Ύπνος και διατροφή: «Αποφύγετε αυτές τις τροφές αν θέλετε να χάσετε βάρος και να κοιμηθείτε καλά», προειδοποιεί γιατρός

Όταν νιώθετε πείνα αργά το βράδυ, μπορεί να είναι δελεαστικό να φάτε ένα σνακ. Όμως, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε έναν καλό ύπνο. Το να καταβροχθίσετε ένα σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να φαίνεται σαν μια εύκολη λύση για τις νυχτερινές λιγούρες.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια καταστρέφει έναν καλό ύπνο, ενώ προκαλεί προβλήματα υγείας και αύξηση βάρους. Η συζήτηση ξεκίνησε από την Dr. Jennifer Caudle, επίκουρη καθηγήτρια στο Rowan University-School of Osteopathic Medicine.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε πριν από τον ύπνο, σύμφωνα με γιατρό

Προφανώς, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το τσάι, τον καφέ και άλλα ενεργειακά ποτά πριν από τον ύπνο, αλλά η γιατρός δίνει και μερικές ακόμη απροσδόκητες συμβουλές για να εξασφαλίσετε έναν καλύτερο ύπνο. Μιλώντας σε βίντεο στον λογαριασμό της στο TikTok @drjencaudle, η ειδικός είπε: «Η σοκολάτα ακούγεται σαν μια καλή λύση τις περισσότερες φορές, αλλά πριν τον ύπνο μπορεί να μην είναι μια καλή ιδέα. Ο λόγος είναι ότι περιέχει καφεΐνη και μπορεί επίσης να σας προκαλέσει καούρα. Και μιλώντας για καούρα, ποια άλλα τρόφιμα μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα; Είτε πρόκειται για πικάντικα τρόφιμα είτε για όξινα τρόφιμα ή εσπεριδοειδή ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να τα αποφύγετε».

Η Dr. Caudle συμβούλεψε επίσης όλους να αποφεύγουν τα μεγάλα γεύματα πριν πάνε για ύπνο, καθώς μια τέτοια απόλαυση μπορεί αναμφίβολα να οδηγήσει σε αϋπνία. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι και το αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο.

Η επίδραση του βραδινού γεύματος στην υγεία: Από την καούρα στην αύξηση βάρους

Εκτός από την καούρα, το βραδινό φαγητό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλους τομείς της υγείας. Η διαταραχή της πέψης, πιθανά οδοντικά προβλήματα ή ακόμη και ανεπιθύμητη αύξηση βάρους για όσους προσέχουν τη γραμμή τους είναι μερικές από τις πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η Helen Bell, διαιτολόγος στο UK Care Guide, δήλωσε: «Το να ξαπλώνετε μετά το φαγητό, μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή καούρα λόγω της επιστροφής του στομαχικού οξέος στον οισοφάγο. Θα έλεγα επίσης ότι το φαγητό πριν τον ύπνο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση βάρους. Με τους πελάτες μου, έχω παρατηρήσει ότι το βραδινό φαγητό συχνά οδηγεί στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες και χαμηλής θρεπτικής αξίας, όπως σνακ και επιδόρπια. Αυτές οι τροφές είναι πιο πιθανό να αποθηκευτούν ως λίπος, επειδή ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Ως αποτέλεσμα, η Helen συνιστά ένα παράθυρο μη κατανάλωσης τροφής για 2 ή 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο, το οποίο πιστεύει ότι παρέχει αρκετό χρόνο για την πέψη και προετοιμάζει το σώμα για ύπνο. Ωστόσο, εάν απλά πρέπει να φάτε πριν κοιμηθείτε, κάποιες επιλογές τροφίμων είναι καλύτερες από άλλες.

«Όταν πεινάτε κοντά στην ώρα του ύπνου, προτείνω να επιλέξετε ελαφριά, θρεπτικά τρόφιμα που είναι εύκολα στην πέψη. Από την εμπειρία μου, μια μικρή μερίδα από τρόφιμα όπως μια μπανάνα ή μια χούφτα αμύγδαλα, μπορεί να είναι επωφελής. Ένα μικρό μπολ με βρώμη ή ένα φλιτζάνι χαμομήλι μπορεί επίσης να να προάγει τον καλύτερο ύπνο», εξήγησε η Helen.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν από τον ύπνο

Τα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, καφεΐνη και λιπαρά καλό είναι να αποφεύγονται πριν από τον ύπνο. Έχει παρατηρηθεί ότι τα γλυκά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε απότομη πτώση που μπορεί να σας ξυπνήσει μέσα στη νύχτα.

Τα λιπαρά τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία ή δυσπεψία, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο. Για όσους επικεντρώνονται στην απώλεια βάρους, αυτά τα τρόφιμα προσθέτουν περιττές θερμίδες και μπορούν να διαταράξουν τον μεταβολισμό σας.

@drjencaudle Never eat THESE before bed! #sleep #insomnia #drjencaudle #fyp #fypage ♬ Calm background music with acoustic guitar and saxophone(1288148) – ame

 



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ