Η καθημερινή συνήθεια των παιδιών που πλήττει τη συναισθηματική ανάπτυξη – Τα κάνει μοναχικά
Ο αριθμός των παιδιών που έχουν το δικό τους tablet ή κινητό έχει αυξηθεί από 7% το 2013 σε 44% το 2020. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση tablet κι άλλων οθονών έχει γίνει σχεδόν καθολική, με το 93% των γονέων να αναφέρει ότι ακόμη και παιδιά ηλικίας 2 ετών χρησιμοποιούν κινητή συσκευή.
Αν και τα tablet και οι κινητές συσκευές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στα μικρά παιδιά, δεν τους δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες σωματικές και συναισθηματικές όπως η ικανότητα διαχείρισης ισχυρών συναισθημάτων όπως ο θυμός και η απογοήτευση.
«Τα πρώτα παιδικά χρόνια είναι θεμελιώδη για την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων που σχετίζονται με το συναίσθημα. Όμως, τα παιδιά σήμερα απαιτούν να βρίσκονται μπροστά στις οθόνες από όλο και μικρότερη ηλικία καταλήγοντας να περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες ακόμη και από τους γονείς» υποστηρίζει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.
Πόση χρήση οθονών οδηγεί σε κακή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών
Οι επιστήμονες Caroline Fitzpatrick, PhD, Pedro Mario Pan PhD και Annie Lemieux, MS μελέτησαν την επίπτωση της χρήσης των tablet και των κινητών στην κακή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών καθώς και «εάν τα απαιτητικά και κακομαθημένα παιδιά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις συσκευές».
Κατά τη διάρκεια των 3 ετών, οι επιστήμονες μελέτησαν διαχρονικά 315 παιδιά ηλικίας 3,5, 4,5 και 5,5 ετών στη Νέα Σκωτία. Οι γονείς ανέφεραν πόσο χρόνο περνούσε το παιδί τους μπροστά στις οθόνες κατά μέσο όρο κάθε μέρα και ανέφεραν πόσο συχνά το παιδί τους εξέφραζε θυμό και απογοήτευση στο πλαίσιο της καθημερινής του ρουτίνας.
Τα παιδιά που μετείχαν στη μελέτη ξοδεύουν κατά μέσο όρο 55 λεπτά την ημέρα μπροστά σε οθόνες, στην ηλικία των 3,5 ετών, είχε αυξηθεί στα 57 λεπτά την ημέρα και από τα 4,5 έως και 6 τους χρόνια σπαταλούσαν μία ώρα.
«Διαπιστώσαμε ότι για κάθε 73 λεπτά (1,22 ώρες) μπροστά στην οθονών στην ηλικία των 3,5 ετών, υπήρχε σημαντική αύξηση στις εκφράσεις θυμού και απογοήτευσης στην ηλικία των 4,5 ετών. Τα παιδιά που εξέφρασαν θυμό και απογοήτευση πιο συχνά στην ηλικία των 4,5 ετών ήταν αυτά που περνούσαν 17 λεπτά παραπάνω στο tablet στην ηλικία των 5,5 ετών» υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν τις οθόνες ως «ηρεμιστικό»
Τα tablet και τα κινητά, λόγω του μικρού τους μεγέθους μπορούν να μεταφερθούν εύκολα σε εστιατόρια, στις βόλτες με αυτοκίνητο ή λεωφορείο για να απασχολήσουν τα παιδιά ή να διαχειριστούν την πλήξη και τις συναισθηματικές τους εκρήξεις.
Πράγματι, οι γονείς αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν την οθόνη ως «ηρεμιστικό» για τη διαχείριση των συναισθηματικών εκρήξεων των μικρών παιδιών. Αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι μια αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά είναι πιθανό να αποτύχει παταγωδώς μακροπρόθεσμα καθώς απομονώνει τα παιδιά από το περιβάλλον και τα κάνει μοναχικά.
Για αυτούς τους λόγους, τα τρίχρονα παιδιά που περνούν περισσότερες ώρες χρησιμοποιώντας tablet και κινητά μπορεί να χάσουν ευκαιρίες να συμμετάσχουν σε πιο ομαδικές δραστηριότητες, να παίξουν με άλλα παιδιά, να βγουν βόλτα στο πάρκο ή την παιδική χαρά, που είναι απαραίτητες για την υγιή συναισθηματική τους ανάπτυξη.
Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, διαπιστώθηκε ότι όσο συχνότερη ήταν η έκφραση θυμού τόσο αυξανόταν η χρήση των οθονών, κάτι που υποδηλώνει ότι αυτό δημιουργεί και συντηρεί έναν φαύλο κύκλο θυμού και εξάρτησης από τις οθόνες.
Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ρόλο του περιεχομένου που παρακολουθούν τα παιδιά μέσα από τις οθόνες. Αν για παράδειγμα, η χρήση tablet γίνεται για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων σε σύγκριση με τη χρήση tablet για την παρακολούθηση βίντεο στο YouTube, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά στα παιδιά.
Επιπλέον, η από κοινού χρήση των tablet, από γονείς και παιδιά, ή σε μια ομαδική σχολική εργασίας μπορεί να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στα μαθησιακά αποτελέσματα των παιδιών.
Πηγή: oloygeia.gr
Το αγαπημένο πρωινό ρόφημα που αυξάνει έως και 13% τη μυϊκή μάζα – Συμβάλλει σε ένα νεανικό σώμα