Μαγιορκίνης για την ευλογιά των πιθήκων: Γυναίκες και παιδιά πιο ευάλωτοι, δύσκολο όμως να μεταδοθεί εκτός Αφρικής
«Πιο ευάλωτοι στη συγκεκριμένη επιδημία, η οποία είναι στην Αφρική μόνο, θεωρούνται οι γυναίκες και τα παιδιά. Δεν θεωρούμε ότι θα προκληθεί κάτι ανάλογο εκτός Αφρικής, διότι ο τρόπος μετάδοσης αυτός με τον οποίο οδηγείται είναι πολύ συγκεκριμένος, δηλαδή με την άμεση επαφή», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εν μέσω της παγκόσμιας ανησυχίας που υπάρχει για την ευλογιά των πιθήκων.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαγιορκίνης, είπε ότι., «η ασθένεια φέρει ένα στίγμα για αυτούς που κολλάνε και δεν προέρχεται ούτε καν από τους πιθήκους. Ιστορικά δηλαδή μπήκε αυτός ο όρος γιατί ανακαλύφθηκε καταρχήν σε πιθήκους που ήταν πειραματικοί στην Κοπεγχάγη πριν από αρκετά χρόνια.
(…) Υπάρχουν δύο κλάδοι. Ο δεύτερος κλάδος, ο οποίος φαίνεται ότι εξαπλώνεται σε μια περιοχή του Κονγκό, φαίνεται ότι είναι η πιο βαριά μορφή της νόσου από αυτή που είχε προκαλέσει την πανδημία – και εξαπλώνεται σε όλο τον πληθυσμό με την άμεση επαφή, δηλαδή δημιουργεί αυτά τα εξανθήματα στο δέρμα. H διαφορά της από την προηγούμενη είναι ότι φαίνεται ότι έχει αρκετά μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα. Έτσι αναφέρεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (…)
Είχε προκαλέσει σε 15.000 περίπου κρούσματα που έχουν καταγραφεί, περίπου 500 θανάτους».
«Είναι σχετικά δύσκολη η μετάδοση»
Επιπλέον, ο καθηγητής ανέφερε ότι, «αυτό που αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει το καμπανάκι του κινδύνου ώστε να μην γίνει μια νέα πανδημία από αυτό το νέο στέλεχος της νόσου (…).
Θεωρώ δύσκολο η συγκεκριμένη μορφή να ξεφύγει με κάποιον τρόπο, γιατί τα εξανθήματα είναι εμφανή. Δηλαδή η μετάδοση γίνεται όταν κάποιος έχει τα εξανθήματα. Οπότε για να γίνει η μετάδοση είναι σχετικά δύσκολο (…).
Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος για να προκαλέσει μια πανδημία και στον υπόλοιπο κόσμο θα είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής υψηλού κινδύνου».
Για τον covid-19 στη χώρα μας, επισήμανε:
«Έχουμε περάσει την κορύφωση και μάλλον προχωράμε σταδιακά σε μία ύφεση της της θερινής έξαρσης της covid-19 στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε αρχές Ιουλίου. Δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα, αλλά θεωρητικά μέχρι αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος της θερινής έξαρσης, οπότε θα περάσουμε και σε ύφεση για ακόμα μία φορά».