Κακοκαιρία Cassandra: Έρχονται καταιγίδες και ισχυρές βροχές – Οι περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο

Προ των πυλών είναι η νέα κακοκαιρία «Cassandra», η οποία από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (04-10-24) μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (05-10-24), θα φέρει κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το οποίο αναφέρει πως:

Α. Παρασκευή (04-10-24)

Από τις απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά το βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία την Ήπειρο, τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Πιθανόν, κατά τη διάρκεια της νύχτας να επηρεαστούν πρόσκαιρα και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας.
Εξασθένηση των φαινομένων από τη νύχτα στα βορειοδυτικά.

Β. Σάββατο (05-10-24)

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι, βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
β) Από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η ανάρτηση Κολυδά

Από ισχυρές βροχές, ενισχυμένους ανέμους και coastal events θα χαρακτηριστεί η κακοκαιρία «Cassandra», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κολυδάς ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο X ότι, «βαρομετρικό χαμηλό σχηματίζεται στον Κόλπο της Γένοβας την Πέμπτη το οποίο θα επηρεάσει την Ιταλία και τις χώρες των Βορειοδυτικών Βαλκανίων με ισχυρές βροχές, ενισχυμένους ανέμους και coastal events. H κακοκαιρία έλαβε την ονομασία #Cassandra και θα κινηθεί Α-ΒΑ .

Στη χώρα μας θα επηρεαστούν από το μεσημέρι της Παρασκευής αρχικά το Βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος και έως το βράδυ τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά και η βορειοδυτική Πελοπόννησος, με φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους ισχυρά».

Η ανάρτηση Τσατραφύλλια

Αντίστοιχα, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας αναλύει με χάρτες ποιες περιοχές και πώς θα επηρεαστούν.

Με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι η «παν-Ιταλική κακοκαιρία Cassandra» θα φέρει καταιγίδες, σκόνη, θυελλώδεις νοτιάδες και 32άρια σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Βοιωτία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, την Παρασκευή (4/10) το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, ισχυρές καταιγίδες θα έχουν: Κέρκυρα, Παξοί, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα, Ιωάννινα, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Αιτωλοακαρνανία.

Το Σάββατο (5/10) από το πρωί ισχυρές καταιγίδες θα έχουν: Λευκάδα, Κεφαλονιά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, ενώ από το μεσημέρι θα βρέχει σε: Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Καβάλα και Θάσο.

H πρόγνωση Μαρουσάκη

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες αλλά και για πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Μάλιστα, ο κ. Μαρουσάκης προειδοποιεί για μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενώ αναφέρει πως σε μια σειρά από γεωγραφικά διαμερίσματα είναι πιθανό να πέσουν πολύ μεγάλοι όγκοι νερού, λόγω της κακοκαιρίας.

«Στα παραπάνω γεωγραφικά διαμερίσματα είναι πιθανό να δούμε συνολικό όγκο νερού που μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 100 τόνους ανά στρέμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας αναλυτικούς χάρτες.

 Τάσος Αρνιακός: Έρχεται ένα ψυχρό μέτωπο

«Έρχεται ένα ψυχρό μέτωπο που θα μας επηρεάσει από αύριο το απόγευμα. Από την Κυριακή θα πέσει η θερμοκρασία, την Τρίτη όμως θα ανέβει και πάλι. Γενικά έντονα καιρικά φαινόμενα θα έχουμε στα δυτικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν είναι πιο ήπια», σημείωσε ο μετεωρολόγος του ANT1, Τάσος Αρνιακός.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04-10-2024

Στα δυτικά, αυξημένες νεφώσεις αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που αναμένεται να ξεκινήσουν από το μεσημέρι στην Κέρκυρα και την Ήπειρο και έως το βράδυ να επηρεάσουν τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς στα βόρεια ηπειρωτικά να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει τους 27 με 29 βαθμούς και τοπικά στην ηπειρωτική χώρα τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 05-10-2024

Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τις πρωινές ώρες στα νοτιοδυτικά και τις απογευματινές ώρες στη βορειοανατολική χώρα, πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ως προς τις μέγιστες τιμές της.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 06-10-2024

Άστατος καιρός με νεφώσεις κατά διαστήματα. Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο βόρειο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις περισσότερες περιοχές, εξαιρουμένης της νοτιοανατολικής νησιωτικής χώρας.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 07-10-2024

Στη βορειοανατολική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση.

Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, κυρίως στη νοτιοανατολική χώρα.

 



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ