Σπύρος Μαρίνης: «Απαιτούμε ουσιαστική στήριξη» – Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

Χρονιά κινητοποιήσεων από τους εκπαιδευτικούς αναμένεται να είναι η φετινή, εξαιτίας των προβλημάτων που παραμένουν άλυτα στα σχολεία, λέει στην «R» ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ Σπύρος Μαρίνης.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι εκπαιδευτικοί που αυτές τις ημέρες πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις, ώστε να διαμορφωθεί ενιαία και συγκροτημένα το πλαίσιο των διεκδικήσεων και των δράσεων από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη. Αυτό προαναγγέλλει μέσω της Realnews o νέος πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) Σπύρος Μαρίνης και αναφέρεται στα δεκάδες προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη και αυτή τη χρονιά η δημόσια εκπαίδευση.

«Επιβεβαιώνεται στην πράξη η λαϊκή ρήση “κάθε φέτος και χειρότερα.” Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με περισσότερους από 18.000 εκπαιδευτικούς να λείπουν από τα σχολεία μας, παρά τους 10.000 μόνιμους διορισμούς. Αντίστοιχα, το ζήτημα της σχολικής στέγης με το πέρασμα των χρόνων οξύνεται όλο και περισσότερο, ενώ φέτος η κυβέρνηση με το επιχείρημα του “εξορθολογισμού” έβαλε λουκέτο σε 1.000 τμήματα, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών σαν κόστος», αναφέρει ο κ. Μαρίνης. Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ τονίζει ότι «είναι πραγματικά τραγικό να στριμώχνονται 25 μαθητές μέσα σε αίθουσες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρούν ούτε τους τυπικούς όρους των ελάχιστων τ.μ. που ορίζει ο νόμος, ή μέσα σε κοντέινερ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση σε ένα σχολείο που πέφτουν σοβάδες κάθε λίγο και λιγάκι ή δεν έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι εδώ και χρόνια».

Ακατάλληλα σχολεία

Σήμερα, δεν υπάρχει περιοχή στη χώρα που να μην έχει σχολεία σε κοντέινερ, να μη στεγάζονται τα παιδιά σε ισόγεια πολυκατοικιών, σε ενοικιαζόμενους ακατάλληλους χώρους ή που να μην παραμένουν ολόκληρες περιοχές ή συγκροτήματα στα προκάτ λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων τους έπειτα από φυσικές καταστροφές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, το 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου, όπου το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο μέσα στο καλοκαίρι, τμήματα των σχολείων μεταφέρθηκαν σε κοντέινερ σε περιοχή αρκετά μακριά από τα γεωγραφικά όριά τους και ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα της μετακίνησης των μαθητών. Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκεται και η πλειονότητα των ειδικών σχολείων που στεγάζεται σε ακατάλληλα κτίρια χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις και προβλέψεις για ΑμεΑ.

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση προσπαθεί να λειάνει τις αντιδράσεις με εξαγγελίες για εξωτερικά βαψίματα και μερεμέτια, γιατί αυτά αφορούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου” των 250 εκατ. ευρώ, στα οποία θέλει να βάλει μέσα και τους πλούσιους ιδιώτες όπως είπε, “ευεργέτες” δηλαδή, γυρίζοντάς μας πολλά χρόνια πίσω. Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό ζήτημα με γενναία χρηματοδότηση για ανέγερση νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων και έκδοση όλων των αναγκαίων πιστοποιητικών καταλληλότητας σχολικού χώρου, πυρασφάλειας, αντισεισμικής θωράκισης κ.ά, με ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση για τον κίνδυνο που διατρέχουν καθημερινά μαθητές και εκπαιδευτικοί μέσα στα γερασμένα και ασυντήρητα σχολικά κτίρια ανά τη χώρα», σχολιάζει.

Στεγαστικό

Ο κ. Μαρίνης αναφέρεται και στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται κυρίως στα νησιά. Όπως λέει, δεν είναι μόνο το στεγαστικό. Είναι συνολικά το ζήτημα της επιβίωσης των εκπαιδευτικών. «Ένας νεοδιόριστος συνάδελφος έχει εισαγωγικό μισθό 776 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός των εκπαιδευτικών είναι περίπου στα 1.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα ένας συνάδελφος που τοποθετείται μακριά από τον τόπο κατοικίας του θα πρέπει να βρει κατοικία με ενοίκιο 500 και 600 ευρώ και στη συνέχεια να επιβιώσει. Μιλάμε κυριολεκτικά για συνθήκες εξαθλίωσης».

Στη ΔΟΕ έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις εκπαιδευτικών που κοιμούνται στα αυτοκίνητα, μέσα στο σχολείο ή ακόμα και σε κάμπινγκ λόγω έλλειψης κατοικίας. «Είναι ντροπιαστικό. Την περυσινή χρονιά είχαμε 1.000 παραιτήσεις αναπληρωτών συναδέλφων ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους. Επομένως, οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ για αυξήσεις στο ύψος των 20 ευρώ -μεικτά- είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα. Γι’ αυτό, καλά θα κάνει η κυβέρνηση να εφαρμόσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας, με ενεργοποίηση και των νομοθετικών διατάξεων που δίνουν τη δυνατότητα σε δήμους και περιφέρειες να παρέχουν στέγαση», τονίζει ο κ. Μαρίνης.

Απεργία τον Οκτώβριο

Αποτέλεσμα όλων αυτών των προβλημάτων είναι η ΔΟΕ να εξετάζει περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που ήδη «ξεδιπλώνονται» σε όλη τη χώρα για τις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων. «Θα αξιοποιήσουμε κάθε τρόπο και μέσο για να επιλυθούν όλα τα μεγάλα προβλήματα των σχολείων, για να βρουν ικανοποίηση οι ανάγκες των μαθητών μας στη μόρφωση με όρους σύγχρονους, όπως αρμόζει το 2024. Απαιτούμε την ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών, τη στελέχωση των σχολείων με όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό, τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων μας κ.ά.».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρει ότι αυτές τις ημέρες σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις, ώστε να ληφθούν αποφάσεις απέναντι -όπως λέει- στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια και αυτής της κυβέρνησης. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζουν πανεκπαιδευτική απεργιακή κινητοποίηση τον Οκτώβριο. «Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας και το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Όσο και αν οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα ως κόστος, εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει. Μας εξοργίζει το ότι την ίδια στιγμή που οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι βλέπουμε εκατομμύρια ευρώ να διαφημίζονται από τα πλεονάσματα και τα κέρδη μεγάλων εταιρειών, για εμάς “οι αντοχές της οικονομίας” να μην έχουν ούτε ευρώ. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλη κοροϊδία αλλά ούτε και να κλείσουμε το στόμα. Θα βγούμε πιο δυνατά στον δρόμο του συλλογικού αγώνα για να νικήσουμε», καταλήγει ο Σ. Μαρίνης.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ