«Είμαι καρδιολόγος και αυτό είναι το πρωινό σνακ που τρώω σχεδόν κάθε μέρα» – Είναι θρεπτικό και ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς
Εάν είστε έτοιμοι να κάνετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας και να υιοθετήσετε έναν τρόπο ζωής που υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό σημαίνει να πείτε “αντίο” στα σνακ. Τα σνακ τείνουν να έχουν κακή φήμη, επειδή συνδέονται με υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μπισκότα, τα καραμέλες και τα πατατάκια.
Η αλήθεια είναι ότι τα σνακ μπορούν στην πραγματικότητα να είναι ωφέλιμα για την καρδιά σας. Ακόμη και οι καρδιολόγοι τρώνε σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – αν έχουν χρόνο, δηλαδή. Δύο καρδιολόγοι δίνουν συμβουλές για το πώς να τσιμπολογάτε έχοντας κατά νου την υγεία της καρδιάς και μοιράζονται τα αγαπημένα τους πρωινά σνακ.
Πώς ένα σνακ μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς
Η Dr. Kimberly Campbell, MD, καρδιολόγος στο Cardiology Consultants of Philadelphia, εξηγεί: «Διαπιστώνω ότι η κατανάλωση υγιεινών σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στον περιορισμό της πείνας. Αυτές οι λιγούρες συχνά μας κάνουν να παίρνουμε κακές διατροφικές αποφάσεις και οδηγούν στην κατανάλωση σνακ πλούσιων σε αλάτι και πρόσθετα ζάχαρα».
Ο Dr. Mohanakrishnan Sathyamoorthy, MD, FAACC, καρδιολόγος και Πρόεδρος της Εσωτερικής Ιατρικής στο Burnett School of Medicine του Texas Christian University, λέει ότι ενσωματώνει τα σνακ στις μέρες του ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. «[Τρώω] μικρότερα, παραδοσιακά γεύματα, όπως πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό με ελεγχόμενα μεγέθη μερίδων καθώς και σνακ ανάμεσα στα γεύματα», λέει. Όταν πρόκειται για τα σνακ μεταξύ των γευμάτων του, ο Dr. Sathyamoorthy λέει ότι δίνει προτεραιότητα στους ξηρούς καρπούς και στα υγιεινά δημητριακά (όπως ψωμί ολικής αλέσεως ή παξιμάδια ολικής αλέσεως).
Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα σνακ μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τη χοληστερόλη LDL, αρκεί τα τρόφιμα να είναι πλούσια σε θρεπτική αξία. Τα σνακ μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να μειώσουν την πείνα, περιορίζοντας με τη σειρά τους την υπερφαγία. Οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν ανθυγιεινές διατροφικές αποφάσεις όταν είναι κουρασμένοι, επομένως η χρήση σνακ για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας μπορεί να είναι επωφελής.
Το πρωινό σνακ που προτιμά μία καρδιολόγος
Όταν είναι μεσημέρι και η Dr. Sathyamoorthy θέλει ένα σνακ, υπάρχει ένα που λέει ότι τρώει σχεδόν κάθε μέρα: ωμά αλατισμένα αμύγδαλα, καρύδια και φρέσκα μούρα. «Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 και τα μούρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Όλα [και τα τρία τρόφιμα] είναι απίστευτα καλά για την υγεία των αγγείων σας», λέει.
Τα μούρα είναι ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το σνακ με ξηρούς καρπούς έχει επίσης αποδειχθεί επιστημονικά ότι ωφελεί την καρδιά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μισού φλιτζανιού καρυδιών την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως μοιράστηκε η Dr. Sathyamoorthy, αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς καθώς βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και αυξάνουν την HDL χοληστερόλη.
Επιπλέον, οι ξηροί καρποί και τα μούρα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία της καρδιάς. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Όταν η Dr. Campbell πεινάει για ένα πρωινό σνακ, λέει ότι επιλέγει ένα φαγητό που είναι πρωτεΐνη και το συνδυάζει με ένα ένα λαχανικό εποχής. «Την άνοιξη και το καλοκαίρι, αυτό σημαίνει συχνά ότι ό,τι είναι φρέσκο στην καλλιεργητική περίοδο. Μπορεί να πιάσω μια χούφτα ντοματίνια ή ένα μικρό αγγούρι από τον κήπο και λίγα ψημένα ανάλατα αμύγδαλα. Ένα άλλο αγαπημένο είναι το τυρί cottage με μια χούφτα βατόμουρα ή σμέουρα. Το χειμώνα, μπορώ να συσκευάσω φέτες μήλου με φυστικοβούτυρο. Τελικά, μου αρέσει η ποικιλία, οπότε αυτό λειτουργεί καλά για μένα», λέει.
Υγιεινά σνακ για την καρδιά σας
Όταν επιλέγετε το δικό σας μεσημεριανό σνακ, η Dr. Campbell προσφέρει μία βασική συμβουλή. «Ελαχιστοποιήστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πολλά από τα παραδοσιακά σνακ περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου και πρόσθετων σακχάρων που δεν είναι υγιεινά για την καρδιά σας», λέει. Πρέπει να επιλέγετε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα έναντι εκείνων με μακρά λίστα συστατικών. «Τα ολόκληρα φρούτα είναι πιο υγιεινά από τους χυμούς φρούτων ή τα [κονσερβοποιημένα φρούτα σε] σιρόπι», λέει.
Η Dr. Campbell λέει επίσης ότι είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να απολαύσετε αυτό που τρώτε. Μην βιάζεστε κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης του σνακ σας. Εάν είναι δυνατόν, λέει να συνδυάσετε το διάλειμμα του σνακ σας με έναν σύντομο περίπατο για να τεντώσετε τα πόδια σας και να κάνετε λίγη γυμναστική ή να κάνετε μια σύντομη διαλογισμό. Αυτό θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη για την καρδιά σε σύγκριση με το απλό φαγητό του σνακ σας στο γραφείο σας.
Το πιο σημαντικό, όπως λέει ο Dr. Sathyamoorthy είναι να μην εγκαταλείψετε τις υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής θρεπτικών σνακ έναντι των υπερεπεξεργασμένων. «Χρειάζεται χρόνος και σκοπιμότητα για να χτίσετε υγιεινές συνήθειες, οπότε ξεκινήστε και θα γίνει [τελικά] μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας», λέει.
Να θυμάστε ότι το σνακ δεν είναι “κακό”. Επιλέξτε τροφές υγιεινές για την καρδιά, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά και το σνακ σας θα υποστηρίξει την καρδιαγγειακή σας υγεία. Σίγουρα είναι καλύτερο από το να πεινάσετε!