Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: 6 διακριτικά σημάδια της πάθησης που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με γυναικολόγο

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, γνωστό ως PCOS, επηρεάζει περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους στις Η.Π.Α. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η πάθηση αυτή σχετίζεται κυρίως με τη στειρότητα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, οι επιπλοκές του PCOS μπορούν να επεκταθούν και πέρα από αυτό.

Συχνά σε συνδυασμό με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για:

  • διαβήτη τύπου 2,
  • υψηλή αρτηριακή πίεση και
  • καρδιακές παθήσεις.

Τι ακριβώς είναι το PCOS και ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα αλλά αποτελούν ενδεικτικά σημάδια της πάθησης;

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τα άτομα με γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές και ανισορροπίες, όπως αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, ωοθηκικές κύστεις, ακόμη και υπογονιμότητα. Ορισμένα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με:

  • στοχευμένο πρόγραμμα διατροφής,
  • υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής,
  • φαρμακευτική αγωγή και
  • θεραπείες γονιμότητας.

Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν περιορίζονται μόνο στις κύστεις και στη δυσκολία σύλληψης. Σύμφωνα με την ιδρύτρια της HerMD και γυναικολόγο Dr. Somi Javaid υπάρχουν ορισμένα απρόβλεπτα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πριν από τη διάγνωση. Η Dr. Javaid δεν είναι μόνο ειδικός στο θέμα, αλλά έχει και η ίδια την πάθηση, οπότε γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο.

«Έχω αντιμετωπίσει PCOS και βίωσα υπογονιμότητα και καθυστερημένη διάγνωση επειδή κανείς δεν με πίστευε», λέει η Dr. Javaid. «Υπάρχουν διακριτικά σημάδια που οι περισσότεροι μπορεί να μην τα αναγνωρίζουν», είπε η ειδικός.

Ακολουθούν 6 “ύπουλες” ενδείξεις που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε PCOS. Εάν έχετε συνδυασμό των παρακάτω συμπτωμάτων, φροντίστε να μιλήσετε στον γιατρό σας για περαιτέρω εξέταση και θεραπεία.

6 διακριτικά σημάδια συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι πιο εμφανή από άλλα. Ακολουθούν 6 διακριτικά σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν PCOS:

  • Αλλαγές στο δέρμα
  • Αραίωση ή απώλεια μαλλιών
  • Ανώμαλη ανάπτυξη τριχών
  • Αύξηση βάρους
  • Έχετε άστατους εμμηνορροϊκούς κύκλους
  • Βιώνετε χρόνιο πόνο

Παρατηρείτε αλλαγές στο δέρμα σας

Μια επιδείνωση της ακμής μπορεί να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, σύμφωνα με τη γυναικολόγο. «Η υπερβολική τεστοστερόνη μπορεί να μας προκαλέσει ακμή», εξηγεί η Dr. Javaid. «Πολλοί άνθρωποι έχουν ακμή, επομένως δεν γνωρίζουν ότι ίσως η δική τους ακμή οφείλεται σε PCOS και μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις θεραπείες που βοηθούν άλλες περιπτώσεις ακμής επειδή έχουν μια υποκείμενη ορμονική ανισορροπία». Μια μελέτη του 2022 ερεύνησε αυτή τη σύνδεση, βρίσκοντας τη σχέση της ακμής με το PCOS και τον υπερανδρογονισμό.

Ένα άλλο σημάδι του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών στο δέρμα, μπορεί να είναι ερυθρότητα ή ένα συγκεκριμένο εξάνθημα. «Υπάρχει ένα εξάνθημα που μπορεί να εμφανίσουν άτομα με PCOS και ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση», λέει η γιατρός. «Δεν οφείλεται όλη η μελανίζουσα ακάνθωση στο PCOS, αλλά οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί σίγουρα να εμφανίσουν αυτόν τον αποχρωματισμό, συνήθως στον λαιμό και στις πτυχές του σώματος. Συχνά δεν το αντιλαμβάνονται και πολλοί δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να σχετίζεται με το PCOS».

Αντιμετωπίζετε απώλεια ή αραίωση μαλλιών

Επειδή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα, σημάδια όπως η απώλεια μαλλιών ή η αραίωση μπορεί να είναι ένα πιθανό σύμπτωμα, σύμφωνα με την Javaid. Ενώ η τριχόπτωση ή η αραίωση μπορεί να προκληθεί από άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη σιδήρου ή το στρες, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι μιας ορμονικής πάθησης όπως το PCOS και η έρευνα βοήθησε να παρουσιαστεί αυτή η σύνδεση.

Έχετε ακανόνιστη ανάπτυξη μαλλιών

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να εμφανίσετε τριχοφυΐα, η οποία μπορεί να πάρει τη μορφή υπερβολικής ή πυκνής τρίχας σε ασυνήθιστα σημεία. «Τρίχες στο πάνω χείλος, τρίχες στο πηγούνι, στο πρόσωπό μας, αλλά τείνουν να είναι πιο χοντρές», δίνει ως παραδείγματα η Javaid. «Μπορεί να έχετε περισσότερες τρίχες στη μέση γραμμή μεταξύ του θωρακικού τοιχώματος και της γραμμής του μπικίνι, αλλά για όσους έχουν PCOS, εκτείνονται πιο έξω στους μηρούς τους».

Μια μελέτη υπογραμμίζει αυτό το σύμπτωμα, σημειώνοντας ότι η υπερβολική τριχοφυΐα «δεν είναι ασυνήθιστη» για όσους έχουν PCOS, ακόμη και αν ανιχνευθούν φυσιολογικά επίπεδα ανδρογόνων. Αν και μπορεί να είναι ένα αβλαβές σύμπτωμα, εάν έχετε μη φυσιολογική τριχοφυΐα, εξετάστε τις άλλες παθήσεις της υγείας σας πριν το παραβλέψετε.

Έχετε πάρει βάρος

Η αύξηση βάρους μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, και μερικές φορές οφείλεται στην υγιή αύξηση της μυϊκής μάζας. Ωστόσο, εάν παρατηρείτε αύξηση βάρους χωρίς σαφή αιτία, ίσως ευθύνεται μια ορμονική διαταραχή. Ένα επιστημονικό άρθρο του 2019 υποστηρίζει ακριβώς αυτό: το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους ή παχυσαρκία, και αντίστροφα. Το άρθρο εξετάζει τους πιθανούς μηχανισμούς που συνδέουν την παχυσαρκία με το PCOS, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία, την κατανάλωση ενέργειας, τους γενετικούς παράγοντες και άλλα.

«Το πρώτο πράγμα που μου αναφέρουν πολλές ασθενείς με PCOS είναι: “Προσπαθώ να χάσω μερικά κιλά αλλά δεν τα καταφέρνω, ό,τι κι αν κάνω”», σημειώνει η Dr. Javaid. «Η αύξηση βάρους είναι ένα συχνό σύμπτωμα, ειδικά όταν καταβάλλετε προσπάθειες να χάσετε βάρος και συναντάτε αντίσταση». Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν με αυτή την αντίσταση, αλλά φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την καλύτερη επιλογή θεραπείας που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.

Έχετε άστατους εμμηνορροϊκούς κύκλους

Ενώ ένας ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος δεν είναι πάντα ενδεικτικός για PCOS, η Dr. Javaid τονίζει πως οι μακροχρόνιες καθυστερήσεις στην περίοδο αποτελούν σημάδι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

«Οι περισσότερες από εμάς θα βιώσουμε ακανόνιστους κύκλους κάποια στιγμή στη ζωή μας λόγω άγχους, μετακόμισης, αλλαγής εργασίας κ.λπ. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», εξηγεί. «Αλλά εάν συνεχίζουμε να έχουμε ακανόνιστους κύκλους ή εξαφανίζονται εντελώς, όπως 36 μήνες χωρίς περίοδο και δεν είμαστε έγκυες, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών».

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του κύκλου σας, όπως τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τα λιπαρά ψάρια και τα ζυμωμένα τρόφιμα. Ωστόσο, εάν ο κύκλος σας είναι ακανόνιστος και δεν είστε σίγουρες για την αιτία, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Βιώνετε χρόνιο πόνο

Είτε ήπιος είτε σοβαρός, ο μακροχρόνιος πόνος οπουδήποτε πρέπει να αντιμετωπιστεί και εάν ο δικός σας είναι στην περιοχή της πυέλου, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας.

«Οι ωοθήκες μπορεί να είναι πολυκυστικές, επομένως μπορεί να υπάρχει ένας συνεχής θαμπός πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στην περιοχή της πυέλου και δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι σημάδι PCOS», δηλώνει η Javaid.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, υγιεινή διατροφή και έναν γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής. Τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν συχνά παραβλέπονται. Εάν αντιμετωπίζετε ένα ή συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων, θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε στο γιατρό σας.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ