Ύπνος: Τι μπορεί να σημαίνει το πρωινό ξύπνημα πριν από το ξυπνητήρι, σύμφωνα με ειδικό

Ένας ειδικός ύπνου εξήγησε αν πρέπει να ανησυχείτε που συνηθίζετε να ξυπνάτε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό. Μερικές φορές, το ξυπνητήρι είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σας σηκώσει από το κρεβάτι. Άλλες φορές, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ξυπνάτε λίγα λεπτά πριν χτυπήσει.

Τι μπορεί να σημαίνει το να ξυπνάτε πριν το ξυπνητήρι

Εάν έχετε κοιτάξει την οθόνη του τηλεφώνου σας πριν την επίσημη έναρξη της ημέρας σας, ένας ειδικός ύπνου εξηγεί τι μπορεί να σημαίνει αυτό και αν πρέπει να ανησυχείτε.

Ο Max Kirsten, Επιστημονικός Συνεργάτης Ύπνου για την Panda London, δήλωσε: «Το σώμα σας λειτουργεί με βάση έναν φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό. Αυτός ο ρυθμός επηρεάζεται από παράγοντες όπως η έκθεση στο φως, οι ώρες των γευμάτων και οι καθημερινές σας συνήθειες. Το σώμα σας έχει ένα εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει πότε νιώθετε υπνηλία και πότε ξυπνάτε».

«Εάν ξυπνάτε συνεχώς περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να προβλέπει το ξύπνημα εκείνη την ώρα, καθώς συντονίζεται με τον κιρκάδιο ρυθμό σας. Έτσι, το ξύπνημα λίγο πριν το ξυπνητήρι σας θα μπορούσε απλά να είναι το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας να σας στέλνει σήμα ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε με βάση το συνηθισμένο πρόγραμμα ύπνου σας».

Το ξύπνημα πριν το ξυπνητήρι σας θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι έχετε ολοκληρώσει έναν κύκλο ύπνου και το σώμα σας βρίσκεται σε φάση μετάβασης σε ένα πιο ελαφρύ στάδιο ύπνου για να προετοιμαστεί για το ξύπνημα.

Ο ειδικός πρόσθεσε: «Ο ύπνος συμβαίνει σε κύκλους, με κάθε κύκλο να αποτελείται από διαφορετικά στάδια: ελαφρύ ύπνο, βαθύ ύπνο και ύπνο REM (γρήγορων κινήσεων των ματιών). Αυτοί οι κύκλοι διαρκούν συνήθως περίπου 90 λεπτά ο καθένας. Το ξύπνημα κατά τα ελαφρύτερα στάδια ύπνου σας βοηθά να ξυπνήσετε πιο εύκολα και να νιώσετε ξεκούραστοι και σε εγρήγορση».

Ωστόσο, το ξύπνημα νωρίτερα από ό,τι χρειάζεται μπορεί επίσης να οφείλεται σε στρες ή άγχος. «Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να κοιμηθείτε παραπάνω ή έχετε κάτι σημαντικό προγραμματισμένο για την επόμενη μέρα, το σώμα σας μπορεί να γίνει πιο σε εγρήγορση καθώς πλησιάζει η ώρα για ο πρωινό ξύπνημα. Οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, μπορούν να διαταράξουν τα μοτίβα ύπνου και να δυσκολεύουν τον ύπνο μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι σας», είπε ο Kirsten.

Επιπλέον, το να ξυπνάτε νωρίς θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο για να αποφύγετε την έλλειψη ύπνου που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας με την πάροδο του χρόνου, εξήγησε ο ειδικός.

Τα καλά νέα είναι ότι το να ξυπνάς πριν από το ξυπνητήρι δεν είναι συνήθως λόγος ανησυχίας, εκτός εάν συνοδεύεται από άλλες διαταραχές ύπνου ή εάν επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σου. «Εάν ξυπνάτε συνεχώς πριν από το ξυπνητήρι και νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως αξίζει να προσαρμόσετε τις συνήθειες ύπνου σας ή να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για περαιτέρω αξιολόγηση», πρόσθεσε ο ειδικός.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ