Χίος: Ακυρώθηκε εκδήλωση λόγω παράνομης συμμετοχής αλόγων έπειτα από καταγγελία

Στην ακύρωση εκδήλωσης όπου θα συμμετείχαν άλογα προχώρησε η Αστυνομική Διεύθυνση της Χίου, ύστερα από παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΝΕΜΕΣΙΣ.

Η Ομοσπονδία προχώρησε στις προβλεπόμενες ενέργειες όταν δέχτηκε καταγγελία ότι στον Κάμπο της Χίου θα διεξαγόταν η Γιορτή του Αλόγου (4/8), με τη συμμετοχή αλόγων από τον Ιππικό Όμιλο Χίου, κάτι που παραβαίνει πλήρως την ισχύουσα νομοθεσία.

Πρόκειται για τον νόμο 4830/21, άρθρο 23 παρ.2,3 και 4 που «απαγορεύει τη χρήση ζώων σε θεάματα, καθώς και τη χρησιμοποίησή τους σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκομιδή οικονομικού οφέλους».

Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέμεσις, η καταγγελία εξετάστηκε ως προς τη βασιμότητά της και αμέσως ενημερώθηκε η Αστυνομία η οποία ενήργησε άμεσα, ενημερώνοντας την Αστυνομική Διεύθυνση Β. Αιγαίου και το Α.Τ Χίου, που με τη σειρά τους γνωστοποίησαν στον διοργανωτή της εκδήλωσης, ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία για την τέλεση της εκδήλωσης και αυτή θα πρέπει να ματαιωθεί.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΝΕΜΕΣΙΣ, «η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν ενέπιπτε στις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο ίδιο άρθρο και νόμο, που επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση ζώων στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων αλλά ούτε και αποτελούσε παράσταση ιππικής δεξιοτεχνίας ,διεξαγωγή αθλημάτων ιππασίας, κλπ., που επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση».

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ευχαριστεί τις Αρχές για την άψογη συνεργασία και την ανταπόκριση που έδειξαν και τονίζει: «Είναι σημαντικό, να αντιλαμβανόμαστε τα ζώα ως συγκατοίκους μας στον πλανήτη και όχι ως αντικείμενα για την δική μας ευχαρίστηση. Ας ενθαρρύνουμε την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματά όλων των ζώων και την αντιμετώπισή
τους με σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Δείτε την ανακοίνωση της ΝΕΜΕΣΙΣ:

ΝΕΜΕΣΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ