Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Νέα θεραπεία μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου – Ποιον τύπο αφορά

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Το 2020 στην Ελλάδα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελούσε τη 10η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, ενώ την 3η πιο συχνή στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15-44 ετών.

Για όσους έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι νέες ανακαλύψεις στη θεραπεία έχουν ήδη καθυστερήσει. Τώρα, λοιπόν, μια νέα μελέτη προσφέρει ελπίδα σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με τοπικά προχωρημένη νόσο, έχοντας εντοπίσει ένα σχέδιο θεραπείας που μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 40% με ελάχιστες μόνο αλλαγές στο τρέχον πρότυπο περίθαλψης.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι σχεδόν 14.000 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διαγιγνώσκονται ετησίως στις ΗΠΑ και περισσότερες από 4.300 γυναίκες πεθαίνουν από την πάθηση κάθε χρόνο.

Εμβόλιο με βακτήρια «υπόσχεται» ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Το νέο θεραπευτικό σχήμα που σώζει ζωές

Αλλά τώρα μια ομάδα ερευνητών από το University College του Λονδίνου (UCL) ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που έλαβαν ένα σχήμα επαγωγικής χημειοθεραπείας σύντομης διάρκειας, ακολουθούμενο από χημειοακτινοθεραπεία εντός επτά ημερών από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της θεραπείας, είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης από εκείνους που ολοκλήρωσαν μόνο τη χημειοακτινοθεραπεία.

Οι γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με τη διττή προσέγγιση είχαν επίσης 35% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η μελέτη περιελάμβανε 500 άτομα και διήρκεσε συνολικά 10 χρόνια, από το 2012 έως το 2022. Τα μισά από τα άτομα έλαβαν τυχαία χημειοακτινοθεραπεία, ενώ τα άλλα μισά έλαβαν συνδυαστική θεραπεία που περιελάμβανε και την επαγωγική χημειοθεραπεία και τη χημειοακτινοθεραπεία. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet στις 14 Οκτωβρίου.

«Η σύντομη εισαγωγική θεραπεία μία φορά την εβδομάδα με πυκνή δόση καρβοπλατίνης και πακλιταξέλης που χορηγήθηκαν αμέσως πριν από τη χημειοακτινοθεραπεία είχε ως αποτέλεσμα βελτίωση 11 ποσοστιαίων μονάδων στο ποσοστό επιβίωσης χωρίς εξέλιξη και 10 βελτίωση ποσοστιαίων μονάδων στο συνολικό ποσοστό επιβίωσης στα 5 χρόνια, ποσοστά που ήταν κλινικά και στατιστικά σημαντικά», ανέφερε η επιστημονική ομάδα και συμπλήρωσε:

«Αυτό αντιπροσωπεύει την πρώτη δημοσιευμένη ουσιαστική συνολική βελτίωση της επιβίωσης μεταξύ ασθενών με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μετά την ταυτόχρονη χορήγηση σισπλατίνης πριν από δύο δεκαετίες».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματά τους σηματοδοτούν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, μια ανακάλυψη που θα πρέπει να αλλάξει οριστικά τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο μέλλον.

«Θα πρέπει τώρα να θεωρείται πρότυπο φροντίδας και να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό μελλοντικών δοκιμών που διερευνούν την ενσωμάτωση νέων παραγόντων για τη θεραπεία του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», έγραψε η ομάδα του UCL.

Στατιστικά σημαντικά οφέλη επιβίωσης για τους ασθενείς

Η μελέτη αντιμετώπισε επίσης μια μακροχρόνια ανησυχία που μπορεί να εμπόδιζε τη χρήση επαγωγικής χημειοθεραπείας σε τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέχρι τώρα. Είναι πιθανό οι γιατροί να φοβούνταν ότι θα προκαλέσουν καθυστέρηση στην παράδοση της οριστικής χημειοακτινοθεραπείας, με ιστορικά δεδομένα να υποδηλώνουν επιζήμια επίδραση στην έκβαση.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν στατιστικά σημαντικά οφέλη επιβίωσης για ασθενείς που ολοκληρώνουν πρώτα την επαγωγική χημειοθεραπεία, ακόμη και με μικρή καθυστέρηση.

«Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται θα πρέπει να καθησυχάσουν αυτές τις ανησυχίες κατά τη χρήση αυτού του συγκεκριμένου εβδομαδιαίου σχήματος, ειδικά καθώς συμβαδίζουν με τα ευρήματα της πρώτης συστηματικής ανασκόπησης της νεοεπικουρικής χημειοθεραπείας σε τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μιας επακόλουθης ενημερωμένης ανασκόπησης», γράφουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι μεταστατικές υποτροπές ήταν πιο συχνές στην ομάδα που λάμβανε μόνο χημειοακτινοθεραπεία, υποδηλώνοντας ότι η επαγωγική χημειοθεραπεία θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον έλεγχο της μακρινής εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

Η λήψη του εμβολίου HPV μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με πάνω από 90% αποτελεσματικότητα, καθιστώντας το τον καλύτερο τρόπο αποφυγής της εμφάνισης της νόσου. Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους εμβολιασμούς, τους προληπτικούς ελέγχους και τις θεραπευτικές επιλογές που σώζουν ζωές στον αγώνα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πηγή: oloygeia.gr

Καρδιακή προσβολή: Φάρμακο από το δηλητήριο της αράχνης αποτρέπει τη βλάβη στον καρδιακό ιστό

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ