Τα ελληνικά super foods που πρέπει να γνωρίζεις και να συμπεριλάβεις στην διατροφή σου

Τα superfoods δεν είναι τροφές που μπορείς να βρεις δύσκολα ή στοιχίζουν. Κάποια υπάρχουν σίγουρα στα ντουλάπια σου αλλά πιθανότατα δεν το γνωρίζεις. Ειδικά στη χώρα μας φύονται μερικά από τα πιο θρεπτικά που επιβάλλεται να πάρουν την πρώτη θέση στη διατροφή σου. Η αγαπημένη μας Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη τα αποκαλύπτει κι εσύ απλά κρατάς σημειώσεις.

Ελιές και Ελαιόλαδο

Οι ελιές, το κατ’ εξοχήν ελληνικό Superfood, εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε νηστίσιμο πιάτο και αποτελούν πλούσια πηγή πολυφαινολών.

Οι πολυφαινόλες, γνωστές φυτοχημικές ουσίες, ξεχωρίζουν για την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αλλά και αντιγηραντική τους δράση! Ένας ακόμη λόγος να τα εντάξουμε στα ελληνικά Superfood.

Όσπρια

Βασικό συστατικό της ελληνικής διατροφής – ιδανικά κάθε Δευτέρα και Τετάρτη – αποτελούν εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών ινών, αμινοξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Κατέχουν κυρίαρχη θέση στα Σαρακοστιανά τραπέζια καθώς χρησιμοποιούνται συχνά ως αντικαταστάτες της κατανάλωσης κρέατος, αφού περιέχουν πρωτεΐνη. Τα ταπεινά ρεβίθια αποτελούν μαγικό συστατικό στη vegan ζαχαροπλαστική.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η διαιτολόγος, αν και πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, η πρωτεΐνη αυτή δεν είναι εύκολα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό συστήνεται ο συνδυασμός τους με δημητριακά (ρύζι, παξιμάδι, ψωμί, κτλ) ο οποίος θα μετατρέψει τις πρωτεΐνες τους σε υψηλής βιολογικής αξίας, παρόμοιες με αυτές του κρέατος! Σκεφτείτε το πατροπαράδοτο φακόρυζο!

Ταχίνι ολικής αλέσεως

Προερχόμενο επίσης από το σουσάμι (πολτός του) είναι πλούσιο σε ω-λιπαρά οξέα και φυτική πρωτεΐνη η οποία βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης με αποτέλεσμα να μειώνεται η πείνα και τα επίπεδα ινσουλίνης.

Ταχίνι ολικής άλεσης, Superfood, για νηστίσιμα πρωινά / Φωτογραφία: Unsplash

Αυτό, σύμφωνα με την ειδικό, βοηθάει τον οργανισμό να κάψει πιο εύκολα το λίπος. Προσέξτε μόνο, μην επιλέξετε προϊόντα επεξεργασμένα που έχουν προσθήκη ζάχαρης ή σοκολάτας. 

Κορινθιακή σταφίδα

Ο άγνωστος ελληνικός διατροφικός θησαυρός, το πιο υποτιμημένο ίσως superfood, διαθέτει συμπυκνωμένες μορφές ενέργειας, αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μετάλλων και διαιτητικών ινών. Η σταφίδα προέρχεται από την αφυδάτωση των σταφυλιών και ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Με την κατανάλωση μιας μερίδας σταφίδας (40γρ.) καλύπτουμε το 30% των ημερήσιων αναγκών σε φρούτα. Η κατανάλωση σταφίδας βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας, μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών.

Σαφράν (κρόκος Κοζάνης)

Βάλτε μπαχαρικά στα γεύματά σας για να διεγείρετε το λίπος. Το σαφράν περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά που αποθαρρύνουν τη διόγκωση των λιποκυττάρων.

Photos: iStock

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ