωσε η Mindy H. Lee, διαιτολόγος-διατροφολόγος για το iDip και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, για τα ευρήματα.

Η κατάθλιψη επηρεάζει την προσπάθεια να χάσετε κιλά

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν επίσης ότι η μόνη ομάδα συμμετεχόντων που έχασαν λιγότερο βάρος από το μέσο όρο ήταν εκείνοι που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Όσοι είχαν κατάθλιψη έχασαν 2,4% του αρχικού τους βάρους, ενώ όσοι δεν είχαν διάγνωση κατάθλιψης έχασαν 8,39%.

Δεν υπήρξαν άλλες μειώσεις μεταξύ άλλων διαγνώσεων, ούτε παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ φύλου ή μεγαλύτερων και νεότερων συμμετεχόντων.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της δοκιμής χάθηκε ελάχιστη μυϊκή μάζα. Τα δεδομένα έδειξαν ότι για τους συμμετέχοντες που έχασαν περισσότερο από το 5% του σωματικού βάρους τους, το 78% ήταν λίπος, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Αυτά τα ευρήματα βοήθησαν επίσης να επισημανθεί ένα άλλο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν όσοι χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους για να χάσουν κιλά.

Άλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας για την απώλεια βάρους

«Πρόσφατα, έχει αυξηθεί η δημοτικότητα των ενέσιμων φαρμάκων απώλειας βάρους», δήλωσε ο Nakamura. «Ωστόσο, η χρήση αυτών των φαρμάκων όταν η πρόσληψη τροφής είναι έντονα περιορισμένη θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες απώλειας μυών και οστών εκτός εάν αυξηθεί η πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους».

Ένα άλλο αξιοσημείωτο σημείο στο σύνολο δεδομένων αφορούσε το χρονικό σημείο κατά το οποίο σημειώθηκε η μεγαλύτερη απώλεια βάρους, με τις πιο σημαντικές μειώσεις να καταγράφονται τον 3ο και τον 12ο μήνα.

«Η ισχυρή συσχέτιση υποδηλώνει ότι οι συμμετέχοντες που μπόρεσαν να αναπτύξουν βιώσιμες διατροφικές αλλαγές μέσα στους πρώτους 3 μήνες συνέχισαν να χάνουν βάρος τους επόμενους μήνες, ενώ όσοι είχαν δυσκολία στην εφαρμογή βιώσιμων διατροφικών προτύπων νωρίς σπάνια κατάφεραν να αλλάξουν τη διατροφή τους σε μεταγενέστερους μήνες», δήλωσε ο Nakamura στο δελτίο Τύπου.

Ο ειδικός εξήγησε ότι αυτή η συσχέτιση θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι οι συμμετέχοντες ενθουσιάζονται από τα αρχικά αποτελέσματα και τηρούν το πρόγραμμά τους πιο προσεκτικά.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ