Λέμφωμα Hodgkin: Τα συμπτώματα του επιθετικού καρκίνου που οι περισσότεροι αγνοούν – 20χρονη γυναίκα προειδοποιεί «να ακούτε το σώμα σας»

Μια 20χρονη γυναίκα προειδοποιεί τους ανθρώπους να «ακούνε το σώμα τους», αποκαλύπτοντας τα κύρια συμπτώματα ενός επιθετικού καρκίνου, που αρχικά αγνόησε. Η Brooke Jordyn διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin δευτέρου σταδίου, έναν επιθετικό καρκίνο του λεμφικού συστήματος, μόλις μία εβδομάδα πριν τα 20α γενέθλιά της.

Μιλώντας στους followers της στo TikTok, η Brooke Jordyn εξήγησε πώς άρχισε να παρουσιάζει κάποια ενοχλητικά συμπτώματα, όπως κόπωση, απώλεια βάρους και νυχτερινές εφιδρώσεις. Μόνο όταν είπε στην αδερφή της για έναν όγκο κάτω από τη μασχάλη της τον περασμένο Δεκέμβριο, πήγε να το ελέγξει.

Ακόμη και τότε, χρειάστηκε λίγο χρόνος για να γίνει η διάγνωση, καθώς ο γιατρός της νόμιζε ότι θα μπορούσε να είναι κύστη. Η Brooke εξήγησε: «Είδα τον όγκο κάτω από τη μασχάλη μου περίπου τον Αύγουστο και δεν έκανα πραγματικά τίποτα γι’ αυτό. Το είπα στην αδερφή μου και με παρότρυνε να το ελέγξω. Αυτό ήταν τον Δεκέμβριο. Και μετά από αυτό ο γιατρός μου το εξέτασε, είπε ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας, ότι πιθανότατα ήταν απλώς μια κύστη».

Ωστόσο, την παρέπεμψε για υπερηχογράφημα που ήταν απροσδιόριστο, οπότε υποβλήθηκε σε βιοψία. «Μετά τη βιοψία περίμενα περίπου δύο εβδομάδες», θυμάται η Brooke από τις ΗΠΑ. «Με κάλεσαν και μου ανακοινώθηκε η διάγνωση στις 28 Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), το λέμφωμα Hodgkin είναι ένας «σπάνιος» καρκίνος που αναπτύσσεται στο λεμφικό σύστημα, το οποίο είναι ένα δίκτυο αγγείων και αδένων που απλώνεται σε όλο το σώμα. Για το λόγο αυτό, το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι συνήθως μια ανώδυνη διόγκωση σε έναν λεμφαδένα – συχνά στον λαιμό, τη μασχάλη ή τη βουβωνική χώρα.

Τα συμπτώματα που αγνόησε η Brooke πριν τη διάγνωση του καρκίνου

Η Brooke, πριν διαγνωστεί με καρκίνο, αντιμετώπισε κάποια συμπτώματα που αρχικά αγνόησε. Σε ένα ξεχωριστό βίντεο, τα απαρίθμησε ως εξής:

  • Ακραία κόπωση / ζάλη
  • Απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο
  • Υπερβολικός ή ανεπαρκής ύπνος
  • Αναιμία / χαμηλός σίδηρος
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις / ξαφνική δύσπνοια
  • Δυσκολία συγκέντρωσης στο σχολείο και την εργασία

Η Brooke προέτρεψε τους ανθρώπους να «ακούνε πάντα το σώμα τους». Εξήγησε τα συμπτώματά της με περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας: «Ένιωθα εξαντλημένη, είχα πονοκεφάλους, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις, οι οποίες ήταν πραγματικά σοβαρές και άκουσα ότι είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια. Ένιωθα σαν να πρόκειται να λιποθυμήσω, δεν μπορούσα καν να σταθώ όρθια μερικές φορές. Επίσης, ένα άλλο σοβαρό σημάδι ήταν ότι ανέβαινα τις σκάλες στο σχολείο και ένιωθα σαν να πρόκειται να λιποθυμήσω. Ήταν πολύ περίεργο, δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Μου κοβόταν η ανάσα ανεβαίνοντας τις σκάλες».

Ωστόσο, διευκρίνισε: «Αυτά τα συμπτώματα είναι τα προσωπικά μου συμπτώματα και το γεγονός ότι έχετε κάποια από αυτά δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε καρκίνο. Και πάλι, κάθε σώμα είναι διαφορετικό και αν νιώθετε πολύ άσχημα, απλά μιλήστε με τον γιατρό σας. Ενημερώστε τον για το πώς νιώθετε».

Η Brooke υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου.

@brookejordyn always listen to your body #hodgkinslymphoma #cancer ♬ original sound – 00.13.h



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ