Ύπνος: Γιατρός προειδοποιεί για 4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ όταν έχετε επεισόδιο υπνικής παράλυσης

Η υπνική παράλυση μπορεί να είναι τρομακτική εμπειρία, με ορισμένα άτομα να αναφέρουν ακόμη και ότι βλέπουν και ακούνε πράγματα που δεν υπάρχουν. Ένας γιατρός εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με το τι δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της υπνικής παράλυσης, μιας τρομακτικής κατάστασης κατά την οποία ξυπνάτε ανίκανοι να κινηθείτε ή να μιλήσετε.

Λόγω αυτού του παράξενου φαινομένου, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί ακόμη και να αντιληφθούν και να ακούσουν πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, τα οποία συμβαίνουν όταν βρίσκεστε κάπου μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου.

Η εμπειρία μπορεί να είναι πολύ αγχωτική και συνδέεται συχνά με το στρες. Παρόλο που δεν είναι επιβλαβής και συνήθως περνάει γρήγορα, ο Dr. Joe MD, ο οποίος επίσης υποφέρει από υπνική παράλυση, μοιράστηκε τις ιατρικές του συμβουλές.

Τα 4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ κατά τη διάρκεια της υπνικής παράλυσης

Στο τελευταίο του βίντεο, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 48.000 likes, ο Dr. Joe περιγράφει τις δικές του εμπειρίες και αναφέρει 4 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου υπνικής παράλυσης.

«Είχα την πιο τρομακτική εμπειρία σήμερα το πρωί, οπότε ήθελα να σας πω τα τέσσερα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε εάν έχετε υπνική παράλυση. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της φάσης REM του ύπνου, ο εγκέφαλός σας είναι πολύ δραστήριος. Αυτή είναι η στιγμή που ονειρεύεστε. Για να σας σταματήσει να πραγματοποιήσετε αυτά τα όνειρα, ο εγκέφαλός σας στέλνει σήματα σε ανασταλτικούς νευρώνες για να απενεργοποιήσουν τους σκελετικούς σας μυς, προκαλώντας ουσιαστικά παράλυση. Όταν υπάρχει διατάραξη ή επικάλυψη μεταξύ του κύκλου REM και της εγρήγορσης, τότε συμβαίνει η υπνική παράλυση».

Τα 4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ κατά τη διάρκεια της υπνικής παράλυσης, σύμφωνα με τον Dr. Joe:

  1. Μην πιστεύετε όλα όσα βιώνετε κατά τη διάρκεια της υπνικής παράλυσης. Μπορεί να έχετε πολύ ζωντανές παραισθήσεις και συχνά είναι δυσάρεστες.
  2. Μην εστιάζετε στα όνειρα. Συνειδητοποιήστε ότι δεν είναι πραγματικά. Αυτό θα σας επιτρέψει να εστιάσετε αλλού.
  3. Μην αφήνετε τα μάτια σας να περιπλανώνται. Μπορεί να δείτε πράγματα που δεν είστε έτοιμοι να δείτε. Αντίθετα, κλείστε τα μάτια σας, κάτι που θα αποκλείσει τα κακά οράματα και θα σας επιτρέψει να έχετε έναν ήρεμο χώρο για να ηρεμήσετε τον εαυτό σας.
  4. Μην παλεύετε να βγείτε από την υπνική παράλυση. Αυτό θα προκαλέσει πανικό, ο οποίος δεν είναι ποτέ καλός. Αντίθετα, εστιάστε σε μικρές κινήσεις, όπως το κούνημα του μικρού δακτύλου σας. Αυτό μπορεί να ξυπνήσει το νευρικό σας σύστημα και να σας βοηθήσει να βγείτε από αυτό.

Οι χρήστες του TikTok έμειναν έκπληκτοι από την προειδοποίηση, με πολλούς να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στα σχόλια για τις συμβουλές του . Ένας χρήστης είπε: «Παλιά φοβόμουν αλλά τώρα θυμώνω κάθε φορά». Ένας άλλος χρήστης πρόσθεσε: «Αυτό μόλις μου συνέβη, δεν θέλω να κοιμηθώ ξανά», ενώ ένας τρίτος παρατήρησε: «Η υπνική παράλυση δεν είναι ποτέ τρομακτικά οράματα, αλλά είμαι ξύπνιος και δεν μπορώ να κινηθώ και είναι δύσκολο να αναπνεύσω. Προσπαθώ τόσο σκληρά να πείσω τον άντρα μου να με βοηθήσει και όταν σκέφτομαι ότι θα πεθάνω, σταματάει».

@drjoe_md Sleep paralysis is a phenomenon where an individual temporarily experiences an inability to move, speak, or react either during falling asleep or upon awakening. It’s often accompanied by hallucinations, such as pressure sensations or a sense of dread, which can make the experience particularly alarming. Although it can be frightening, sleep paralysis is considered harmless and is associated with factors like irregular sleep schedules, sleep deprivation, and stress. To help prevent it, maintaining a regular sleep schedule, ensuring adequate sleep, managing stress, and practicing good sleep hygiene, such as creating a comfortable sleep environment, can be effective strategies. p.s. sorry about the excessive hand talking 🤚 , I’m working on it! 😬 #sleepparalysis #insomnia #anxietyrelief #stres #bettersleep ♬ original sound – Dr. Joe, M.D. 🩺



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ