Ύπνος: Το νόστιμο φρούτο που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα, σύμφωνα με ειδικούς

Ο ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία μας, όμως πολλοί δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και άγχος, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα προβλήματα ύπνου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, να μειώσει τη σωματική και πνευματική απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας. Ωστόσο, υπάρχει ένα φρούτο που μπορείτε να φάτε πριν τον ύπνο για να νιώσετε πιο ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι το επόμενο πρωί.

Το νόστιμο φρούτο που διευκολύνει τον ύπνο

Οι ειδικοί του BedKingdom.co.uk εξηγούν γιατί το ακτινίδιο αποτελεί ιδανική επιλογή πριν τον ύπνο και πώς μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας μακροπρόθεσμα. «Το ακτινίδιο αποτελεί εδώ και χρόνια σύμμαχο του καλού ύπνου για πολλούς ανθρώπους. Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν την αξία του ακτινιδίου ως φυσικού υπνωτικού».

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ακτινιδίου πριν τον ύπνο για ένα μήνα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, τη χρονική διάρκεια και την αποδοτικότητά του. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε σεροτονίνη και αντιοξειδωτικά, καθώς και σε βιταμίνες, όπως το φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διαταραχών ύπνου και στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου».

Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε την καφεΐνη αργά το βράδυ, καθώς μπορεί να χρειαστούν «έως και 10 ώρες για να απομακρυνθεί πλήρως από τον οργανισμό» και συνεπώς να διαταράξει τον ύπνο σας. Επίσης, εάν ασκείστε το βράδυ, ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμόσετε τη ρουτίνα σας, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η πρωινή γυμναστική είναι πιο ευεργετική για τον ύπνο.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναφέρουν:

«Μια μελέτη του 2015 από τους Yamanaka et al. διαπίστωσε ότι η έντονη άσκηση πριν από τον ύπνο διαταράσσει τον φυσικό ρυθμό του σώματος και δυσκολεύει τον ύπνο. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει αρνητικά τη σταθερότητα του κύκλου ύπνου και μειώνει την ποιότητα του ύπνου μετά την άσκηση.

Η μελέτη αυτή έδειξε μείωση κατά 10,5% στον ύπνο REM (ύπνος γρήγορων οφθαλμικών κινήσεων) σε άτομα που έκαναν έντονη άσκηση πριν τον ύπνο. Ο ύπνος REM είναι σημαντικός για την εδραίωση της μνήμης, καθώς μεταφέρει τις πληροφορίες που μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM βλέπουμε τα πιο ζωντανά όνειρα.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε όταν η έντονη άσκηση γινόταν το πρωί. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αποφεύγετε την εντατική άσκηση πριν από τον ύπνο, ιδανικά μετακινώντας τη συνεδρία άσκησης νωρίτερα μέσα στην ημέρα για να έχετε την καλύτερη ποιότητα ύπνου και να εξασφαλίσετε έναν ποιοτικό ύπνο».

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ