Πάτρα: Ασθενής γρονθοκόπησε νοσηλεύτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
Αναστάτωση επικράτησε την περασμένη Δευτέρα σε μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, όταν ένας ασθενής επιτέθηκε σε νοσηλεύτρια γρονθοκοπώντας την, καθώς διαφωνούσε με μέρος της προτεινόμενης θεραπείας.
Ο καθηγητής και διευθυντής της Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, στην οποία υπάγεται η συγκεκριμένη Μονάδα όπου συνέβη το περιστατικό, κατήγγειλε το γεγονός στη διοίκηση του νοσοκομείου. Όπως αναφέρει η «Πελοπόννησος», ζήτησε την προστασία της νοσηλεύτριας και την λήψη γενικότερων μέτρων ασφαλείας, ωστόσο φαίνεται ότι δεν ελήφθησαν ουσιαστικά μέτρα, εκτός από την παρουσία της ασφάλειας, η οποία έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης. Ο ίδιος ασθενής φέρεται να επανήλθε την επόμενη μέρα με τις ίδιες επιθετικές διαθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νοσηλεύτρια προσπάθησε να ενημερώσει τη διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για το περιστατικό και να ζητήσει τη νομική κάλυψη που προβλέπεται, αλλά δεν έγινε άμεσα αποδεκτή. Σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με το θέμα, ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Μπάκος, δήλωσε: «Έχω γνώση του συμβάντος και έχω ζητήσει να διερευνηθεί τι ακριβώς έγινε, προκειμένου να λάβουμε τα μέτρα που πρέπει».
Η διαδικτυακή παρουσία της εφημερίδας, το pelop.gr, σημειώνει ότι τα περιστατικά βίας λεκτικής και σωματικής εμφανίζουν μία ανησυχητική συχνότητα όχι μόνο στο ΠΓΝΠ, αλλά και στον «Αγιο Ανδρέα». Ο προβληματισμός που τίθεται είναι μήπως η μη τιμωρία των θυτών καλλιεργεί τις άγριες διαθέσεις ασθενών και συνοδών; Κι αυτό μάλιστα συμβαίνει τη στιγμή ο νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους ασκούν βία σε βάρος υγειονομικών.
Ειδικότερα προβλέπει: «όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή». Οι ίδιες ποινές προβλέπονται και για όποιον εισέρχεται σε χώρο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και διαταράσσει τη λειτουργία της εκπαιδευτικής μονάδας με φωνές, ύβρεις ή άσκηση σωματικής βίας.