Εγκεφαλικό: Το πρώιμο σύμπτωμα που μπορεί να εκδηλωθεί έως και μια εβδομάδα πριν

Το εγκεφαλικό περιγράφεται ως μια ξαφνική και επείγουσα ιατρική κατάσταση που είναι απειλητική για τη ζωή. Γι’ αυτό η γνώση και έγκαιρη αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων μπορεί να σώσει ζωές. Τα πρώιμα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθούν λίγες ημέρες ή ακόμη και μια εβδομάδα πριν από το συμβάν.

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, υποδηλώνει ότι το 43% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσίασαν συμπτώματα μίνι εγκεφαλικού «έως και μια εβδομάδα πριν» από το κύριο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα μίνι εγκεφαλικά επεισόδια, ή παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, προκαλούνται από διαταραχή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο, όπως ακριβώς και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά η μόνη διαφορά είναι ότι τα μίνι εγκεφαλικά είναι προσωρινά. Τα καλά νέα είναι ότι η παροχή αίματος καταφέρνει να βρει δίοδο κατά τη διάρκεια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου. Παρακολουθώντας 2.416 άτομα, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα μίνι εγκεφαλικά επεισόδια συνέβησαν σε 549 ασθενείς πριν από το πραγματικό έκτακτο περιστατικό.

Το πρώιμο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί μία εβδομάδα πριν από το εγκεφαλικό

Ένας από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνει μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο και προειδοποιεί για ένα επερχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ο έντονος και ξαφνικός πονοκέφαλος. Ο ειδικός υγείας και ιδιοκτήτης της Peter Byrom Audiology, Peter Byrom, εξήγησε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο διαφέρουν από τους συνηθισμένους πονοκεφάλους, καθώς εμφανίζονται ξαφνικά. Ο πόνος είναι έντονος και συνήθως εντοπίζεται σε όποια περιοχή του εγκεφάλου έχει επηρεαστεί. Λόγω των ομοιοτήτων σε ορισμένα συνοδευτικά συμπτώματα, όπως ναυτία, ίλιγγος, διαταραχές στην όραση και αποπροσανατολισμός, οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με εγκεφαλικό μπορεί μερικές φορές να συγχέονται με τις ημικρανίες. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο καταστάσεων είναι ότι οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο οδηγούν σε απώλεια αισθήσεων, ενώ οι ημικρανίες διεγείρουν τις αισθήσεις», είπε ο Byrom.

Ο ειδικός υγείας συνέστησε την αναζήτηση “άμεσης” ιατρικής βοήθειας εάν βιώνετε πονοκέφαλο που σχετίζεται με εγκεφαλικό επεισόδιο. «Εάν κάτι φαίνεται ασυνήθιστο ή διαφορετικό σε έναν πονοκέφαλο, είναι πάντα καλύτερο να εμπιστευτείτε το ένστικό σας. Ακόμα και ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να μην αγνοηθούν τα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου».

Προειδοποιητικά σημάδια ενός μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου

Σύμφωνα με τη μελέτη, άλλα προειδοποιητικά σημάδια ενός μίνι επεισοδίου είναι τα εξής:

  • Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, ειδικά στη μία πλευρά του σώματος.
  • Ξαφνική σύγχυση ή προβλήματα κατανόησης.
  • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία.
  • Ξαφνική δυσκολία όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια.
  • Ξαφνική ζάλη, απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού ή δυσκολία στο περπάτημα.
  • Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος χωρίς εμφανή αιτία.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ