Ύπνος: Η απλή άσκηση που θα σας βοηθήσει να κάψετε λίπος ενώ κοιμάστε

Αυξήστε τον μεταβολισμό σας και αποχαιρετήστε το επίμονο λίπος με αυτή την αποτελεσματική προπόνηση σώματος στο σπίτι. Σκεφτόσασταν ότι για να κάψετε λίπος χρειάζεστε ογκώδη μηχανήματα και συνδρομή σε γυμναστήριο; Ξανασκεφτείτε το. Με αυτή την ρουτίνα άσκησης χωρίς εξοπλισμό, μπορείτε να πετύχετε απώλεια βάρους άνετα από τον καναπέ σας.

Όταν μιλάμε για προπόνηση με στόχο την καύση λίπους, το μυαλό μας συνήθως πηγαίνει σε αίθουσες γυμναστηρίων γεμάτες όργανα ή σε ατελείωτες διαδρομές. Αλλά τι γίνεται αν δεν έχετε χρόνο ή χρήματα για γυμναστήριο; Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεστε εξοπλισμό ή τέλειο καιρό για να αποκτήσετε αντοχή, δύναμη και να κάψετε λίπος. Υπάρχουν ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι σας.

Συνεχής καύση λίπους, ακόμα και στον ύπνο

Σύμφωνα με τον Dr. Landon Uetz, φυσιοθεραπευτή και εκπαιδευτή pickleball, το «κλειδί» για την καύση λίπους είναι η συνέπεια στην άσκηση, ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε. Αυτή η απλή, οικονομική ρουτίνα μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινότητά σας και να γίνει ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη άσκηση που θα σας βοηθήσει να κάψετε λίπος και να ενδυναμώσετε το σώμα σας ταυτόχρονα. Μπορεί να μην σας ενθουσιάσει στην αρχή, αλλά τα αποτελέσματα θα σας αποζημιώσουν.

Οι κίνδυνοι του υπερβολικού λίπους

Ανακαλύψτε τους κινδύνους που εγκυμονεί το υπερβολικό λίπος, ειδικά το λίπος στην κοιλιά. Μάθετε πώς επηρεάζει την καρδιά, τον διαβήτη και άλλες σοβαρές παθήσεις. Προστατέψτε την υγεία σας σήμερα.

Πριν προχωρήσουμε σε ασκήσεις καύσης λίπους, ας κατανοήσουμε τη σημασία του. Δεν πρόκειται για λόγους αισθητικής, αλλά για την προστασία της υγείας σας. Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά και περιβάλλει βασικά όργανα, όπως το συκώτι και το στομάχι, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

«Το υπερβολικό λίπος, ιδιαίτερα το σπλαχνικό λίπος που αποθηκεύεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης», εξηγεί ο Michael Masi, DPT, του Garage Gym Reviews. «Επιπλέον, αυξάνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικά και ορισμένους καρκίνους και μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδη ηπατική νόσο».

Ένα άτομο μπορεί να έχει φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αλλά παράλληλα να έχει υπερβολικό σπλαχνικό λίπος, γεγονός που τον θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν από την American Heart Association το 2021. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients το 2024 διαπίστωσε ότι η μείωση του λίπους στην κοιλιά θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση ή την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Η άσκηση που μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους 

Πρόκειται για τα burpees. «Τα burpees είναι μια άσκηση που συνδυάζει ένα άλμα με κάμψεις σε μια συνεχή κίνηση», λέει ο Dr. Uetz. «Γενικά, βελτιώνουν την υγεία και τη φυσική κατάσταση καθώς ενισχύουν την καρδιοαναπνευστική σας αντοχή λόγω της γρήγορης/επαναλαμβανόμενης κίνησης».

Τα burpees δεν είναι παιχνιδάκι – κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινή προπόνησή σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος και να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση.

«Τα burpees μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους, επειδή είναι μια άσκηση υψηλής έντασης που καίει πολλές θερμίδες σε σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο Mike Julom, CPT. «Επίσης, συνδυάζουν την ενδυνάμωση και την cardio προπόνηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν καίτε μόνο λίπος αλλά χτίζετε και μύες, κάτι που μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον μεταβολισμό σας».

Κατά συνέπεια, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος ακόμη και στον ύπνο σας. «Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό, οπότε η αύξηση της μυϊκής σας μάζας σας βοηθά να κάψετε περισσότερες θερμίδες ακόμη και όταν ξεκουράζεστε», λέει ο Julom.

Η έρευνα, όπως μια μεγάλη ανασκόπηση στο Sports Medicine, δείχνει ότι η προπόνηση αντίστασης μπορεί να βοηθήσει τους υγιείς ενήλικες να μειώσουν το σωματικό λίπος, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού λίπους.

Επίσης, τα burpees ενεργοποιούν περισσότερες από μία μυϊκές ομάδες. Είναι μια προπόνηση δύναμης ολόκληρου του σώματος σε συνδυασμό με cardio υψηλής έντασης, κάτι που ο Dr. Masi λέει ότι είναι μια κορυφαία επιλογή αν προσπαθείτε να χάσετε λίπος. Τέλος, παρά τη δυσκολία τους, τα burpees είναι μια κίνηση που μπορείτε να κάνετε συχνά μέσα στην εβδομάδα.

«Επειδή δεν υπάρχει εξωτερικό φορτίο και η κατανομή του στρες είναι αρκετά ομοιόμορφη σε όλο το σώμα, η κόπωση που συσσωρεύετε από τα burpees συνήθως δεν απαιτεί πολλές ημέρες αποκατάστασης όπως συμβαίνει με τις περισσότερες προπονήσεις αντίστασης», εξηγεί ο Dr. Masi. Αυτό επιτρέπει την προπόνηση υψηλής πυκνότητας, που σημαίνει ότι μπορείτε να εκτελέσετε αυτές τις ασκήσεις πιο συχνά κάθε εβδομάδα με λιγότερες συνέπειες».

Πόσα burpees πρέπει να κάνετε για να κάψετε λίπος;

Ο Dr. Masi αναφέρει ότι η απώλεια λίπους και η καύση θερμίδων εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενετική και η ένταση. «Ορισμένοι ανιχνευτές δραστηριότητας που είναι ενσωματωμένοι σε έξυπνες συσκευές που έχουν ήδη αυτές τις πληροφορίες μπορούν να μετρήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό και να σας δώσουν μια καλή εκτίμηση. Ίσως να μην είναι απόλυτα ακριβής αλλά τουλάχιστον θα είναι συνεπής», εξηγεί.

Δεν έχετε κάποιο από αυτά; Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά 150 λεπτά μέτριας έντασης (υψηλότερος καρδιακός ρυθμός, μικρότερες αναπνοές και δυνατότητα συνομιλίας) ή 75 λεπτά έντονης έντασης την εβδομάδα. Ρωτήστε τον εαυτό σας ποιο από τα δύο ισχύει για σένα καθώς κάνετε burpees.

«Όσο για την συχνότητα, μπορείτε να επαναλαμβάνετε την άσκηση κάθε μέρα», λέει ο Dr. Masi. «Απλά να είστε προσεκτικοί να ακούτε το σώμα σας και να μην πιέζεστε όταν έχετε αρκετό πόνο».

Ίσως επίσης να μην θέλετε να κάνετε 75 λεπτά burpees κάθε εβδομάδα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να τα συνδυάσετε με άλλες προπονήσεις, και οι ειδικοί μας προτείνουν μερικές παρακάτω.

Ανεξάρτητα από την άσκηση που θα επιλέξετε, για να δείτε αποτελέσματα το «κλειδί» είναι η συνέπεια. Ένα λεπτό burpees δεν θα αντισταθμίσει την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες σε συνδυασμό με έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

«Γενικά, η απώλεια λίπους είναι μια σταδιακή και αργή διαδικασία που βασίζεται στη τακτική σωματική δραστηριότητα και ένα σταθερό ενεργειακό έλλειμμα», λέει ο Julom. «Το να κάνετε burpees περιστασιακά δεν θα δημιουργήσει σε μεγάλο βάθμο συνεχή καύση θερμίδων για να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα λίπους σας».

«Όταν κάνετε burpees τακτικά, ενισχύετε τον μεταβολισμό σας και βελτιώνετε την καρδιαγγειακή σας υγεία», εξηγεί ο Julom.

Πώς να κάνετε την πιο αποτελεσματική προπόνηση

Εκτός από τη συνέπεια είναι σημαντική και η σωστή τεχνική. Ο Dr. Masi μοιράζεται ένα βήμα-προς-βήμα οδηγό για να είναι αποτελεσματική η προπόνησή σας.

  1. Ξεκινήστε σε όρθια θέση με τα πόδια στο πλάτος των ώμων.
  2. Κατεβείτε σε θέση καθίσματος.
  3. Τοποθετήστε τα χέρια σας μπροστά σας στο πάτωμα.
  4. Κλωτσήστε τα πόδια πίσω ώστε να βρεθείτε σε θέση σανίδας.
  5. Κάντε μια ώθηση.
  6. Κάντε ένα άλμα προς τα πίσω και σταματήστε όταν είστε σε θέση καθίσματος.
  7. Κάντε ένα άλμα και σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι.
  8. Προσγειωθείτε απαλά και γρήγορα επιστρέψτε στη θέση του καθίσματος.
  9. Επαναλάβετε.

Αν είστε νέοι στα burpees, αρχίστε σταδιακά. «Γενικά θα συνιστούσα να χωρίσετε την κίνηση σε… τμήματα για να εξοικειωθείτε με αυτά», λέει ο Dr. Uetz. «Στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε σε ολοκλήρωση της κίνησης αργά για να αποφύγετε τη βιασύνη και τις αντιστάθμιες κινήσεις».

Βασικά, δουλέψτε αργά μέσα από τις παραπάνω κινήσεις πριν γίνετε γρήγοροι με αυτές. Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε την άσκηση αφαιρώντας το άλμα στην αρχή ή βάζοντας τα πόδια σας πίσω στη θέση της σανίδας ένα-ένα.

Άλλες εξαιρετικές ασκήσεις για καύση λίπους

Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνδυάσετε τα burpees με αυτές τις κινήσεις για να δουλέψετε διαφορετικά τους μυς, να μειώσετε τους τραυματισμούς και να διατηρήσετε το σώμα σας σε φόρμα.

Ο Dr. Masi επίσης αγαπάει τις εξής ασκήσεις:

  • Άλματα στο πλάι (Jumping Jacks)
  • Shuttle runs: «Τρέξτε μια απόσταση – συνήθως 25 πόδια – αγγίξτε το έδαφος, επιστρέψτε στην αρχή, αγγίξτε το έδαφος και επαναλάβετε για επαναλήψεις», λέει ο Dr. Masi.)
  • Αόρατο σχοινάκι (Invisible jump rope): «Αυτό αφαιρεί το εμπόδιο της δεξιότητας στο άλμα με σχοινάκι και πηγαίνει κατευθείαν στο σημείο της πρόκλησης του επιπέδου φυσικής σας κατάστασης», λέει ο Dr. Masi.
  • Squat jumps
  • Lateral shuffles

Ο Julom είναι επίσης οπαδός των:

  • Mountain climbers
  • High knees
  • Butt kicks

Ο Dr. Uetz λέει ότι το τρέξιμο είναι μια άλλη εξαιρετική ιδέα. Απλά θυμηθείτε: Η καλύτερη προπόνηση που μπορείτε να κάνετε είναι εκείνη που σας αρέσει. Οπότε αν τα burpees δεν είναι το φόρτε σας, μην ιδρώνετε άδικα. Επιλέξτε την προπόνηση που σας ταιριάζει.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ