«Διαγνώστηκα με καρκίνο του παγκρέατος στα 64 και αυτό ήταν το πρώτο σύμπτωμα που παρατήρησα» – Ένας άνδρας μιλάει για την μάχη του με τη σοβαρή νόσο

Σε ηλικία 64 ετών, ο Michael Perlin ανακάλυψε ότι είχε καρκίνο του παγκρέατος, κάτι που, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, επηρεάζει περίπου το 3% όσων έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στις ΗΠΑ. Περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες τείνουν να διαγνωστούν με αυτή τη μορφή καρκίνου. Επίσης, όπως αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, σχεδόν όλοι οι ασθενείς είναι μεγαλύτεροι των 45 ετών (αλλά η πλειονότητα είναι τουλάχιστον 65 ετών). Ο Perlin ήταν ακριβώς στην κορυφή αυτής της ηλικιακής ομάδας όταν διαγνώστηκε.

Η σοκαριστική διάγνωση του Perlin με καρκίνο του παγκρέατος

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που βοηθά στην πέψη και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Τα μη φυσιολογικά κύτταρα στο πάγκρεας μπορούν να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν μέχρι να σχηματιστεί ένας κακοήθης όγκος ή όγκοι μέσα στο όργανο.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος περιλαμβάνουν:

  • τη χρήση καπνού,
  • το υπερβολικό βάρος,
  • τον διαβήτη,
  • τη χρόνια παγκρεατίτιδα και
  • την επαγγελματική έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες.

Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί επίσης να παίξει ρόλο.

Παρόλο που ο Perlin ήταν πάντα υγιής χωρίς σοβαρά προβλήματα, είχε οικογενειακό ιστορικό. «Δεν πίστευα ότι είχα υψηλό κίνδυνο για καρκίνο, αν και ο βιολογικός μου πατέρας πέθανε στα 80 από καρκίνο του παγκρέατος», λέει ο ίδιος. Έτσι, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του παγκρέατος, λέει ότι ήταν “σοκαρισμένος”.

Το πρώτο σύμπτωμα που παρατήρησε πριν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος

Σύμφωνα με την Κλινική Κλίβελαντ, ορισμένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος μπορεί να είναι τα εξής:

  • ίκτερος ή κιτρίνισμα του δέρματος,
  • σκούρα ούρα,
  • πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα και
  • φαγούρα στο δέρμα

Το πρώτο σύμπτωμα που βίωσε ο ήταν ο ίκτερος. «Κιτρίνισα ολόκληρος και είχα μια τρομερή αίσθηση φαγούρας σε ολόκληρο το σώμα μου», λέει. «Έδωσα προσοχή σε αυτό και επισκέφτηκα τον γιατρό μου». Όταν ο Perlin έμαθε για πρώτη φορά ότι είχε καρκίνο του παγκρέατος, λέει ότι σοκαρίστηκε. «Αλλά με κάποιο τρόπο, ήταν μια ανακούφιση και μόνο που ήξερα τι πήγαινε στραβά», εξηγεί. Όπως αποδείχθηκε, ο όγκος στο πάγκρεας του Perlin ασκούσε πίεση σε έναν χοληδόχο πόρο, προκαλώντας τον ίκτερο. «Ένιωθα πολύ κουρασμένος, δεν είχα όρεξη και η φαγούρα έγινε τόσο έντονη που ήθελα να σκίσω το δέρμα μου», εξομολογείται ο ιδίος.

Ο Perlin που υποβλήθηκε σε θεραπεία από τον Dr. Peter Ledakis, MD, στο Mercy Medical Center της Βαλτιμόρης, λέει ότι μόλις πέρασε το αρχικό σοκ από τη διάγνωση, άρχισε να συνειδητοποιεί την πραγματικότητα. Του είπαν ότι θα έπρεπε να κάνει μια επέμβαση, για την οποία ήταν νευρικός, αλλά είχε εμπιστοσύνη στην ομάδα των γιατρών. Eξηγεί ότι η θεραπεία του ξεκίνησε με χειρουργική επέμβαση “whipple”, όπου ο χειρουργός αφαίρεσε περίπου το μισό πάγκρεας.

Μετά από αυτό, ο Perlin νοσηλεύτηκε για μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Ανάρρωσε στο σπίτι για περίπου 4 μήνες και στη συνέχεια ακολούθησε χημειοθεραπεία και έναν συνδυασμό άλλων θεραπειών. «Μου τοποθέτησαν χειρουργικά μια θύρα στο στήθος για να κάνουν τις εγχύσεις πιο εύκολες. Πήγαινα στο κέντρο χορήγησης εγχύσεων μία φορά την εβδομάδα για περίπου τρεις μήνες. Μετά από αυτό, ξεκίνησα ακτινοθεραπεία για περίπου άλλους τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έπαιρνα και ένα φάρμακο χημειοθεραπείας. Μετά τις ακτινοβολίες, επέστρεψα στις εγχύσεις για άλλους τρεις μήνες. Μετά από όλες τις θεραπείες, μου δόθηκε ένα φάρμακο, το οποίο αποτελείται από πάγκρεας χοίρου. Περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη». Όπως αποδείχθηκε, η επίπονη διαδικασία θεραπείας άξιζε τον κόπο.

Οι θεραπείες ήταν αποτελεσματικές και σήμερα ο Perlin νιώθει υγιής

Ο Perlin, ο οποίος είναι πλέον 70 χρονών, λέει ότι σήμερα «νιώθει τέλεια», έξι χρόνια μετά την περιπέτεια με την υγεία του. «Είναι σαν να μην συνέβη ποτέ», εξομολογείται. Ξέρει ότι ήταν εξαιρετικά τυχερός που ο καρκίνος εντοπίστηκε νωρίς. «Οι γιατροί μου είπαν ότι ήταν πριν από το δεύτερο στάδιο. «Δόξα τω Θεώ για τον ίκτερο που μας ενημέρωσε ότι κάτι δεν πάει καλά, καθώς ο καρκίνος του παγκρέατος δεν έχει πραγματικά συμπτώματα από μόνος του».

Σήμερα, ο καρκίνος του έχει “εξαφανιστεί”, με μια ομάδα γιατρών που του είπαν ότι έχει θεραπευτεί και ότι αυτός ο τύπος καρκίνου δεν επιστρέφει. «Υπέροχα νέα!» λέει ενθουσιασμένος.

Παρόλο που τον έχουν διαβεβαιώσει ότι είναι υγιής, ο Perlin έχει κάνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του μετά την περιπέτεια με τον καρκίνο. Λέει ότι πριν από τον καρκίνο έπινε μπύρες καθημερινά, αλλά τώρα πίνει μπύρα ίσως δύο φορές την εβδομάδα. «Γενικά, θα έλεγα ότι είμαι πιο προσεκτικός με την υγεία μου. Αυτή η εμπειρία με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η ζωή είναι σύντομη και μπορώ να ζήσω μια πιο γεμάτη και ουσιαστική ζωή αν διατηρήσω την υγεία μου».

Η εμπειρία του καρκίνου ενέπνευσε επίσης τον Perlin να αποσυρθεί. «Ήμουν εργολάβος/ξυλουργός για 45 χρόνια, οπότε αποφάσισα να στραφώ στη ξυλογλυπτική και τη δημιουργία της τέχνης μου», εξηγεί. Με τη νέα του ευκαιρία στη ζωή, ο Πέρλιν λέει ότι τα μόνα λόγια σοφίας που μπορεί να δώσει είναι να συνειδητοποιούμε τι λέει το σώμα μας. «Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι συμβαίνει στο σώμα σας, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό», συμβουλεύει. «Επίσης, προσπαθήστε να ζήσετε τη ζωή στο έπακρο και να κάνετε αυτό που αγαπάτε».

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ