Το φυσικό συμπλήρωμα που βελτιώνει τον ύπνο και την υγεία του εντέρου

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα φυσικό συμπλήρωμα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και να διαχειριστεί τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου τους.

Οι πιθανές επιπτώσεις της κακής ποιότητας ύπνου στην υγεία

Η εξασφάλιση ενός ποιοτικού ύπνου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επίτευξης καλής υγείας. Ωστόσο, μια μελέτη ψυχικής υγείας που δημοσιεύθηκε το 2022 ανέφερε ότι σχεδόν το 17% των ηλικιωμένων ηλικίας 65 ετών και άνω στη Σιγκαπούρη υποφέρουν από κακή ποιότητα ύπνου, η οποία έχει συνδεθεί με:

  • προβλήματα υγείας,
  • αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και
  • γνωστική εξασθένηση.

Τα φαρμακευτικά βοηθήματα ύπνου και οι πιθανές παρενέργειες

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ της σύνθεσης της μικροχλωρίδας του εντέρου και της ποιότητας του ύπνου. Επιπλέον, υπάρχουν φαρμακευτικά βοηθήματα ύπνου διαθέσιμα για να βοηθήσουν όσους δεν μπορούν να κοιμηθούν να εξασφαλίσουν έναν καλό νυχτερινό ύπνο. Ωστόσο, αυτά τα βοηθήματα ύπνου μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως:

  • πεπτικά προβλήματα και
  • πονοκεφάλους.

Συμπληρώματα διατροφής, όπως η 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5-HTP), είναι διαθέσιμα, αλλά η αποτελεσματικότητά τους στην ποιότητα του ύπνου σε ηλικιωμένους είναι ασαφής. Το προϊόν 5-HTP αποτελεί μία φυτική πηγή αμινοξέος, που υποστηρίζει με φυσικό τρόπο την παραγωγή σεροτονίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Το φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που βελτιώνει τον ύπνο – Τι έδειξε μελέτη

Μέσω μιας κλινικής δοκιμής 12 εβδομάδων σε 30 ηλικιωμένους, ηλικίας 65 ετών και άνω, οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS) επιδιώκουν να αξιολογήσουν την επίδραση του συμπληρώματος 5-HTP στην ποιότητα του ύπνου και τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου σε μεγαλύτερους ενήλικες.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο επίκουρος καθηγητής Kim Jung Eun από το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων (NUS FST) της Σχολής Επιστημών NUS και η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με τον Επίκουρο Αναπληρωτή Καθηγητή Johnson Fam από το τμήμα ψυχιατρικής ιατρικής στο NUS Yong Loo Lin School of Medicine.

Με βάση τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φυτικό συμπλήρωμα 5-HTP μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σε ηλικιωμένους της Σιγκαπούρης και αυτή η βελτίωση παρατηρήθηκε κυρίως σε όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου, κάτι που θα μπορούσε να συνδεθεί με τη ρύθμιση της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου τους. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύονται στο περιοδικό Clinical Nutrition.

«Η 5-HTP είναι ένα φυσικό αμινοξύ που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, μια χημική ουσία που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο», λέει η Clarinda Nataria Sutanto, εκπαιδεύτρια στο NUS FST και πρώτη συγγραφέας της εργασίας. «Η συμπλήρωση με 5-HTP μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα του ύπνου και να προωθήσει μια κατάσταση υπνηλίας, ρυθμίζοντας τα επίπεδα αυτών των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης».

«Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή η επίδραση που προάγει τον ύπνο παρατηρήθηκε κυρίως σε άτομα με κακή ποιότητα ύπνου και αυτό το εύρημα υποστηρίζει τη χρήση εναλλακτικών, ασφαλέστερων διατροφικών στρατηγικών έναντι των φαρμάκων για τη βελτίωση του ύπνου», προσθέτει η Kim.

Η επίδραση του συμπληρώματος 5-HTP στην ποιότητα του ύπνου και την υγεία του εντέρου

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τα βιολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες για να κατανοήσουν την επίδραση του συμπληρώματος 5-HTP στην υγεία του εντέρου.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους αποκάλυψαν ότι μεταξύ των ατόμων με κακή ποιότητα ύπνου υπήρξε σημαντική αύξηση της ποικιλομορφίας του εντερικού μικροβιώματος και της αφθονίας των εντερικών βακτηρίων, η οποία συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Από αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές προτείνουν ότι η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου θα μπορούσε να αποδοθεί στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου μεταξύ των ατόμων που κοιμούνται μετά την λήψη συμπληρώματος με 5-HTP.

«Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη παρέχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της λήψης συμπληρωμάτων με 5-HTP στην ποιότητα του ύπνου μέσω της τροποποίησης του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, επισημαίνοντας την αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ του γαστρεντερικού σωλήνα και του νευρικού συστήματος», λέει η Kim.

Μετά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αυτής της κλινικής δοκιμής, οι ερευνητές στοχεύουν να εξερευνήσουν άλλες διατροφικές στρατηγικές, όπως τη σύγκριση της επίδρασης της πρόσληψης πρωτεΐνης από διαφορετικές πηγές και την επίδραση άλλων τροφίμων που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου και να οδηγήσουν στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης να επεκτείνουν το πεδίο μελέτης τους ώστε να περιλαμβάνει νεότερα άτομα που αντιμετωπίζουν κακή ποιότητα ύπνου λόγω στρες, άγχους και υπερβολικής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών στην καθημερινή τους ζωή.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ