Αλτσχάιμερ: Οι δύο δημοφιλείς δίαιτες που μπορούν να προλάβουν τη νόσο πριν εμφανιστεί

Η σχέση της διατροφής με την καλή λειτουργία του οργανισμού και την πρόληψη ασθενειών έχει επιβεβαιωθεί από δεκάδες μελέτες.Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα υπάρχουν δύο τύποι διατροφής που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ. 

Είναι γνωστό για ότι τα μούρα ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη ,Όμως οι «μαγικές» επιπτώσεις ορισμένων τροφίμων που είναι διάσπαρτες στο διαδίκτυο δεν είναι αρκετές για να πει κανείς με βεβαιότητα ότι υπάρχει «διατροφή κατά του Αλτσχάιμερ».

Ωστόσο πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει την ικανότητα του γερασμένου εγκεφάλου να σκέφτεται και να θυμάται. Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν σε έρευνα σχετικά με τα γενικά πρότυπα διατροφής και το κατά πόσο η διατροφή ενός ατόμου μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σήμερα, περίπου 944.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 7 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, πιστεύεται ότι ζουν με άνοια, ενώ η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει περίπου έξι στους 10 ανθρώπους με άνοια.

Η καθηγήτρια June Andrews OBE FRCN FCGI, ειδική στη φροντίδα ηλικιωμένων με άνοια, τονίζει ότι πολλοί την ρωτούν εάν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές ή δίαιτες που μπορούν να αποτρέψουν την πάθηση.

Η απάντησή της είναι ότι πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα κατά του Αλτσχάιμερ» αλλά πως «ό,τι είναι καλό για την καρδιά σας είναι καλό και για τον εγκέφαλό σας».

«Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διαβήτη, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία. Όταν αντιμετωπίσεις αυτές τις ασθένειες, μειώνεις και τις πιθανότητες να εμφανίσεις άνοια» υπογραμμίζει η June Andrews.

Η έρευνα έχει εστιάσει στα οφέλη δύο συγκεκριμένων διατροφών που μπορούν να προσφέρουν κάποια προστασία έναντι της γνωστικής έκπτωσης. Τη μεσογειακή διατροφή και τη δίαιτα MIND (παρόμοια με τη δίαιτα Med, αλλά με λιγότερες τροφές ζωικής προέλευσης).

Μεσογειακή διατροφή και Αλτσχάιμερ

Το κοινό χαρακτηριστικό τους, είναι ότι ενθαρρύνουν την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων, φυτών και σπόρων και την αποφυγή ή τον περιορισμό του αλκοόλ.

Οι τροφές που αξίζει να προσθέσετε στην καθημερινής ας διατροφή για να δώσετε στον εαυτό σας μια υπεροχή απέναντι στη μάχη κατά της άνοιας είναι το άφθονο λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο. Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν και της βιταμίνης C.

Μια αμερικανική μελέτη πέρυσι διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν τη δίαιτα MIND και έδωσαν προτεραιότητα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, θα μπορούσαν να έχουν λιγότερες πρωτεΐνες στον εγκέφαλό τους που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, και διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν επτά ή περισσότερες μερίδες τέτοιων τροφών την εβδομάδα είχαν «νεότερο εγκέφαλο» κατά σχεδόν 19 χρόνια.

Εκείνη την εποχή, ο Puja Agarwal, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής που ειδικεύεται στον ρόλο της διατροφής σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, στο Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο είχε χαρακτηρίσει τα αποτελέσματα «συναρπαστικά».

«Η διαπίστωση ότι η κατανάλωση περισσότερων πράσινων φυλλωδών λαχανικών συνδέεται από μόνη της με λιγότερα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο είναι αρκετά ενδιαφέρουσα ώστε οι άνθρωποι να σκεφτούν να προσθέσουν περισσότερα από αυτά τα λαχανικά στη διατροφή τους» ανέφερε ο Puja Agarwal.

Επίσης, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, όπως οι φακές και η σόγια, φαίνεται να έχουν επίσης οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό τόσο της μεσογειακής όσο και της δίαιτας MIND, έχει ισχυρούς δεσμούς με την υγιή γνωστική γήρανση.

Μια μελέτη του 2022 σε περισσότερους από 92.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη ελαιόλαδου συσχετίστηκε με 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο. Υπήρχε επίσης οκτώ έως 34% χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας συνολικά – σε σύγκριση με εκείνους που ποτέ ή σπάνια κατανάλωναν ελαιόλαδο.

Αλκοόλ και Αλτσχάιμερ

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε μια υγιεινή διατροφή που θα έχει ευεργετικά οφέλη για τον εγκέφαλο, όμως υπογραμμίζουν ότι μία μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά: Η μη κατανάλωση αλκοόλ.

Μελέτες δείχνουν πλέον ότι η κατανάλωση αλκοόλ κάνει κακό στον εγκέφαλό σας, με έρευνες να αποδεικνύουν ότι οι όσοι θεωρούνται «γερά ποτήρια» είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή τους από εκείνους που πίνουν λιγότερο.

Κι αυτή είναι μια συνήθεια που θα πρέπει να κανείς να αποκτήσει από νωρίς γιατί όσο πιο νέος κανείς μετριάσει το αλκοόλ τόσο καλύτερα θα γεράσει.

Πηγή: oloygeia.gr

Υπέρταση: Αλλάζουν οι οδηγίες για τις φυσιολογικές τιμές – Ποια είναι τα νέα ασφαλή όρια αρτηριακής πίεσης

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ