«Έχασα 11 κιλά σε 6 μήνες χάρη σε 2 βασικές αλλαγές» – Έτσι κατάφερε μια γυναίκα να μειώσει τη χοληστερίνη και να βελτιώσει την ψυχική της υγεία

Σχεδόν τρία χρόνια πριν, η διαδικτυακή καθηγήτρια Jessica Miller πήρε ένα μάθημα ζωής. Η κάτοικος της πολιτείας Κονέκτικατ στις ΗΠΑ αγνοούσε πώς ο καθιστικός τρόπος ζωής και οι ανθυγιεινές συνήθειές της λειτουργούσαν εις βάρος της. Μια ιατρική εξέταση ρουτίνας ήταν αρκετή για να την αφυπνίσει.

«Τίποτα δεν ήταν καλό. Η χοληστερόλη μου ήταν σε υψηλά επίπεδα», θυμάται η 47χρονη γυναίκα. «Η πίεση του αίματός μου ήταν επίσης δεν ήταν καλή. Έπρεπε να χάσω βάρος».

Ο γιατρός της Miller πρότεινε την άσκηση και τα φάρμακα για την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη ως δύο τρόπους για να βελτιώσει τη συνολική της υγεία, αλλά η ίδια παραδέχτηκε ότι συχνά ξεχνούσε να πάρει τα φάρμακά της. Έτσι, αποφάσισε να δοκιμάσει το περπάτημα. Ο αριθμός των βημάτων που έκανε η Miller καθημερινά μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν συγκλονιστικά χαμηλός – απλά «όσα χρειάζονται για να πάω από το γραφείο μου στη μηχανή του καφέ», ομολόγησε η ίδια.

Αποφασισμένη να κάνει μια αλλαγή, ξεκίνησε με 10 λεπτά περπάτημα την ημέρα, αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια σε 20 λεπτά, φτάνοντας τελικά σε μέσο όρο 10.000 βημάτων την ημέρα ή και περισσότερων.

Η απλή συνήθεια που βοήθησε την Miller να χάσει κιλά και να βελτιώσει την υγεία της

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το περπάτημα είναι τόσο απλό όσο και ωφέλιμο. Ο καρδιολόγος της Mayo Clinic, Francisco López-Jiménez, δήλωσε πρόσφατα: «Το περπάτημα είναι ένας από τους πιο εύκολους, οικονομικούς και αποτελεσματικούς τύπους σωματικής δραστηριότητας που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι».

Πράγματι είναι αποτελεσματικό καθώς μέσα σε έξι μήνες, η Miller όχι μόνο έχασε 11 κιλά, αλλά είδε και σημαντική μείωση στην αρτηριακή της πίεση και τη χοληστερόλη. «Ξέρω ότι αυτό με βοήθησε. Προσπαθώ να τρώω πιο υγιεινά γιατί μου αρέσει το φαγητό. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι το περπάτημα», παραδέχθηκε η Miller.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το περπάτημα 5.000 βημάτων 3 φορές την εβδομάδα για 2 χρόνια θα μπορούσε να προσθέσει 3 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου και να μειώσει τα έξοδα υγείας του έως και 13%.

Η Miller συνήθως ξυπνάει γύρω στις 5 π.μ. και περπατάει έξω όταν είναι δυνατόν, ενώ όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν το χειμώνα, προτιμάει να περπατήσει σε εσωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιεί ηχητικά βιβλία για να διατηρεί το κίνητρό της, περιορίζοντας την ακρόασή τους μόνο στον χρόνο που περπατάει. «Αν θέλω να μάθω τι συμβαίνει στο βιβλίο, πρέπει να περπατήσω για να το ακούσω».

Η ρουτίνα της, που συνδυάζει το πρωινό ξύπνημα με το περπάτημα, συμβαδίζει με τις συστάσεις των ειδικών για το πότε πρέπει να περπατήσει. «Αν μπορούμε να επιλέξουμε, η ανατολή και η δύση του ηλίου έχουν κάποια επιπλέον οφέλη», δήλωσε η βιολόγος Tamara Pazos. «Αυτό θα ευθυγραμμιστεί με τους κιρκάδιους ρυθμούς των άλλων οργάνων του σώματος. Όλο μας το σώμα λειτουργεί με ρυθμικό τρόπο σύμφωνα με τη ρουτίνα μας, διατηρώντας μας δραστήριους κατά τη διάρκεια της ημέρας και χαλαρώνοντάς μας για έναν καλό ύπνο τη νύχτα».

Η άσκηση βοήθησε την Miller να απεξαρτηθεί από την καφεΐνη και να βελτιώσει την ψυχική της υγεία

Η Miller πέτυχε τους στόχους της αντικαθιστώντας την οδήγηση με το περπάτημα όποτε μπορεί. «Σκεφτόμουν να μην πάω κάπου με τα πόδια γιατί θα νομίζουν ότι δεν μπορώ να οδηγήσω ή κάτι τέτοιο. Τώρα προσπαθώ να περπατάω περισσότερο».

Ενώ ο αριθμός των βημάτων της έχει πολλαπλασιαστεί, οι επισκέψεις της στην καφετιέρα έχουν περιοριστεί. Προηγουμένως έπινε 20 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Πλέον, η Miller έχει μειώσει σταδιακά τις ποσότητες σε 2 φλιτζάνια πίνοντας πρώτα ένα ολόκληρο μπουκάλι νερό πριν από τον πρώτο της καφέ και ενσωματώνοντας ντεκαφεϊνέ.

Η Miller λέει ότι το περπάτημα την βοήθησε να περιορίσει την εξάρτησή της από την καφεΐνη: «Η άσκηση με κάνει να νιώθω καλύτερα για τον εαυτό μου και βελτιώνει τη διάθεσή μου, κάτι που με κάνει να μην θέλω να τρώω ανθυγιεινά φαγητά ή να πίνω καφέ».

Εκτός από τον περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης, η Miller απέκλεισε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ, το τελευταίο από τα οποία επηρέαζε αρνητικά τον κύκλο ύπνου της. Ενώ τα σωματικά οφέλη της άσκησης ήταν σημαντικά, η Miller λέει ότι τη μεγαλύτερη βελτίωση παρουσίασε η ψυχική της υγεία. «Νιώθω ότι όλη αυτή η αρνητικότητα φεύγει όταν περπατάω». δήλωσε ενθουσιασμένη. «Όταν καταφέρνω να κάνω τα βήματά μου, μπορώ να καθαρίσω το μυαλό μου και νιώθω καλύτερα».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ