Λαγουβάρδος: Σήμερα και αύριο οι δυσκολότερες ημέρες – «Αν ξεκινήσει μια πυρκαγιά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ελέγξουμε»

Την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση υπογράμμισε ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τον ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών σε πολλές περιοχές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μια εστία φωτιάς σε δασική περιοχή τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο έλεγχός της.

«Αυτό που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη είναι η παρατεταμένη ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος μιλώντας στο ΕΡΤΝews.

Σημείωσε ότι οι ισχυροί άνεμοι, που σε ορισμένες περιοχές θα φτάσουν τα 80 με 90 χιλιόμετρα την ώρα, επιδεινώνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. «Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καθιστά τις επόμενες μέρες εξαιρετικά κρίσιμες», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι σήμερα Κυριακή αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα για την πρόκληση δασικής πυρκαγιάς, λόγω των ήδη πολύ ισχυρών ανέμων, ιδίως στην Αττική και την Πελοπόννησο. «Αν ξεκινήσει μια πυρκαγιά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ελέγξουμε», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Αναφορικά με τις γενικότερες κλιματικές συνθήκες, τόνισε ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος κατέγραψαν ρεκόρ θερμοκρασιών όλων των εποχών, με τον Ιούλιο να χαρακτηρίζεται από έναν καύσωνα διάρκειας 16 ημερών. «Αν συνεχιστεί έτσι ο Αύγουστος, θα μπορούμε να μιλάμε για το θερμότερο καλοκαίρι που έχουμε βιώσει στη χώρα μας», υπογράμμισε.

Επιπλέον, εξέφρασε ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα. «Αυτή η παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για την ανθρώπινη υγεία», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι πόλεις θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στο μέλλον.

Σημείωσε τέλος την ανάγκη για περισσότερους χώρους πρασίνου, ειδικά στην Αττική, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις των παρατεταμένων καυσώνων στις επόμενες δεκαετίες.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ