«Έτρωγα μία σκελίδα σκόρδου σχεδόν κάθε μέρα για ένα μήνα» – Γυναίκα αποκαλύπτει τις αλλαγές που παρατήρησε

H Lou Mudge, συγγραφέας θεμάτων για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, εξηγεί ποιες αλλαγές παρατήρησε στον οργανισμό της από την καθημερινή κατανάλωση μίας σκελίδας σκόρδου για ένα μήνα.

Πώς η Lou Mudge ξεκίνησε την καθημερινή κατανάλωση σκόρδου

«Τι συμβαίνει όταν τρώτε 25 σκελίδες ωμού σκόρδου σε ένα μήνα; Έχω κάνει μερικά περίεργα πράγματα στη διάρκεια της καριέρας μου ως συγγραφέας σε έναν ιστότοπο υγείας και φυσικής κατάστασης, αλλά η απόφαση να καταναλώνω μία σκελίδα ωμού σκόρδου κάθε μέρα είναι σίγουρα ένα από τα πιο περίεργα και πιο απροσδόκητα.

Παρόλο που συνέχισα να βλέπω βίντεο από influencers υγείας που επαινούν τα οφέλη της κατανάλωσης ωμού σκόρδου, το σκόρδο ήταν κάτι που απέφευγα για χρόνια, ως μέρος μιας περιοριστικής διατροφής λόγω ασθένειας.

Αλλά πρόσφατα άρχισα να φτιάχνω πέστο στο σπίτι και στη συνέχεια να το τρώω ως ντιπ με ψωμί για δείπνο. Η συνταγή ζητούσε ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδου σε κάθε παρτίδα 500 ml, οπότε υπολόγισα ότι σε ένα μήνα κατανάλωνα 25 σκελίδες ωμού σκόρδου με αυτόν τον τρόπο, καθώς και μια σημαντική ποσότητα φρέσκου βασιλικού και κουκουναριού.

Σε ένα μήνα, έτρωγα σχεδόν καθημερινά το πέστο μου με ωμό σκόρδο (ή πάστα βασιλικού με σκόρδο) και παρατήρησα μερικές εκπληκτικές αλλαγές. Να τι συνέβη, μαζί με τη γνώμη ενός διαιτολόγου σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της τακτικής κατανάλωσης ωμού σκόρδου», αναφέρει η Mudge.

Οι αλλαγές που παρατήρησε η Lou Mudge από την καθημερινή κατανάλωση μίας σκελίδας σκόρδου

  • Πιο καθαρή επιδερμίδα
  • Ελάχιστα πεπτικά προβλήματα
  • Δυσάρεστη αναπνοή

Το δέρμα μου βελτιώθηκε

«Μία από τις πιο αισθητές αλλαγές ήταν ότι η επιδερμίδα μου έγινε πιο καθαρή. Πάλευα με ορμονική ακμή για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου, οπότε ήταν φανταστικό να έχω αυτή την εμφάνιση “γυάλινου δέρματος”. Το σκόρδο έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος αντιμετωπίζοντας τους μικροοργανισμούς που προκαλούν ακμή στο πρόσωπο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα διαθέσιμη για να το υποστηρίξει αυτό, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2011 από το περιοδικό Dermatol Reports και δεν είναι σαφές εάν αυτές οι αντιμικροβιακές ιδιότητες θα επηρεάσουν ακόμη και το δέρμα όταν καταναλώνεται το σκόρδο από του στόματος.

Επίσης, με τόσες πολλές μεταβλητές που αλλάζουν σε έναν μήνα, δεν νομίζω ότι μπορώ να πιστώσω το ομαλό δέρμα μου εξ ολοκλήρου στην κατανάλωση σκόρδου. Παρόλο που δεν υπήρξαν άλλες αλλαγές που γνώριζα, η ποιότητα του ύπνου μου μπορεί να έχει βελτιωθεί, μπορεί να έπινα περισσότερο νερό από όσο συνήθως ή μια αλλαγή στον καιρό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το δέρμα μου εκτέθηκε σε λιγότερους ερεθιστικούς παράγοντες».

Μπορεί το ωμό σκόρδο να βελτιώσει το δέρμα σας;

«Ρώτησα την Roxana Ehsani, MS, RD, CSSD, LDN, μια εγγεγραμμένη διαιτολόγο και αθλητική διαιτολόγο, εάν ήταν δυνατό να δούμε μια τέτοια βελτίωση από την κατανάλωση ωμού σκόρδου. “Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής ή άλλων δερματικών παθήσεων“, λέει η Ehsani.

Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης ωμού σκόρδου για τη θεραπεία της ακμής, άρχισε να γίνεται μια τάση στο TikTok νωρίτερα φέτος, με πολλούς χρήστες να ισχυρίζονται ότι τους βοήθησε να απαλλαγούν από τις εξάρσεις ακμής και τους πρόσφερε ένα πιο καθαρό δέρμα. 

Το σκόρδο είναι γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας για τη φυσιολογική λειτουργία και την καλή υγεία, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Παρόλο που δεν προτείνω να τρίψετε μια σκελίδα σκόρδο στο πρόσωπό σας, το σκόρδο είναι πλούσιο σε αυτές τις βιταμίνες που προωθούν την υγεία».

Το πεπτικό μου σύστημα φαίνεται να προσαρμόστηκε

«Ακολούθησα τη διατροφή χαμηλή σε FODMAP για χρόνια, προσπαθώντας να υποστηρίξω το πεπτικό μου σύστημα και να περιορίσω τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Μου το συνέστησε ο γιατρός μου και είναι μια διατροφή αποκλεισμού όπου κόβετε όλα τα πιθανά τρόφιμα που προκαλούν IBS (αυτές που περιέχουν ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες).

Το σκόρδο είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα FODMAP, οπότε απέφευγα ακόμη και τη μικρότερη ένδειξη σκόρδου σε σκόνη. Έχω σταδιακά εντάξει ξανά το σκόρδο στη διατροφή μου τα τελευταία χρόνια, αλλά συνήθως το καταναλώνω μαγειρεμένο και σε μικρές ποσότητες, οπότε μία ωμή σκελίδα σχεδόν καθημερινά ήταν ένα μεγάλο βήμα.

Παρατήρησα κάποια πεπτική ενόχληση την πρώτη εβδομάδα που έτρωγα ωμό σκόρδο, αλλά αυτό φαίνεται επίσης να έχει εξομαλυνθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Ίσως το πεπτικό μου σύστημα είναι πιο προσαρμόσιμο από όσο πίστευα».

Μπορεί η κατανάλωση ωμού σκόρδου να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα;

«Η κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, με συμπτώματα όπως φούσκωμα, καούρα και αέρια σε ορισμένους ανθρώπους», λέει η Ehsani. «Είναι επίσης μια τροφή πλούσια σε FODMAP, οπότε μπορεί να προκαλέσει αυξημένη γαστρεντερική δυσφορία ή ενόχληση σε άτομα με IBS».

Από την άλλη πλευρά, το σκόρδο περιέχει πρεβιοτικές ίνες που σε κάποιον χωρίς IBS θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του εντέρου τρέφοντας τα καλά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα.

Είχα κακή αναπνοή

«Η κακή αναπνοή ήταν ένα από τα δυσάρεστα αποτελέσματα της προσπάθειάς μου να καταναλώσω 31 σκελίδες σκόρδο το μήνα. Δεν μπόρεσα να το αντέξω καθημερινά, οπότε μειώσα τα σε 25.

Δεν με πειράζει ιδιαίτερα, αλλά πρόκειται για ένα είδος κακής αναπνοής που παραμένει ακόμα και μετά από καλό βούρτσισμα των δοντιών και συνεχίζεται την επόμενη μέρα. Είμαι σίγουρη ότι αν ο σκύλος μου μπορούσε να μιλήσει, θα παραπονιόταν».

Σχετίζεται η κατανάλωση ωμού σκόρδου με την κακή αναπνοή;

Μια γνωστή παρενέργεια της κατανάλωσης σκόρδου, ωμού ή όχι, είναι η πιθανότητα να σας προκαλέσει επίμονη κακή αναπνοή, κάνοντας τους ανθρώπους γύρω σας να αισθάνονται άβολα όταν μιλάτε. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; «Περιέχει ενώσεις θείου που, όταν διασπώνται, προκαλούν μια δυσάρεστη οσμή ή κακή αναπνοή», εξηγεί η Ehsani.

Υπάρχουν άλλα οφέλη από την κατανάλωση ωμού σκόρδου;

«Εκτός από τις τρεις αυτές επιπτώσεις που παρατήρησα, υπάρχουν και άλλα οφέλη από την κατανάλωση ωμού σκόρδου, ακόμη και σε μικρότερες ποσότητες από ό,τι δοκίμασα;», αναρωτιέται η Mudge.

«Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα μειώνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων», λέει η Ehsani. «Επίσης, λέγεται ότι έχει αντι-ιικές ιδιότητες, βοηθώντας σας όταν νιώθετε άρρωστοι. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα».

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ