Ύπνος: Η διατροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με μελέτη

Μια απλή αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για υπνική άπνοια, σύμφωνα με έρευνα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ERJ Open Research, διαπίστωσε ότι άτομα που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπνικής άπνοιας.

Αντίθετα, άτομα που ακολουθούν μία ανθυγιεινή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά επεξεργασμένα δημητριακά, ζαχαρούχα ποτά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η υπνική άπνοια συμβαίνει όταν η αναπνοή σταματά και ξεκινά ξανά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Απαιτείται θεραπεία λόγω της σύνδεσής της με άλλα προβλήματα υγείας, όπως:

  • ο διαβήτης τύπου 2,
  • τα εγκεφαλικά επεισόδια και
  • οι καρδιακές προσβολές.

Ορισμένα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας είναι τα εξής:

  • μεγάλες παύσεις μεταξύ των αναπνοών,
  • λαχάνιασμα,
  • ροχαλητό ή ήχοι πνιγμού,
  • συχνές αφυπνίσεις
  • έντονο ροχαλητό

Η υπνική άπνοια μπορεί μερικές φορές να αντιμετωπιστεί με απώλεια βάρους, διακοπή του καπνίσματος και μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, αν και ορισμένα άτομα χρειάζονται μια συσκευή που ονομάζεται CPAP (Συνεχής Θετική Πίεση Αεραγωγών) για να διατηρούν ανοιχτούς τους αεραγωγούς της αναπνοής.

Υπνική άπνοια και διατροφή – Τι έδειξε έρευνα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ERJ Open Research εντόπισε μια σχέση μεταξύ αυτής της πάθησης και της διατροφής. Περιλάμβανε δεδομένα από 14.210 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ, τα οποία έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το τι έτρωγαν, κατά τη διάρκεια 24ωρών.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που καταναλώνουν τις περισσότερες φυτικές τροφές έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπνική άπνοια σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή.

Επιπλέον, η χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο σε αντίθεση με τις ανθυγιεινές τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 22%.

Η διατροφή με φυτική βάση είχε μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του κινδύνου υπνικής άπνοιας για τους άνδρες, ενώ η ανθυγιεινή διατροφή φαίνεται να αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο στις γυναίκες.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Yohannes Melaku από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ποιότητας της διατροφής μας στη διαχείριση του κινδύνου της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Είναι σημαντικό να σημειωθούν αυτές οι διαφορές μεταξύ των φύλων, επειδή υπογραμμίζουν την ανάγκη για εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις για άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια.

Αυτή η έρευνα δεν μας αποκαλύπτει γιατί η διατροφή είναι σημαντική, αλλά δείχνει ότι μια υγιεινή διατροφή μειώνει τη φλεγμονή και αποτρέπει την παχυσαρκία. Αυτοί είναι βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Δίαιτες πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη συστατικά και αντιοξειδωτικά και φτωχές σε επιβλαβή διατροφικά στοιχεία, μπορούν να επηρεάσουν τη λιπώδη μάζα, τη φλεγμονή, ακόμη και τον μυϊκό τόνο, τα οποία σχετίζονται με τον κίνδυνο».

Η καθηγήτρια Sophia Schiza, επικεφαλής της συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας για τη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο, δήλωσε σχετικά με τη μελέτη: «Έχοντας την επίγνωση ότι ενσωματώνουμε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή μας, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και ποτών με ζάχαρη, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τη γενική μας υγεία».

«Πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολο για όλους τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή», καταλήγει η ειδικός.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ