Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να καταστρέψει την ποιότητα του ύπνου σας

Ο ύπνος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της καλής υγείας. Όχι μόνο αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό σας επεξεργάζεται τις πληροφορίες της ημέρας, αλλά είναι επίσης απαραίτητος για τη γνωστική λειτουργία, την συναισθηματική ευεξία και τη σωματική δύναμη.

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την έλλειψη ύπνου

Περίπου το 59% των ενηλίκων αντιμετωπίζουν κάποιο είδος διαταραχής του ύπνου και δεν λαμβάνουν τις συνιστώμενες 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ο διαταραγμένος ή ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως:

  • παχυσαρκία,
  • διαβήτη,
  • καρδιαγγειακές παθήσεις και
  • διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Οι πιθανές αιτίες των διαταραχών ύπνου

Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου, ένας από τους οποίους είναι η έλλειψη βιταμίνης D. Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην υγεία των δοντιών, αλλά και στη ρύθμιση του ύπνου και μια έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει:

  • διαταραχές ύπνου,
  • μικρότερη διάρκεια ύπνου και
  • να προκαλέσει συχνές αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα.

Γιατί η βιταμίνη D είναι τόσο σημαντική

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία που συμβάλλει σε πολλές φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού:

  • ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου,
  • βοηθά στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των οστών,
  • υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.

Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D καθημερινά, με αποτέλεσμα την έλλειψη βιταμίνης D. Αυτή η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κακής ποιότητας του ύπνου.

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης D:

  • η βιταμίνη D2 και
  • η βιταμίνη D3.

Και οι δύο μορφές είναι απαραίτητες, αλλά η βιταμίνη D3 είναι μια πιο σταθερή μορφή που παραμένει περισσότερο στο σώμα. Μπορείτε να λάβετε τόσο βιταμίνη D2 όσο και βιταμίνη D3 καταναλώνοντας τρόφιμα ή συμπληρώματα.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν:

  • τα λιπαρά ψάρια,
  • το γάλα,
  • τα πορτοκάλια και
  • το γιαούρτι.

Μπορείτε επίσης να λάβετε βιταμίνη D3 εκθέτοντας το δέρμα σας στο ηλιακό φως. Ωστόσο, το ηλιακό φως και τα τρόφιμα από μόνα τους σπάνια σας οδηγούν σε βέλτιστη κατάσταση βιταμίνης D.

Επιπλέον, καθώς μεγαλώνετε, η φυσική ικανότητα του σώματός σας να παράγει βιταμίνη D3 μειώνεται. Ως εκ τούτου, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.

Πώς συνδέονται η βιταμίνη D και η ποιότητα του ύπνου

Η έρευνα δείχνει ότι οι ελλείψεις βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχών του ύπνου. Οι υποδοχείς βιταμίνης D βρίσκονται στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του ύπνου, οπότε μια έλλειψη βιταμίνης D θα μπορούσε να προκαλέσει δυσλειτουργία αυτών των περιοχών.

Επιπλέον, δεδομένου ότι το ηλιακό φως είναι μια πηγή βιταμίνης D, τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του εσωτερικού ρολογιού του σώματος και της παραγωγής μελατονίνης, της ορμόνης ρύθμισης του ύπνου. Αυτή η διαταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου, αίσθημα κόπωσης καθώς και σε άλλες διαταραχές ύπνου.

Η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του ύπνου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, θεωρείται ότι είναι αμφίδρομη. Αυτό σημαίνει ότι οι διαταραχές ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το μεταβολισμό της βιταμίνης D. Τα άτομα με διαταραχές ύπνου μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στο μεταβολισμό τους , οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μετατροπή της βιταμίνης D στην ενεργή της μορφή στο σώμα.

Αναγνωρίζοντας τη σύνδεση μεταξύ κακής ποιότητας ύπνου και έλλειψης βιταμίνης D, παρουσιάζεται μια ευκαιρία για προληπτικές στρατηγικές υγείας. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να εξετάζουν τόσο την ποιότητα του ύπνου όσο και τα επίπεδα βιταμίνης D όταν αξιολογούν τους ασθενείς τους για διαταραχές ύπνου.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της έκθεσης στον ήλιο (ειδικά το πρωί) και η κατανάλωση τροφίμων ή συμπληρωμάτων πλούσιων σε βιταμίνη D, συνιστώνται επίσης για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας. Επιπλέον, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ύπνου, όπως το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα και να περιορίζετε την καφεΐνη και τον χρόνο στις οθόνες πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τον μεταβολισμό της βιταμίνης D.

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ