Φωτιά στην Βορειοανατολική Αττική: Γιατί είναι δύσκολη η κατάσβεσή της – Τι λένε ο Ευθύμης Λέκκας και ο Θεόδωρος Γιάνναρος

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της φωτιάς στη βορειοανατολική Αττική, η οποία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η αναμενόμενη ενίσχυση των ανέμων από τα ξημερώματα της Δευτέρας αναμένεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης, με δεδομένο ότι στη διάρκεια της νύχτας δεν πραγματοποιούνται ρίψεις από εναέρια μέσα.

Στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και δυσχεραίνουν την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στον Βαρνάβα αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «όπως είχε περιγράφει και από τον υπουργό τον κ. Κικίλια οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Η ανομβρία υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες και σε συνδυασμό με την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους αυτό κάνει δύσκολη την κατάσταση.»

«Βλέπουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των φορέων για το καλύτερο δυνατό, όμως οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Το μέτρο του καθαρισμού των οικοπέδων ήταν καθοριστικό και διέσωσε μεγάλες εκτάσεις από πυρκαγιές.

Η ξηρασία και η ανομβρία δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών ειδικά στην περιοχή του Βαρνάβα. Εκεί υπάρχει και πολύ πυκνό δάσος», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Δείτε το βίντεο:

Από την πλευρά του, ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος αναφερόμενο στις συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ: «Από τη στιγμή που υπήρξε εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, το περιβάλλον σήμερα ήταν πάρα πολύ ευνοϊκό για την εξάπλωσή της. Οι συνθήκες οι οποίες συνετέλεσαν στο να έχουμε αυτή τη δασική πυρκαγιά ήταν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι στη διάρκεια της μέρας μέχρι το απόγευμα και τη νύχτα έπνεαν με εντάσεις 6, 7 έως και 8 μποφόρ τοπικά και ταυτόχρονα η πάρα πολύ μεγάλη ευκολία ανάφλεξης».

«Έχουμε μια πάρα πολύ μικρή υποχώρηση των ανέμων. Αυτή τη στιγμή είναι στα 4 με 5 μποφόρ. Σταδιακά μέσα στη διάρκεια της νύχτας θα πέσουμε σε ταχύτητα στα 3 με 4 μποφόρ. Θα υπάρξει μια μικρή υποχώρηση που αναμένεται να βοηθήσει στο έργο του ελέγχου της φωτιάς. Ωστόσο, λόγω της πάρα πολύ υψηλή ευφλεκτότητας που αναφέραμε προηγουμένως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η φωτιά μπορεί να συνεχίσει να κινείται με σχετικά γρήγορο ρυθμό και να μεταφέρει μεγάλα θερμικά φορτία, όπου συναντά σχετικά πυκνή βλάστηση ακόμη και με σχετικά μέτριους ανέμους», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιάνναρος σημείωσε ακόμη ότι από αύριο το πρωί αναμένεται εκ νέου σταδιακή ενίσχυση των βόρειων ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν στην περιοχή στα 6, 7 και κατά τόπους 8 μποφόρ.

«Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Είναι πάρα πολύ δύσκολος ο έλεγχος της φωτιάς αυτής», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Δείτε το βίντεο:

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ