Ύπνος: 6 σημάδια ότι φταίει το στρώμα σας που δεν κοιμάστε καλά και τι μπορείτε να κάνετε

Η επιλογή του στρώματος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας. Σύμφωνα με στοιχεία του Sleep Doctor, όταν κοιμάστε σε σκληρό στρώμα, οι πιθανότητες να έχετε κακή ποιότητα ύπνου αυξάνονται κατά 78% και αυτό δεν είναι το μόνο πιθανό πρόβλημα που μπορεί να διακόπτει την ξεκούρασή σας.

Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να μην γνωρίζουν ποιος τύπος στρώματος είναι κατάλληλος για τις ανάγκες τους, σύμφωνα με την Dr. Shelby Harris, διευθύντρια ύπνου στο Sleepopolis, έναν ιστότοπο για τον ύπνο. «Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να μην γνωρίζουν τη μεγάλη ποικιλία επιλογών σε στρώματα που υπάρχει στην αγορά, με κάθε στρώμα να είναι σχεδιασμένο για διαφορετικά στυλ ύπνου και προτιμήσεις», δήλωσε η ειδικός.

Ειδικοί στον ύπνο έχουν εντοπίσει 6 σημάδια που «μαρτυρούν» ότι το στρώμα σας μπορεί να χρειάζεται αλλαγή.

6 σημάδια που δείχνουν ότι το στρώμα σας διαταράσσει τον ύπνο σας

  • Έχετε πόνους το πρωί όταν ξυπνάτε
  • Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμισμένοι
  • Έχετε το στρώμα σας πολύ καιρό
  • Πονάει ο λαιμός σας όταν ξυπνάτε
  • Αντιμετωπίζετε συμπτώματα αλλεργίας στο σπίτι
  • Παρατηρείτε ορατά σημάδια φθοράς

Έχετε πόνους το πρωί

Ο σωματικός πόνος το πρωί είναι ένα κοινό σημάδι ότι το στρώμα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο, δήλωσε η Harris. «Όταν ένα στρώμα αρχίζει να φθείρεται και να χαλαρώνει, συνήθως στη μέση όπου ασκούμε το μεγαλύτερο βάρος, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη όταν ξυπνάτε το πρωί, δυσκαμψία ή πόνο στους μύες», είπε.

Το πώς κοιμάστε σε κάτι είναι εξίσου σημαντικό με αυτό πού κοιμάστε, σημείωσε η Megan Anderson, ειδικός ύπνου στο Χιούστον και διευθύντρια μετασχηματισμού εμπορευμάτων στην Mattress Firm. «Για παράδειγμα, εάν κοιμάστε στο πλάι σας και χρησιμοποιείτε ένα σκληρό στρώμα, πιθανότατα χρειάζεστε κάτι πιο μαλακό για να προσαρμοστεί στους γοφούς και τους ώμους σας», είπε. «Εάν κοιμάστε μπρούμυτα αλλά έχετε ένα εξαιρετικά μαλακό στρώμα, ασκείτε πίεση στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και την πλάτη καθώς καμπυλώνει στο κρεβάτι, αντί να παραμένει σε ουδέτερη ευθυγράμμιση».

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε

Ένα άβολο στρώμα μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνιους πόνους. Τα ίδια πράγματα που προκαλούν πόνους μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαταραχές ύπνου, καθιστώντας δύσκολη την εκκίνηση του ύπνου και αυξάνοντας τις πιθανότητες νυχτερινών αφυπνίσεων, δήλωσε η Harris.

Έχετε το στρώμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η μέση διάρκεια ζωής ενός στρώματος είναι συνήθως 5 έως 10 έτη, σύμφωνα με την Harris. «Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει, καθώς η πραγματική διάρκεια ζωής ενός στρώματος εξαρτάται από μεμονωμένους παράγοντες, όπως η ποιότητα, η χρήση και η συντήρηση» του στρώματος», είπε.

Πονάει ο λαιμός σας όταν ξυπνάτε

Ο πόνος στον αυχένα κατά το ξύπνημα μπορεί να σχετίζεται με ένα μαξιλάρι κακής ποιότητας, δήλωσε η Anderson. «Ένα μαξιλάρι είναι το 25% της επιφάνειας ύπνου και η διατήρηση της ευθυγράμμισης του λαιμού είναι απαραίτητη», είπε η ειδικός. Τα άτομα με μικρότερο σκελετό θα πρέπει να αναζητήσουν μαξιλάρια με χαμηλό ύψος, δήλωσε η Anderson, ενώ τα ψηλότερα άτομα μπορεί να χρειαστούν κάτι με υψηλότερο ύψος.

Αντιμετωπίζετε συμπτώματα αλλεργίας στο σπίτι

Καθώς τα στρώματα γερνούν, συσσωρεύουν μεγαλύτερο όγκο αλλεργιογόνων, συμπεριλαμβανομένης της μούχλας, των ακάρεων της σκόνης και της τρίχας των κατοικίδιων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Sleep Foundation. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων αλλεργίας στο σπίτι, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ένα προστατευτικό στρώμα που πλένεται στο πλυντήριο και ένα καλά αεριζόμενο υπόστρωμα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συσσώρευσης μούχλας, ανέφερε το Sleep Foundation.

Παρατηρείτε ορατά σημάδια φθοράς

Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι τα εμφανή σημάδια φθοράς υποδεικνύουν ότι είναι ώρα να επενδύσετε σε ένα νέο στρώμα. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν χαλάρωση, σκισίματα, μετατόπιση αφρού, ελατήρια που είναι ορατά, λεκέδες και άλλες φυσικές φθορές.

Τα σημάδια φθοράς μπορούν επίσης να γίνουν αντιληπτά και μέσω της ακοής, καθώς ένα στρώμα που τρίζει πιθανώς δείχνει την ηλικία του και χρειάζεται αντικατάσταση. «Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη συνολική ευεξία και υγεία γι’ αυτό είναι σημαντικό να επενδύσετε στην ξεκούρασή σας», επισήμανε η Anderson.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ