Τραγωδία στη Χαλκιδική: Στο στόχαστρο 4 άτομα για τον θάνατο της 8χρονης στην κατασκήνωση

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που καλείται να διαλευκάνει η έρευνα των Αρχών στην υπόθεση θανάτου του οκτάχρονου κοριτσιού που πνίγηκε σε πισίνα κατασκήνωσης στην περιοχή Κρυοπηγή της Χαλκιδικής.

Οι πρώτες καταθέσεις της ομαδάρχισσας, της ναυαγοσώστριας αλλά και του αρχηγού της κατασκήνωσης όχι μόνο δεν έριξαν φως στα αίτια του πνιγμού, αλλά μάλλον περιέπλεξαν περισσότερο την υπόθεση. Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ο οποίος, μέχρι και την Παρασκευή, παρέμενε άφαντος, έπειτα και από τις αποκαλύψεις ότι οι πισίνες δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Τα τέσσερα αυτά πρόσωπα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών, καθώς, πέρα από το γεγονός ότι ήταν υπεύθυνα για την ασφάλεια των παιδιών, δύο εξ αυτών, η ομαδάρχισσα και η ναυαγοσώστρια, όφειλαν να βρίσκονται στον χώρο της πισίνας.

Το μόνο σίγουρο, όπως κατέδειξε η ιατροδικαστική έρευνα, είναι ότι η οκτάχρονη Αγγελική έχασε τη ζωή της πριν από το μεσημεριανό γεύμα, καθώς στο στομάχι της δεν βρέθηκαν υπολείμματα τροφής. Η ίδια μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της και άλλα παιδιά βούτηξαν κατά τις πρωινές ώρες στην πισίνα, ακολουθώντας το πρόγραμμα της κατασκήνωσης. Έκτοτε κανείς δεν είδε τη μικρή Αγγελική παρά μόνο όταν ήταν πλέον αργά.

Από τη συνέχιση των ερευνών τους και τις νέες καταθέσεις που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες, οι Αρχές θα διερευνήσουν το πώς μπορεί το άτυχο κοριτσάκι να έχασε τη ζωή του, την ώρα που στην πισίνα κολυμπούσαν και άλλα παιδιά και ενώ στον χώρο βρίσκονταν η ναυαγοσώστρια και η ομαδάρχισσα. Οπως εκτιμάται, είναι απίθανο κανείς από τους παρευρισκομένους να μην αντιλήφθηκε τον πνιγμό. Συνεπώς κάτι άλλο πρέπει να έχει συμβεί, με την ομαδάρχισσα, τη ναυαγοσώστρια και τον υπεύθυνο της κατασκήνωσης να μην έχουν δώσει απάντηση στις πρώτες καταθέσεις που έδωσαν.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η ναυαγοσώστρια, που αποτελεί μάρτυρα-κλειδί, υποστήριξε πως δεν είδε κανέναν μέσα στο νερό γύρω στις 13:00 το μεσημέρι. Ο συναγερμός στην κατασκήνωση χτύπησε λίγο πριν από τις 15:00, σχεδόν δύο ώρες μετά. «Μόλις τελείωσαν την κολύμβηση τα παιδιά -περίπου στις 13:15 σύμφωνα με το πρόγραμμα- κοίταξα μέσα στην πισίνα. Δεν είδα κανέναν μέσα σε αυτή και στη συνέχεια κλείδωσα τη διπλή πόρτα εισόδου», φέρεται να είπε στην κατάθεσή της.

Η ομαδάρχισσα φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς πως δεν μέτρησε τα παιδιά όταν βγήκαν από το νερό και πως αντιλήφθηκε την απουσία της οκτάχρονης στην τραπεζαρία και άρχισε να την ψάχνει μόνη της, χωρίς να ειδοποιήσει τους υπευθύνους της κατασκήνωσης, κάτι που προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρίσκονταν στα δωμάτιά τους για τη μεσημεριανή ανάπαυση, διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητεί».

Χωρίς προδιαγραφές οι πισίνες

Ο εισαγγελέας, μετά την τραγωδία, διέταξε πραγματογνωμοσύνη στην πισίνα της κατασκήνωσης για να διαπιστώσει εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την ασφάλεια και τη φύλαξη παιδιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ευθύνες ενδέχεται να αποδοθούν σε περισσότερα άτομα, κυρίως στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που ήταν αρμόδιοι για την αδειοδότηση της πισίνας, η οποία είχε προδιαγραφές για ενηλίκους και όχι για παιδιά! Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά τον θάνατο της οκτάχρονης, οι άδειες λειτουργίας των πισινών της κατασκήνωσης ανακλήθηκαν από τον δήμο Κασσάνδρας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2016, που θέτει τα κριτήρια για την άδεια λειτουργίας των κατασκηνώσεων, ορίζεται ότι η πισίνα πρέπει να είναι «σε οριοθετημένο χώρο ασφαλή για τα παιδιά, περιφραγμένο κατάλληλα με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μ. για να εξασφαλίζεται η χρήση της με την επίβλεψη του απαιτούμενου για τη λειτουργία της προσωπικού (ναυαγοσώστες)».

Αν και από ό,τι φαίνεται δεν πληρούνταν αυτές οι προδιαγραφές, ο δήμος Κασσάνδρας έχει εκδώσει άδεια λειτουργίας στις δύο πισίνες της κατασκήνωσης από τον Αύγουστο του 2022. Στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μετά το τραγικό συμβάν, ανακάλεσε τις άδειες καθώς αποδείχθηκε ότι έχουν τροποποιηθεί τα δεδομένα βάσει των οποίων εκδόθηκαν. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνεδρίασης αποκαλύφθηκε πως έπειτα από επιτόπιο έλεγχο στην κατασκήνωση προέκυψε ότι σε μία πισίνα «ένα τμήμα της περίφραξης της κολυμβητικής δεξαμενής δεν υφίσταται όπως προβλέπεται σε οριοθετημένο χώρο ασφαλή για τα παιδιά περιφραγμένο κατάλληλα […] καθώς υπήρχαν σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση των παιδιών». Αναφορικά με τη δεύτερη πισίνα, από τον έλεγχο προέκυψε ότι «δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα σωσίβια (2) και (1) κοντάρι, ενώ δεν υπάρχουν σημάνσεις για τα βάθη». Παράλληλα, φαίνεται πως το άτομο που είχε οριστεί από την εταιρεία προκειμένου να είναι υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών προς τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές και λοιπές με τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών διατάξεις δεν έχει προσληφθεί κατά το έτος 2024 από την ιδιοκτήτρια εταιρεία και δεν έχει οριστεί άλλος υπεύθυνος.

Το χρονικό

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Κατασκηνωτική Εκπαιδευτική Α.Ε. αναφέρει ότι την περασμένη Τρίτη, αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρίσκονταν στα δωμάτιά τους για τη μεσημεριανή ανάπαυση, διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητεί στους χώρους της κατασκήνωσης.

«Η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην πισίνα χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με τη χρήση απινιδωτή από το ιατρικό προσωπικό της κατασκήνωσης και το ΕΚΑΒ που κλήθηκε αμέσως στον χώρο. Ασθενοφόρο μετέφερε την άτυχη οκτάχρονη στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και κατόπιν στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Αστυνομία ειδοποιήθηκε στις 15:30 από το ΕΚΑΒ, που είχε ήδη σπεύσει στην κατασκήνωση με δύο ασθενοφόρα και συνοδεία γιατρού, ενώ μετέβησαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και εισαγγελέας.

Η ομαδάρχισσα αλλά και ο αρχηγός της κατασκήνωσης, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπος και φερόμενος ιδιοκτήτης της κατασκήνωσης διέφυγε του αυτοφώρου. Ο τελευταίος, αν και αναζητήθηκε από την Αστυνομία στην Αθήνα όπου διαμένει, δεν εντοπίστηκε. Παρ’ όλα αυτά, ο εισαγγελέας πρόκειται άμεσα να τον καλέσει για να δώσει και τις δικές του εξηγήσεις για το τραγικό συμβάν.

Θρήνος

Την ίδια στιγμή, ανείπωτος είναι ο πόνος της οικογένειας της οκτάχρονης, η οποία την περασμένη Τετάρτη οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία. Τραγικές φιγούρες οι γονείς και τα αδέλφια της Αγγελικής, που αδυνατούν να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε και αναζητούν εξηγήσεις για το πως το παιδί πνίγηκε χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό.

Τόσο ο πατέρας όσο και ο παππούς του οκτάχρονου κοριτσιού, με δηλώσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τονίζουν ότι περιμένουν άμεσα απαντήσεις από τις Αρχές, αλλά και από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. «Δεν ξέρω αν υπήρχε επίβλεψη. Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση. Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε με τα άλλα παιδιά και να μην το κατάλαβαν εκείνη την ώρα, αλλά πολύ αργότερα», δήλωσε ο τραγικός πατέρας, που έστειλε το παιδί στην κατασκήνωση για να χαρεί με τους φίλους του και το παρέλαβε νεκρό.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ