Ύπνος: Το λάθος που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση εκατομμύρια ανθρώπους
Μία μελέτη αποκαλύπτει ότι τόσο ο υπερβολικός όσο και ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνουν τον κίνδυνο μικροαγγειακής βλάβης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές, όπως νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση.
Ένα λάθος στον ύπνο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο υπερβολικός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο μικροαγγειακής βλάβης κατά 31% σε άτομα με διαβήτη, ενώ ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου κατά 38%.
Το λάθος στον ύπνο που αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και τύφλωσης σε άτομα με διαβήτη
Η βέλτιστη διάρκεια ύπνου, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι μεταξύ 7 και 9 ωρών ημερησίως. Η μελέτη στη Δανία ανέλυσε τα πρότυπα ύπνου και υγείας 400 ατόμων που διαγνώστηκαν πρόσφατα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία εμφάνιζαν συμπτώματα για περισσότερα από τρία χρόνια.
Η μικροαγγειακή βλάβη, η οποία επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και νεφρική ανεπάρκεια, αποτελεί σημαντική ανησυχία για 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους με διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Diabetes UK. Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι η βλάβη που προκαλείται από τα ακανόνιστα πρότυπα ύπνου εντείνεται με την ηλικία, με το 12% των συμμετεχόντων στη μελέτη να μην κοιμάται αρκετά και το 28% να κοιμάται υπερβολικά.
Είναι ανησυχητικό ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των ατόμων με διαβήτη αναπτύσσει νεφρικά προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως απαιτούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση. Τα μικροαγγειακά προβλήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με το Manchester Evening News.
Οι ερευνητές τόνισαν: «Σε ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση διαβήτη τύπου 2, τόσο οι σύντομες όσο και οι μεγάλες διάρκειες ύπνου σχετίζονται με υψηλότερη συχνότητα μικροαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τη βέλτιστη διάρκεια ύπνου τη νύχτα. Η ηλικία ενισχύει τη σχέση μεταξύ σύντομης διάρκειας ύπνου και μικροαγγειακής νόσου, υποδεικνύοντας αυξημένη ευπάθεια στους ηλικιωμένους».
«Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον ύπνο. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τον καθορισμό του ρόλου της διάρκειας και της ποιότητας του ύπνου σε αυτούς τους ασθενείς», σημείωσαν, επίσης, οι ειδικοί.