Ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να περιμένετε μετά το δείπνο για να κοιμηθείτε χωρίς καούρες

Η δυσπεψία έπειτα από ένα βαρύ γεύμα δυσκολεύει τον ύπνο, αλλά υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα προσέχοντας τον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της κατανάλωσης τροφής και του ύπνου. Περίπου το 20% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει “σοβαρή” παλινδρόμηση οξέος, σύμφωνα με το NHS University Hospital Southampton Foundation Trust.

«Περίπου το 3% όλων των επισκέψεων σε γενικό γιατρό αφορά σε συμπτώματα που σχετίζονται με παλινδρόμηση», προσθέτει το Νοσοκομείο King Edward VII. Δεν είναι λοιπόν παράξενο να βρισκόμαστε πάντα σε αναζήτηση συμβουλών για την πρόληψη της καούρας.

Ενώ ορισμένες συμβουλές – όπως η αποφυγή των εσπεριδοειδών, της ντομάτας, των πικάντικων τροφίμων, των τηγανητών φαγητών και ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι ορισμένες γνωστές συμβουλές, ο γαστρεντερολόγος Dr. Will Bulsiewicz είπε, σε ένα podcast της εταιρείας εντερικής υγείας ZOE, ότι υπάρχει και ένα άλλο απλό κόλπο για να αποφύγετε την καούρα στον ύπνο. Σύμφωνα με τον ειδικό, έχει σημασία ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του βραδινού γεύματος και του ύπνου.

Πόσες ώρες πριν από τον ύπνο πρέπει να καταναλώσετε το βραδινό σας γεύμα;

Για να διασφαλίσουμε ότι το στομάχι μας δεν είναι γεμάτο, θα πρέπει να καταναλώσουμε το δείπνο μας «3 ή ακόμα καλύτερα 4 ώρες πριν από τον ύπνο, γιατί αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να βγει το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού από το στομάχι μας», επισημαίνει ο γιατρός.

Όπως είναι φυσικό, όσο περισσότερο χρόνο αφήνετε μέχρι τον ύπνο, τόσο πιο πιθανό είναι το στομάχι σας να είναι άδειο. Και όταν ξαπλώνετε για ύπνο, όπως έχουμε πει και πριν, είναι καλύτερα να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά. Αυτό συμβαίνει επειδή μια καμπύλη στο πεπτικό σας σύστημα κρατά μακριά το οξύ του στομάχου, προσθέτοντας ένα πολύτιμο επιπλέον βήμα προτού μπορέσει να βγει από το φυσικό του περιβάλλον και στον οισοφάγο σας.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν προκαλείται από υπερβολικό οξύ στομάχου

Η δυσπεψία αργά το βράδυ πιθανότατα δεν προκαλείται από υπερβολικό οξύ στο στομάχι. Όμως, ο Dr. Bulsiewicz είπε ότι αυτό είναι ένα «κοινό λάθος». Αντιθέτως, το πρόβλημα είναι διπλό: «Το πρώτο περιλαμβάνει συμβιβασμό ή αδυναμία της βαλβίδας που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι σας. Δεύτερον, το στομάχι και ο οισοφάγος σας προορίζονται να κινούνται ταυτόχρονα ως μέρος μιας διαδικασίας, που ονομάζεται κινητικότητα. Αλλά όταν διαταράξετε αυτόν τον ρυθμό, τελικά έχετε ακατάλληλη προς τα πίσω ροή από το στομάχι». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, συνηθισμένοι στα περισσότερα OTC φάρμακα για την καούρα, αντιμετωπίζουν μόνο το σύμπτωμα και όχι το πρόβλημα.

Ο γαστροεντερολόγος φτάνει ακόμη και στο σημείο να πει ότι επειδή το οξύ του στομάχου είναι μέρος της πέψης, «όσοι λαμβάνουν τακτικά φάρμακα για την καούρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμφανίσουν έλλειψη βιταμίνης Β12, ασβεστίου και σιδήρου, μεταξύ άλλων». Μακροπρόθεσμα, λέει ότι η παρακολούθηση της διατροφής σας είναι μια πολύ καλύτερη προσέγγιση. Και αν μη τι άλλο, τουλάχιστον παρακολουθήστε το ρολόι μετά το φαγητό…

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ