Η Νο1 τροφή που δεν τρώει ποτέ μια διαιτολόγος – «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο»

Η διαιτολόγος, με εξειδίκευση στην πρόληψη του καρκίνου και τη διατροφή ογκολογικών ασθενών, Nichole Andrews, RD, βοηθά καθημερινά τους ασθενείς της να επιλέγουν τροφές που βοηθούν στην πρόληψη, θεραπεία ή ανάρρωση από τον καρκίνο.

«Ενώ η γενετική παίζει σίγουρα ρόλο στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, οι παράγοντες του τρόπου ζωής – ειδικά η διατροφή – θεωρείται ότι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον κίνδυνο», είπε η Andrews σε μια συνέντευξη σχετικά με ένα βίντεο που ανέβασε στο TikTok και έχει γίνει viral συγκεντρώνοντας περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια προβολές από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. «Αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει διάφορες βιολογικές διεργασίες όπως η φλεγμονή, η ρύθμιση των ορμονών και η επιδιόρθωση του DNA, τα οποία είναι βασικοί παράγοντες στην ανάπτυξη καρκίνου».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένα τρόφιμα είναι καλύτερα από άλλα, παρόλο που όλα βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτά που ταξινομούνται ως καρκινογόνα προκαλούν άμεσα καρκίνο, ενώ άλλα έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου ή από θαύμα τον μειώνουν. Η Andrews βασίζεται σε δεδομένα από έρευνες για να ορίσει τις διατροφικές της οδηγίες.

Η Νο1 τροφή που δεν τρώει ποτέ μία διαιτολόγος

Όταν σκέφτεστε τις χειρότερες τροφές για την υγεία σας στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, τα μάτια σας μπορεί να σταματήσουν στα ζαχαρούχα δημητριακά και τα τεχνητά χρώματα και γλυκαντικά. «Προσωπικά αποφεύγω τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα», λέει η Andrews. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από μελέτες σε ανθρώπους ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, ιδιαίτερα καρκίνο του παχέος εντέρου, εξηγεί.

Ενώ υπάρχουν πολλές τροφές για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, οι ισχυρές ενδείξεις για την πρόκληση καρκίνου είναι σοβαρή υπόθεση και ένας καλός λόγος για να αποφύγετε το χοτ-ντογκ σας. «Τα τρόφιμα αυτά βλάπτουν άμεσα το DNA και μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου», λέει η Andrews. Δυστυχώς, τα κρέατα πρωινού και τα βασικά τρόφιμα για τα μπάρμπεκιου είναι προϊόντα υψηλού κινδύνου: Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινομεί τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα της Ομάδας 1.

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει αυτά τα τρόφιμα τόσο επιβλαβή; Η Andrews λέει ότι παρασκευάζονται με τα συντηρητικά νιτρικά και νιτρίτη, τα οποία μπορούν να σχηματίσουν τις καρκινογόνες ενώσεις γνωστές ως Ν-νιτροζαμίνες κατά το μαγείρεμα ή την πέψη. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι το μαγείρεμα αυτών των κρεάτων σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να παράγει επιβλαβείς ενώσεις όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), οι οποίοι επίσης συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου, σημειώνει η Andrews.

Τι αποφεύγει η διαιτολόγος

Ενώ τα περιβόητα τεχνητά γλυκαντικά ποτά παραμένουν στην καθημερινή διατροφή της Andrews, η ίδια δεν πίνει αλκοόλ. «Ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αρκετών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του ήπατος, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου», λέει.

Ο κίνδυνος παραμένει και για όσους δεν πίνουν πολύ: Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των καρκίνων και καμία ποσότητα δεν θεωρείται ασφαλής επειδή, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, το αλκοόλ είναι καρκινογόνο, σύμφωνα με πρόσφατες προειδοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Άλλοι διατροφικοί κανόνες που ακολουθεί η ειδικός

Όταν η Andrews λέει ότι αναζητά τρόφιμα που “προωθούν συνθήκες που καθιστούν πιο πιθανή την ανάπτυξη καρκίνου”, υπονοεί τη ζάχαρη, ένα συστατικό που δεν ταξινομείται ως καρκινογόνο, αλλά είναι πιθανόν να καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη οδηγεί στην παχυσαρκία, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) , παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η διαχείριση βάρους θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως και 30-50% όλων των καρκίνων. Η διατροφή από μόνη της συμβάλλει σημαντικά σε αυτό το ποσοστό. Αν και οι γενετική προδιάθεση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την έκφραση αυτών των γονιδίων και το ίδιο ισχύει και για άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ρύπανση και η ακτινοβολία. Τα καλά νέα; «Μια υγιεινή διατροφή είναι ένας τρόπος πρόληψης για να περιορίσετε κάποιες από τις ζημιές από αυτούς τους άλλους παράγοντες», λέει η Andrews.

Πώς είναι μια διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου

Τι περιλαμβάνει μια «υγιεινή διατροφή» όταν στόχος είναι η πρόληψη του καρκίνου; Αποδεικνύεται ότι μοιάζει πολύ με τη δίαιτα που προωθούν οι διαιτολόγοι εδώ και χρόνια, δηλαδή, είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες και είναι χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη, λέει η Andrews.

Για να γεμίσει το πιάτο της με τα ωφέλιμα συστατικά, επικεντρώνεται στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα οποία περιέχουν αντικαρκινικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το DNA από βλάβες. Και μετά, υπάρχουν τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, που περιέχει τα πανίσχυρα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους.

Αν και θα ήταν ωραίο αν υπήρχε ένα φαγητό που θα μπορούσατε να βάλετε στο πιάτο σας για πλήρη προστασία, η Andrews λέει ότι ακόμη και τα πιο πράσινα τρόφιμα δεν μπορούν να σας σώσουν από τον καρκίνο από μόνα τους. «Καμία μεμονωμένη τροφή δεν θα αποτρέψει τον καρκίνο», επιβεβαιώνει. «Είναι το συνολικό διατροφικό πλάνο και ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και της διαχείρισης βάρους, που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Αντί να προτείνει ένα συγκεκριμένο συστατικό, προτείνει μέτρο, ισορροπία και ποικιλία, τα οποία θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου χωρίς να περιορίσετε σημαντικά τον τρόπο ζωής σας.

@oncology.nutrition.rd Link in bio to apply to 🌟🌟🌟VIP 1:1 cancer nutrition coaching🌟🌟🌟 for more support on how to build a cancer prevention, or during cancer treatment nutrition plan ❤️❤️❤️ As a cancer dietitian, I skip: Large sugary drinks Pepperoni Hot dogs Turkey meats Alcohol Sugar packets High Sugar coffees Red meats White breads (lower in fiber and nutrition) Plant based milks (low on protein) AICR.org WCRF.org #breastcancerjourney #lungcancerawareness #bravetheshave #lymphomaawareness  #livercancer #kidneycancer #prostatecancerawareness #radiationtherapy #hormonetherapy #sarcomaawareness #cancerresearchUK  #pancreaticcancer #lymphoma #ovariancancer #prostatecancer  #cancerfree#cancerwarrior#cancerfighter #oncology #breastcancersurvivor #cancerresearch #chemotherapy #chemo #cancerpatient#cancerawarenessmonth #oncologynurses#cancercure#cancernation #breastcancercare #cancermotivation ♬ original sound – Nichole | Oncology Dietitian



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ