«Ο σύζυγός μου ήταν 38 ετών όταν διαγνώστηκε άνοια και αυτά ήταν τα πρώιμα συμπτώματά του» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση μιας γυναίκας

Όταν ο 38χρονος Stefan Tankov άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα, οι γιατροί απέδωσαν τα συμπτώματα αυτά σε κατάθλιψη και διαβήτη. Κανείς δεν φανταζόταν ότι είχε αναπτύξει άνοια.

Από τις ετοιμασίες για γάμο στην σοβαρή περιπέτεια υγείας

Τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid και το απρόσμενο χιόνι απειλούσαν να αναβάλουν την ημέρα του γάμου των Stefan και Sile Tankov, αλλά το ζευγάρι ήταν αποφασισμένο να παντρευτεί τον Απρίλιο του 2021 ό,τι κι αν συνέβαινε. «Ήταν μια υπέροχη μέρα», λέει η Sile, καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Lisburn κοντά στο Belfast, η οποία γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της σε μια βραδινή έξοδο το 2019.

«Σκεφτήκαμε να το αναβάλουμε αλλά αποφασίσαμε ότι αυτή είναι η ημερομηνία που θέλουμε να παντρευτούμε. Υπήρχαν 15 καλεσμένοι και οι άνθρωποι έρχονταν στο σπίτι μας για να μας συγχαρούν καθώς έκανε πολύ κρύο για να είμαστε στον κήπο. Ήμασταν ευτυχισμένοι, όλα φαίνονταν να είναι καλά, αλλά σε δύο χρόνια όλα άρχισαν να καταρρέουν».

Τα παράξενα συμπτώματα του Stefan 

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Sile, η οποία σήμερα είναι 42 ετών, άρχισε να παρατηρεί αλλαγές στην προσωπικότητα του Stefan. «Ήταν ένα πολύ συναισθηματικό άτομο και παρατήρησα ότι αυτό είχε αλλάξει. Σταμάτησε να ρωτάει πώς ήταν η μέρα μου. Μόλις έτρωγε, πήγαινε για ύπνο. Μια φορά, ήμουν στο νοσοκομείο και προσπάθησα να του εξηγήσω πώς να έρθει με το λεωφορείο. Δεν ήταν περίπλοκο αλλά απλά δεν μπορούσε να το καταλάβει», θυμάται η Sile.

«Ο Stefan εργαζόταν ως προσωρινός υπάλληλος και δυσκολευόταν να κρατήσει μια δουλειά. Αποτραβήχτηκε και ξεχνούσε συχνά αν του ζήτησα να κάνει κάτι, ενώ μετά δεν μπορούσε να καταλάβει αν ενοχλήθηκα». Η Sile σκέφτηκε ότι ίσως ο Stefan, ο οποίος τώρα είναι 40 ετών, ήταν καταθλιπτικός.

Ο γενικός γιατρός τους συμφώνησε. Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι ο Stefan είχε διαβήτη τύπου 2. «Στη μέση ενός ραντεβού με τον γιατρό, σηκώθηκε και έφυγε. Έπρεπε να τον δωροδοκήσω με ένα γεύμα από fast food για να επιστρέψει. Ήταν σαν να έχεις να κάνεις με ένα παιδί», εξομολογείται η Sile.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο τον Απρίλιο του 2023 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε ένα τοπικό κατάστημα. «Είδα το προσωπικό να βρίσκεται σε αναταραχή και μετά ένας ήρθε και είπε: “Δεν μπορείτε να είστε εδώ μέσα. Είστε αποκλεισμένοι”. Ρώτησα τι είχε συμβεί και μου είπε ότι είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να κλέψει μπουκάλια με κρασί. Ήμουν απογοητευμένη».

Η Sile τηλεφώνησε κλαίγοντας στη μαμά της και κάλεσε τον αδερφό της, ο οποίος έτρεξε κατευθείαν εκεί. «Μόλις είδε τον Stefan, κατάλαβε ότι κάτι είχε συμβεί». Η οικογένεια αποφάσισε να πάει τον Stefan στο νοσοκομείο όπου οι εξετάσεις έδειξαν ότι η γνωστική του λειτουργία ήταν «πολύ χαμηλή». Οι γιατροί ζήτησαν μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία με πλήρη ψυχολογική έκθεση.

Η δύσκολη περίοδος και η διάγνωση με άνοια

Για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, η Sile φρόντιζε τον Stefan στο σπίτι. «Ένα πρωί τον βρήκα να πρόκειται να βάλει τα χέρια του στην εστία της κουζίνας που ήταν αναμμένη, για να δει αν ήταν ζεστή. Περιπλανιόταν, περπατούσε μπροστά από αυτοκίνητα και κοίταζε τους ανθρώπους. Σταματήσαμε να βγαίνουμε έξω».

Η Sile σχεδόν δεν κοιμόταν, ξυπνώντας τον Stefan κάθε ώρα για να πάει στο μπάνιο. «Δεν ξέρω πώς τα κατάφερα. Ήμουν τυχερή που μπορούσα να πάρω άδεια από την εργασία μου, αλλά έπρεπε να επιστρέψω αλλιώς δεν θα είχαμε χρήματα».

Η Sile πήγε τον Stefan στο νοσοκομείο. Μετά από αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία και οσφυονωτιαία παρακέντηση, διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια. Οι γιατροί είπαν ότι δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι. «Ήμουν σε σοκ. Όλα ήταν υπέροχα, ελπίζαμε να κάνουμε οικογένεια».

Ο Dr. Tim Beanland, επικεφαλής Γνώσης και Μάθησης της Alzheimer’s Society, δηλώνει: «Η άνοια είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, επηρεάζοντας περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη χώρα. Εκτιμάται ότι πάνω από 70.000 άνθρωποι ζουν με άνοια νεαρής ηλικίας, όπου τα συμπτώματα αρχίζουν πριν από την ηλικία των 65 ετών. Τείνουν να βιώνουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, ειδικά στα αρχικά στάδια».

Η θεραπεία και η ζωή του Stefan σήμερα

Μετά από μια περίοδο σε ένα γηροκομείο, ο Stefan μεταφέρθηκε πίσω στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για 11 μήνες, με την Sile να μπορεί να κλείνει μόνο επισκέψεις διάρκειας μιας ώρας. «Δεν είδα ποτέ το δωμάτιο του. Το βρήκα πολύ δύσκολο. Θα λάμβανα κλήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας από κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους, ψυχολόγους και νοσηλεύτριες επειδή είχε πέσει ή μου ζητούσε να επιστρέψω το δαχτυλίδι του γάμου του επειδή και ανησυχούσαν ότι θα έσπαγε το παράθυρο».

Ο Stefan μετακόμισε τελικά σε ένα νέο γηροκομείο, αλλά τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα. «Δεν περιμένεις να βρεθείς να αγοράζεις μαλακά παιχνίδια για νεογέννητα επειδή ο 40χρονος σύζυγός σου έχει αρχίσει να μασάει τις αρκούδες που χρειάζεται για να κοιμηθεί και ανησυχείς ότι θα μπορούσε να πνιγεί».

«Ξέρω την κατεύθυνση που πηγαίνουμε και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Τον Μάιο μας είπαν ότι αν είναι ακόμα εδώ σε έξι μήνες έως ένα χρόνο, θα τα πάμε καλά. Οι αλλαγές έρχονται γρήγορα. Έχει σταματήσει να σηκώνεται από το κρεβάτι τώρα, κάτι που είναι δύσκολο. Μπορεί να είναι απομονωτικό – άλλοι άνθρωποι επισκέπτονται γονείς και παππούδες, εγώ επισκέπτομαι τον σύζυγό μου. Μερικές φορές κάθομαι στο αυτοκίνητο και κλαίω. Αλλά η οικογένειά μου, οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι γείτονές μου με έχουν στηρίξει. Έχω λάβει μεγάλη υποστήριξη από την Alzheimer’s Society, τους Admiral Nurses και οκτώ εβδομάδες συμβουλευτικής με την Rare Dementia Support».

«Είναι ευτυχισμένος στο σπίτι και μου αρέσει να είμαι εκεί μαζί του, έστω και μόνο για να κάτσω στο κρεβάτι δίπλα του και να τον αγκαλιάσω. Υπάρχουν μικρά σημάδια που κάνουν όλα αυτά να αξίζουν τον κόπο, όπως όταν τραγουδάμε μαζί ένα τραγούδι που έγραψε ο αδερφός μου ή όταν πιάνει το χέρι μου. Αν του πω «σ’ αγαπώ», θα μου απαντήσει «σ’ αγαπώ πολύ». Όταν κοιτάζω πίσω, αυτές οι χαρούμενες στιγμές είναι οι αναμνήσεις που θέλω να έχω», καταλήγει η Sile.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ