Χαλκιδική: Χωρίς άδεια επί μήνες το λούνα παρκ και την περσινή σεζόν – Ο «γυμνός» έλεγχος λίγο πριν από την τραγωδία

Όλο και περισσότερα ερωτήματα δημιουργούνται για τις συνθήκες λειτουργίας του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, έπειτα από τις συνεχείς αποκαλύψεις γύρω από τον φρικτό θάνατο του 19χρονου Γιάννη, ο οποίος έχασε την ζωή του το βράδυ της Δευτέρας (19/08), ενώ διασκέδαζε με την οικογένειά του.

Την ώρα που η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται σε σχέση με τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος, αλλά και για το τι συμβαίνει με την άδεια λειτουργίας και τις πιστοποιήσεις ασφάλειας της επιχείρησης, νέες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι και την περυσινή σεζόν το συγκεκριμένο λούνα παρκ λειτουργούσε επί μήνες χωρίς άδεια, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από στοιχεία που διατηρεί η ΕΛ.ΑΣ., ο Δήμος Κασσάνδρας είχε εκδώσει άδεια για τη συγκεκριμένη επιχείρηση μόλις στις 22 Αυγούστου του 2023, δηλαδή στην εκπνοή του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ είχε καταθέσει αίτηση για προσωρινή άδεια λειτουργίας από την 1η Ιουνίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ισχυρίζεται η πλευρά του ιδιοκτήτη και για φέτος, ότι είχε καταθέσει από νωρίς αίτηση στον δήμο για άδεια, χωρίς όμως αυτή ποτέ να εκδόθηκε. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω δραστηριότητα, λόγω επικινδυνότητας, εμπίπτει στο καθεστώς της έγκρισης και όχι στο καθεστώς γνωστοποίησης. Δηλαδή δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει πριν ελεγχθούν τα πιστοποιητικά ασφαλείας και όλες οι βεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές. Φαίνεται όμως ότι αυτό συνέβαινε συστηματικά στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο της επιχείρησης το 2023 υπήρχε πραγματογνωμοσύνη μηχανολόγου που βεβαίωνε ότι τα παιχνίδια –ανάμεσα στα οποία και το μοιραίο Crazy Dance– ήταν ασφαλή. Η έκθεση ελέγχου, που είχε ημερομηνία 4 Αυγούστου 2023, φέρεται να έχει την υπογραφή εταιρείας, που με ακόμη μία, αποτελούν τους δύο φορείς οι οποίοι κατόπιν διαγωνισμού, έχουν αναλάβει τον έλεγχο εξοπλισμού και διατάξεων ψυχαγωγίας (ελέγχουν δηλαδή τα πάρκα ψυχαγωγίας στην Ελλάδα).

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για τον θάνατο του 19χρονου, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων έχουν καταθέσει πέντε υπεύθυνες δηλώσεις μηχανολόγου μηχανικού με ημερομηνία 3 Μαΐου 2024 προς τον Δήμο Κασσάνδρας που βεβαιώνουν ότι τα μηχανήματα ήταν σε καλή κατάσταση. Οι υπεύθυνες δηλώσεις φέρεται να υπογράφονται από τον ίδιο μηχανολόγο μηχανικό που είχε υπογράψει τις βεβαιώσεις και πέρυσι. Δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν ότι είχε υπογράψει για λογαριασμό της ίδιας εταιρείας, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα, το συγκεκριμένο λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πλειοδοσία για δημοτικό πανηγύρι στην Κοζάνη. Όπως έγινε γνωστό, ο επιχειρηματίας είχε υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα αλλά κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα πιστοποιητικά καταλληλόλητας για κάποια παιχνίδια είτε δεν υπήρχαν είτε είχαν λήξει. Φυσικά, μετά τις δραματικές εξελίξεις, ο Δήμος Κασσάνδρας αποφάσισε να σφραγίσει το λούνα παρκ. Πολλοί ήταν πάντως οι επισκέπτες που άφηναν τα τελευταία χρόνια αρνητική κριτική για την επιχείρηση στο Google αναφέροντας θέματα ασφαλείας.

Μηχανικός έκανε έλεγχο με… γυμνό μάτι στο λούνα παρκ λίγο πριν από την τραγωδία

Σοβαρές αποκαλύψεις ήρθαν στο φως από το OPEN σχετικά με την τραγωδία στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου, όπου έχασε τη ζωή του ένας 19χρονος.

Την Κυριακή 19 Αυγούστου, μία ημέρα πριν από το δυστύχημα στη Χαλκιδική, ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι την επόμενη μέρα θα επισκεπτόταν τεχνικός για να ελέγξει τα μηχανήματα.

Όπως ανέφερε ένας από τους εργαζόμενους στο OPEN, ο τεχνικός πράγματι επισκέφθηκε το λούνα παρκ την ημέρα του δυστυχήματος, ωστόσο περιορίστηκε σε μια επιφανειακή επιθεώρηση, χωρίς να θέσει σε λειτουργία τα παιχνίδια. Παρά τη βιαστική του επίσκεψη, έδωσε την έγκρισή του για τη λειτουργία των μηχανημάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο εργαζόμενο, ο τεχνικός περιηγήθηκε στο χώρο, συνομίλησε τηλεφωνικά, υπέγραψε κάποια έγγραφα και αποχώρησε.

Ο εργαζόμενος, ο οποίος εργάζεται σε παρακείμενο λούνα παρκ υπό την ίδια ιδιοκτησία, επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν συχνά παράπονα από επισκέπτες για τα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου και του μοιραίου μηχανήματος. Παρά τις καταγγελίες, ο ιδιοκτήτης προχωρούσε σε πρόχειρες επισκευές ή ακόμα και σε καλλωπιστικές παρεμβάσεις για να καλύψει τα προβλήματα.

Σχετικά με τον «ανεπαρκή» έλεγχο, ο εργαζόμενος καταγγέλλει: «Δεν γνώριζα προσωπικά τον τεχνικό που ήρθε εκείνη την ημέρα. Είδε τα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του “crazy dance” και του καραβιού, και έκρινε πως όλα ήταν εντάξει. Έφυγε χωρίς να ζητήσει να ενεργοποιηθούν τα μηχανήματα, παρόλο που αυτό μας είχαν ενημερώσει ότι θα συνέβαινε. Υπέγραψε κάποια χαρτιά και αποχώρησε το μεσημέρι».

Χαλκιδική λούνα παρκ

Η αστυνομία είχε ειδοποιήσει τον δήμο στις 9 Ιουλίου

Το απόγευμα της Τετάρτης, η ΕΡΤ, έφερε στη δημοσιότητα έγγραφο με το οποίο το ΑΤ Κασσάνδρας, στις 9 Ιουλίου 2024, ειδοποιούσε τον δήμο ότι η επιχείρηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη άδεια.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, ο έλεγχος της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου και διαπιστώθηκε ότι στερείται σχετικής γνωστοποίησης. Το έγγραφο αυτό έχει επικολληθεί στην επιχείρηση, ως συνοδευτικό με ένα έγγραφο του δήμου Κασσάνδρας.

Με ποινικό παρελθόν ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού

Υπενθυμίζεται ότι ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού, αμέσως μετά το περιστατικό είχε τραπεί σε φυγή και παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς, το μεσημέρι της Τρίτης 20/08. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση και αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα όμως με το MEGA, δεν είναι η πρώτη φορά που ο 21χρονος απασχολεί τις Αρχές καθώς όπως φαίνεται είχε βαρύ ποινικό παρελθόν. Συγκεκριμένα, έχει κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία και για πολλές κλοπές αυτοκινήτων. Μάλιστα, είχε συλληφθεί στο παρελθόν έπειτα από έκδοση εντάλματος, ενώ έχει προσαχθεί συνολικά 6 φορές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 21χρονος ζούσε στο Κιλκίς και πήγε στη Χαλκιδική για να ξεφύγει από ανθρώπους που τον κυνηγούσαν.

Οι οδηγίες και οι προειδοποιήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας για το παιχνίδι

Μάλιστα, σύμφωνα με το MEGA, η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι, αν δεν συντηρηθεί σωστά το συγκεκριμένο μηχάνημα, μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνο για τη ζωή εκείνων που το χρησιμοποιούν.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στο έγγραφο, τον Απρίλιο του 2017 η κατασκευάστρια εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο παιχνίδι, το crazy dance, όπου αναφέρει πως παρουσιάζονται ρωγμές στην κύρια δομή της μεταλλικής κατασκευής που συγκρατεί τα οχήματα.

Επίσης, αναφέρει πως η αστοχία σε οποιοδήποτε από αυτά τα δομικά στοιχεία είναι επικίνδυνα για τους πολίτες ενώ επιπλέον, αναφέρει πως ο χρόνος λειτουργίας του μηχανήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 35.000 ώρες, δηλαδή περίπου 4 χρόνια.

Επιπροσθέτως, αναφέρουν πως στα 15 χρόνια λειτουργίας του το μηχάνημα θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται, ενώ το μηχάνημα στο Πευκοχώρι, όπου έγινε το δυστύχημα είναι πολλών δεκαετιών.

Τέλος, αναφέρονται 16 σημεία για συντήρηση του οχήματος, και τονιζόταν ότι χρειάζεται ειδική προσοχή στον χώρο στήριξης του καθίσματος, ώστε να μην εκτοξευτούν τα παιδιά. Από αυτά τα 16 σημεία φαίνεται πως δεν είχε ελεγχθεί κανένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ