Ύπνος: Η συνήθεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας – Μήπως κάνετε και εσείς αυτό το λάθος;

Μελέτες έχουν δείξει μια σαφή σχέση ανάμεσα στην ποιότητα ύπνου σε νεαρές ηλικίες και στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα. Πολλές φορές νιώθουμε πως η ημέρα δεν έχει αρκετές ώρες και ξαφνικά έχει ήδη ξημερώσει. Όμως, η έρευνα δείχνει πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα ασυνήθιστα μοτίβα ύπνου ή ο ελάχιστος ύπνος έχουν συνδεθεί στον παρελθόν με περιστατικά άνοιας, καθώς ο εγκέφαλος χρειάζεται επαρκή ξεκούραση για να διατηρηθεί υγιής. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν φυσικούς τρόπους βελτίωσης της υγείας τους, μια μικρή αλλαγή στη ρουτίνα ύπνου μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), οι ενδεδειγμένες ώρες ύπνου κυμαίνονται μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ. Η Εταιρεία Αλτσχάιμερ αναφέρει πως οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο συνδέονται ο ύπνος και η άνοια. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν πως η αύξηση των ωρών ύπνου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Πώς η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια – Τι έδειξαν μελέτες

Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard το 2021, εξέτασε τα μοτίβα ύπνου ατόμων άνω των 65 ετών. Οι ειδικοί έλεγξαν παράγοντες όπως το βάρος και την ηλικία και ανακάλυψαν πως όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, συγκριτικά με εκείνους που κοιμόντουσαν 6 με 9 ώρες.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές τόνισαν ότι ενώ η ποιότητα ύπνου μπορεί να συνδέεται με την άνοια, δεν αποδείχθηκε ότι την προκαλεί. Εν τω μεταξύ, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε την ίδια χρονιά, επανεξέτασε μια έρευνα ύπνου μετά από 25 χρόνια για να δει αν κάποιοι συμμετέχοντες ανέπτυξαν άνοια. Η μελέτη ανέφερε: «Η επίμονη σύντομη διάρκεια ύπνου (κάτω των 6 ωρών) σε ηλικία 50, 60 και 70 ετών, σε σύγκριση με τον φυσιολογικό ύπνο, σχετίστηκε επίσης με αύξηση του κινδύνου άνοιας κατά 30%, ανεξάρτητα από κοινωνικοδημογραφικούς, συμπεριφορικούς, καρδιομεταβολικούς και παράγοντες ψυχικής υγείας. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν πως η σύντομη διάρκεια ύπνου στη μέση ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή».

Το NHS αναφέρει διάφορα συμπτώματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ύπνου. Η ιστοσελίδα αναφέρει: «Οι λόγοι που δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε πιθανότατα αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Για παράδειγμα, οι ασθένειες, η εργασία ή η απόκτηση παιδιού είναι πιθανές αιτίες. Μερικές άγρυπνες νύχτες συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Αλλά μπορούν να γίνουν πρόβλημα εάν η έλλειψη ύπνου αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητά σας».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά κοιμόμαστε, όπως η τρέχουσα σωματική ή ψυχική μας υγεία, η ανατροφή μας, πράγματα που μας συμβαίνουν, ακόμη και η ιδιοσυγκρασία μας. Ωστόσο, κακές συνήθειες ύπνου ή κακή υγιεινή ύπνου συχνά προκαλούν προβλήματα ύπνου».

Σημάδια ότι μπορεί να υποφέρετε από προβλήματα ύπνου

  • Δυσκολία στον ύπνο: Μείνετε ξύπνιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα τη νύχτα
  • Συχνές αφυπνίσεις: Ξυπνάτε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε.
  • Διαταραχές στη διάθεση: Είστε πιο ευερέθιστοι, αγχωμένοι ή καταθλιπτικοί από το συνηθισμένο.
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση: Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στις καθημερινές σας δραστηριότητες ή στην εργασία σας.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ