Παιδιά: Σε ποια θρεπτικά συστατικά έχουν έλλειψη, σύμφωνα με παιδιάτρους

Το φθινόπωρο, είναι η εποχή που οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά στον παιδίατρο για τον τυπικό έλεγχο, πριν επιστρέψουν στο σχολείο. Καθώς οι παιδίατροι ελέγχουν την ανάπτυξή των παιδιών, διαπιστώνουν δύο κοινά ευρήματα. Αύξηση της παχυσαρκίας και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα. Σύμφωνα με το Feeding America, 14 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τροφή. Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που δεν λαμβάνουν αρκετά και πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας λαμβάνουν αρκετά;

Θρεπτικά συστατικά στα οποία έχουν έλλειψη παιδιά του Δημοτικού

  1. Βιταμίνη D
  2. Φυτικές ίνες
  3. Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

1. Βιταμίνη D

Ο Δρ. Gary Kirkilas, παιδίατρος στο Phoenix Children’s Hospital, δήλωσε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, στο οποίο έχει έλλειψη η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών: η βιταμίνη D. Επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν, ότι το 60% των παιδιών ηλικίας 6 έως 11 ετών, έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Ο Kirkilas εξήγησε, ότι αυτό που είναι περίπλοκο με τη βιταμίνη D, είναι ότι δεν βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Αν και βρίσκεται σε τρόφιμα όπως ο σολομός, τα μανιτάρια, τα αυγά και το αγελαδινό γάλα, ο κύριος τρόπος πρόσληψης, είναι μέσω του ηλιακού φωτός.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής,  ένα διάστημα έκθεσης στον ήλιο, μεταξύ 5 και 30 λεπτών (ανάλογα με την ώρα της ημέρας) χωρίς αντηλιακό κάθε μέρα, είναι αρκετό για να καλύψει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D.

Το αντηλιακό είναι σημαντικό – οι δερματολόγοι συμβουλεύουν να φοράτε πάντα αντηλιακό – αλλά το ίδιο σημαντικό είναι να παίρνετε αρκετή ποσότητα από αυτό το κρίσιμο θρεπτικό συστατικό. «Η βιταμίνη D παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού, την αρτηριακή πίεση [ρύθμιση] και την ψυχική υγεία», δήλωσε ο Kirkilas.

Πρόσθεσε ότι η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών.

Προτρέψετε τα παιδιά να παίζουν έξω για 30 λεπτά την ημέρα – ειδικά εάν δεν τους αρέσουν τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα ή τα μανιτάρια, τα οποία είναι καλές πηγές πρόσληψης της βιταμίνης D.

2. Φυτικές ίνες

Υπάρχει περίπτωση τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, να μην προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες. Σύμφωνα με έρευνες, το 95% των ενηλίκων και των παιδιών στις ΗΠΑ, δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες.

«Αυτό συμβαίνει, επειδή πολλά παιδιά δεν τρώνε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά», δήλωσε η Janae Bagley, διαιτολόγος στο Children’s Health. Η Bagley εξήγησε, ότι όταν τα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και έχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, τείνουν να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ τα τρόφιμα χαμηλά σε φυτικές ίνες τείνουν να είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, αλλά υψηλά σε υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Η Bagley σημείωσε επίσης ότι οι  φυτικές ίνες, είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την πέψη, οπότε εάν το παιδί δεν λαμβάνει αρκετές, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσει πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Η συμβουλή της Bagley προς τους γονείς, είναι να διασφαλίζουν ότι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, αποτελούν μέρος κάθε γεύματος.

«Οι γονείς, θα πρέπει να βάζουν φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα ή σνακ. Η μεγαλύτερη έκθεση σε φρούτα και λαχανικά, κάνει τα παιδιά πιο δεκτικά σε αυτά. Είναι επίσης εύκολο να προσθέσετε τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως ψωμί και ζυμαρικά, για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες. Τα φασόλια, είναι επίσης μια σημαντική πηγή φυτικών ινών, που μπορεί να προστεθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε πιάτο».

3. Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Σύμφωνα με την παιδίατρο Tanya Altmann: «Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, είναι δύο κορυφαία θρεπτικά συστατικά που τα παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συχνά δεν λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και τις γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η προσοχή».

Η Altmann εξήγησε ότι όταν τα παιδιά δεν παίρνουν αρκετή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους αμφιβληστροειδείς. «Μια ανεπάρκεια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη απόδοση των ματιών, συμπεριλαμβανομένων δυσκολιών στην ανάγνωση και την αναγνώριση λεπτομερειών, που μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση και την ακαδημαϊκή απόδοση», είπε.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με έρευνες, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και είναι σημαντικές για τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την προσοχή – όλα αυτά είναι σημαντικά για την καλή απόδοση στο σχολείο.

Δεν υπάρχει επίσημη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, αλλά η Altmann συνιστά στα παιδιά να λαμβάνουν 10 mg λουτεΐνης και 2 mg ζεαξανθίνης ημερησίως.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε φυλλώδη και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, οπότε προσπαθήστε να ενσωματώσετε αυτά τα τρόφιμα στα παιδικά γεύματα.

«Ενσωματώνοντας περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο στα γεύματα και άλλες πηγές όπως τα πολύχρωμα φρούτα και τα αυγά, οι (γονείς) μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην υγεία των παιδιών τους», δήλωσε η Altmann.

Θρεπτικά συστατικά στα οποία έχουν έλλειψη παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου

Καθώς τα παιδιά προχωρούν στην εφηβεία, οι διατροφικές τους ανάγκες αλλάζουν ελαφρώς. «Υπάρχει μια τεράστια αύξηση στο πόσο μεγαλώνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε η παιδίατρος Δρ. Rebekah Diamond. Αυτό σημαίνει, ότι οι έφηβοι πρέπει να τρώνε περισσότερο από ό,τι συνήθως και είναι ακόμα πιο σημαντικό να παίρνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Ο Kirkilas δήλωσε ότι το Γυμνάσιο και το Λύκειο, είναι η περίοδος που πολλά παιδιά πειραματίζονται, με συγκεκριμένα διατροφικά πλάνα. Για παράδειγμα, ένας έφηβος μπορεί να εκφράσει ενδιαφέρον για να γίνει vegan.

Παρόλο που ο Kirkilas υποστήριξε ότι οι έφηβοι δεν κινδυνεύουν από ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, εάν εγκαταλείψουν τα ζωικά προϊόντα, η κάλυψη των θρεπτικών τους αναγκών, είναι πιο δύσκολη και απαιτεί ειδική εκπαίδευση σχετικά με το τί να τρώνε. Για το λόγο αυτό, συνιστά στους εφήβους και τους εφήβους να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο διατροφής, σε συνεργασία με έναν διαιτολόγο.

Ο Kirkilas δήλωσε ότι πολλοί από τους εφήβους που βλέπει, είναι συχνά επικεντρωμένοι στο να παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη – ειδικά τα αγόρια – αλλά αυτό δεν είναι ένα θρεπτικό συστατικό που απασχολεί τους επιστήμονες.

«Η τυπική αμερικανική διατροφή περιέχει πολύ κόκκινο κρέας, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη», είπε. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά θρεπτικά συστατικά που οι γονείς και οι έφηβοι, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

  1. Σίδηρος
  2. Ασβέστιο

1. Σίδηρος

Σύμφωνα με τη Diamond, καθώς τα κορίτσια διανύουν την εφηβεία, πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο σίδηρο, για να αναπληρώσουν αυτό που χάνεται κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης.

Περίπου το 40% των έφηβων κοριτσιών στις ΗΠΑ δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την υγεία του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, τα αγόρια χρειάζονται 11 mg σιδήρου και οι κοπέλες 15 mg σιδήρου την ημέρα.

Τόσο η Diamond όσο και ο Kirkilas, υποστήριξαν ότι οι έφηβοι που δεν τρώνε κρέας έχουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου. Μερικές φυτικές πηγές σιδήρου, περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, φασόλια, φακές, σπανάκι και μπιζέλια.

2. Ασβέστιο

Το 45% των εφήβων, δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο. «Πολλοί έφηβοι δεν πίνουν αγελαδινό γάλα», δήλωσε ο Kirkilas. Όπως εξηγεί, το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών – ειδικά κατά την εφηβεία, όταν η ανάπτυξη είναι ταχεία.

Οι έφηβοι, χρειάζονται 1.300 mg ασβεστίου την ημέρα και τα γαλακτοκομικά είναι η κύρια πηγή πρόσληψης. Άλλες καλές πηγές ασβεστίου, περιλαμβάνουν τον σολομό, το τοφού, το σπανάκι, το λάχανο, τα φασόλια και το μπρόκολο.

Εάν το παιδί σας – ανεξάρτητα από την ηλικία του – είναι επιλεκτικό στο τί τρώει και οι εξετάσεις αίματος δείχνουν έλλειψη ασβεστίου, οι παιδίατροι συνιστούν τη λήψη συμπληρώματος.

Παρόλο που είναι χρήσιμο να γνωρίζετε σε ποια θρεπτικά συστατικά έχουν έλλειψη τα παιδιά σας, δεν χρειάζεται να γίνετε εμμονικοί. «Τα περισσότερα παιδιά στις ΗΠΑ δεν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο υποσιτισμού», δήλωσε ο Kirkilas, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό είναι, να έχουν ποικιλία στη διατροφή τους.

Οι γονείς δεν πρέπει να αποθαρρύνονται, εάν τα παιδιά απορρίψουν ένα φαγητό την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσουν.

«Μπορεί να χρειαστούν έως και 15 φορές, μέχρι ένα παιδί να αποδεχτεί ένα φαγητό. Τελικά, με τον χρόνο και την έκθεση, τα παιδιά θα προσθέσουν νέα τρόφιμα στη λίστα τους. Ορισμένα παιδιά είναι δεκτικά σε νέα τρόφιμα, ενώ άλλα μπορούν να χρειαστούν μήνες για να εξοικειωθούν».

Πηγη: oloygeia.gr

Γιατί γερνάμε περισσότερο στα 40 και στα 60 – Πώς θα προστατευθούμε από τις «εκρήξεις» της γήρανσης

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ