Ύπνος: Οι άνθρωποι που ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές, σύμφωνα με την ψυχολογία
Η ψυχολογία δείχνει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν διακοπτόμενο ύπνο συχνά αναπτύσσουν ορισμένες συμπεριφορές για να τα βγάλουν πέρα την ημέρα. Μερικές από αυτές τις συνήθειες μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες, αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να ενισχύσουν έναν κύκλο κόπωσης, στρες και συναισθηματικής ανισορροπίας.
Οι άνθρωποι που ξυπνούν πολλές φορές μέσα στη νύχτα συνήθως εμφανίζουν 9 συμπεριφορές, σύμφωνα με την ψυχολογία
- Επιθετικότητα
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης
- Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Αλλαγές στην όρεξη
- Συναισθηματική αστάθεια
- Μειωμένη ανοσία
- Αυξημένο άγχος
- Διαταραχή της γνωστικής λειτουργίας
Επιθετικότητα
Οι αφυπνίσεις πολλές φορές μέσα στη νύχτα δεν είναι απλώς ενοχλητικό, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διάθεσή σας. Η έρευνα έχει δείξει ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί συχνά να οδηγήσει σε αυξημένη ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Είναι μια συμπεριφορά που παραβλέπεται εύκολα, αλλά μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στις αλληλεπιδράσεις μας και στην γενική ποιότητα ζωής μας.
Όταν δεν είμαστε ξεκούραστοι, η υπομονή μας τείνει να εξαντλείται πιο γρήγορα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περιττές συγκρούσεις ή παρεξηγήσεις με τους γύρω μας.
Επομένως, εάν διαπιστώσετε ότι εκνευρίζεστε πιο συχνά με τους αγαπημένους σας ή ότι εκνευρίζεστε για ασήμαντα πράγματα, αυτό μπορεί να οφείλεται στον κατακερματισμένο ύπνο σας.
Δυσκολία συγκέντρωσης
Ένα άλλο σύμπτωμα που έχει παρατηρηθεί σε όσους ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα είναι η δυσκολία συγκέντρωσης. Είναι σαν ο εγκέφαλός σας να βρίσκεται σε συνεχή ομίχλη. Η ψυχολογία υποδηλώνει ότι αυτή η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τον διαταραγμένο ύπνο.
Όταν δεν έχουμε έναν επαρκή νυχτερινό ύπνο χωρίς διακοπές, ο εγκέφαλός μας δεν έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να επαναφορτιστεί πλήρως, οδηγώντας σε αυτές τις περιόδους λήθης ή της έλλειψης εστίασης.
Αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης
Οι αφυπνίσεις πολλές φορές τη νύχτα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εξαντλημένοι, γεγονός που συχνά οδηγεί στο να καταφεύγουμε σε ένα επιπλέον φλιτζάνι καφέ ή σε κάποιο ενεργειακό ποτό.
Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό που μας βοηθά να καταπολεμήσουμε την υπνηλία και να συνεχίσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, ενώ μπορεί να φαίνεται σαν μια γρήγορη λύση, μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλλει στο πρόβλημα.
Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, ειδικά αργότερα μέσα στην ημέρα, μπορεί να παρεμβαίνει στην ικανότητά μας να κοιμηθούμε τη νύχτα.
Δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο: καταναλώνουμε καφεΐνη για να καταπολεμήσουμε την υπνηλία, η οποία με τη σειρά της διαταράσσει ακόμη περισσότερο τον ύπνο μας, οδηγώντας σε περισσότερη υπνηλία και περισσότερη καφεΐνη.
Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν καφεΐνη είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Έτσι, αν καταφεύγετε σε αυτό το επιπλέον φλιτζάνι καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως είναι καιρός να επανεκτιμήσετε την πρόσληψη καφεΐνης και να εξετάσετε άλλους τρόπους για να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας.
Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αν ξυπνάτε πολλές φορές τη νύχτα, είναι πιθανό να νιώθετε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι μόνο η επιθυμία να κοιμηθείτε. Μπορεί να επηρεάσει:
- Την παραγωγικότητά
- Τη διάθεσή
- Την κινητοποίησή
Επιπλέον, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Εάν οδηγείτε ή χειρίζεστε βαριά μηχανήματα, για παράδειγμα, το να νιώθετε υπνηλία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Εάν δυσκολεύεστε να μείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι κοιμάστε αρκετές ώρες τη νύχτα, είναι σαφές σημάδι ότι η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί να υποβαθμίζεται.
Αλλαγές στην όρεξη
Μια άλλη συμπεριφορά που συχνά εμφανίζεται σε άτομα που ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα είναι οι αλλαγές στην όρεξη. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι καταναλώνετε πιο συχνά σνακ, λαχταράτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λιπαρά ή ακόμη και να νιώθετε λιγότερη πείνα από το συνηθισμένο.
Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι μια αντίδραση στην ανάγκη του σώματος για επιπλέον ενέργεια λόγω της στέρησης ύπνου.
Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να διαταράξει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό, οδηγώντας σε ακανόνιστα πρότυπα διατροφής.
Επομένως, εάν παρατηρήσετε μια ξαφνική αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες μαζί με διαταραγμένο ύπνο, σκεφτείτε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό που μπορεί να σας παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση.
Συναισθηματική αστάθεια
Ο ύπνος ή η έλλειψή του, έχει σημαντική επίδραση στην συναισθηματική μας ευεξία. Η συναισθηματική αστάθεια είναι μια κοινή συμπεριφορά σε όσους ξυπνάνε πολλές φορές μέσα στη νύχτα.
Μπορεί να βρεθούμε σε ένα συναισθηματικό τρενάκι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βιώνοντας έντονες διακυμάνσεις της διάθεσης. Μικρές απογοητεύσεις μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε μεγάλη θλίψη ή μικρές επιτυχίες μπορεί να μας φέρνουν έντονη χαρά.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουμε έτσι, καθώς ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το σώμα μας, αλλά και τα συναισθήματά μας.
Ας μην υποτιμήσουμε τη δύναμη ενός καλού νυχτερινού ύπνου στη διατήρηση της συναισθηματικής μας ισορροπίας. Εάν βιώνετε συναισθηματική αστάθεια μαζί με διαταραγμένο ύπνο, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι και είναι εντάξει να ζητήσετε βοήθεια. Γιατί όλοι αξίζουν να ξυπνούν νιώθοντας ξεκούραστοι και συναισθηματικά σταθεροί.
Μειωμένη ανοσία
Το σώμα μας χρειάζεται ποιοτικό και αδιάλειπτο ύπνο για να αναγεννηθεί και να ενισχύσει τις αμυντικές μας άμυνες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και της φλεγμονής.
Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά και ποιοτικά, η παραγωγή αυτών των προστατευτικών ουσιών μειώνεται, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους στις ασθένειες.
Αυξημένο άγχος
Το άγχος και ο διαταραγμένος ύπνος συχνά πηγαίνουν χέρι-χέρι. Εάν ξυπνάτε πολλές φορές τη νύχτα, μπορεί να αισθάνεστε πιο ανήσυχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτό το αυξημένο άγχος μπορεί να αφορά συγκεκριμένα πράγματα ή μπορεί να είναι μια γενική αίσθηση ανησυχίας και ανησυχίας.
Από την άλλη πλευρά, αυτό το αυξημένο άγχος μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα, δημιουργώντας έναν απογοητευτικό κύκλο.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτή τη συμπεριφορά και να λάβετε μέτρα για τη διαχείριση του άγχους και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές διαθέσιμες, από τεχνικές mindfulness έως επαγγελματική θεραπεία.
Διαταραχή της γνωστικής λειτουργίας
Η συμπεριφορά που είναι κοινή σε όσους ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα είναι η μειωμένη γνωστική λειτουργία.
Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως:
- Προβλήματα μνήμης
- Δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων
- Αργότεροι χρόνοι αντίδρασης
Αυτές οι γνωστικές βλάβες μπορούν να επηρεάσουν όλους τους τομείς της ζωής, από την επαγγελματική απόδοση έως τις προσωπικές σχέσεις.
Το “κλειδί” για έναν υγιή ύπνο: Είναι θέμα ποιότητας, όχι μόνο ποσότητας
Όταν πρόκειται για τον ύπνο, δεν είναι μόνο ο αριθμός των ωρών που κοιμόμαστε, αλλά και η ποιότητα του ύπνου.
Οι αφυπνίσεις πολλές φορές μέσα στη νύχτα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας τα πάντα, από τη διάθεση και την παραγωγικότητά μας μέχρι την σωματική μας υγεία.
Αν παρατηρήσετε τις παραπάνω εννέα συμπεριφορές στον εαυτό σας, ξεκινήστε δημιουργώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου – αφύπνισης, πηγαίνοντας για ύπνο και ξυπνώντας την ίδια ώρα κάθε μέρα, ώστε να ισορροπήσετε τον ρυθμό του βιολογικού σας ρολογιού.
Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου για να δώσετε σήμα στο μυαλό και το σώμα σας ότι είναι ώρα να χαλαρώσετε, συμπεριλαμβάνοντας δραστηριότητες όπως το διάβασμα, την ήπια άσκηση ή τον διαλογισμό.
Επιπλέον, κάντε το περιβάλλον ύπνου σας όσο πιο άνετο γίνεται, κρατώντας το δωμάτιο σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο, και περιορίστε την έκθεση σε οθόνες την ώρα πριν τον ύπνο.
Τέλος, δώστε προσοχή στις συνήθειές σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τακτική άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή και η ενυδάτωση μπορούν όλα να συμβάλουν σε καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Κάνοντας αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές, μπορείτε να καλλιεργήσετε μια πιο υγιή σχέση με τον ύπνο και να βελτιώσετε τη συνολική σας ευημερία.