Ύπνος: Αυτή είναι η καλύτερη θέση για να κοιμηθείτε όταν έχετε δυσπεψία, σύμφωνα με ειδικούς

Ταλαιπωρείστε από δυσπεψία επειδή φάγατε υπερβολικά το βράδυ; Ειδικοί αναφέρουν ότι ο ύπνος σε μια συγκεκριμένη θέση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η καλύτερη θέση ύπνου για να ανακουφιστείτε από τη δυσπεψία

Σύμφωνα με την Canadian Society of Intestinal Research, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παλινδρόμηση οξέων.

Τα πεπτικά ή γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η δυσπεψία, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα, η καούρα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εκδηλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια των διακοπών. «Το έντερο λειτουργεί καλύτερα με τη ρουτίνα, ειδικά όσον αφορά τον ύπνο, την άσκηση και τα γεύματα», δήλωσε η Erin Judge, πιστοποιημένη διαιτολόγος-διατροφολόγος, ειδικός στην υγεία του εντέρου και ιδρύτρια της Gutivate.

«Η περίοδος των διακοπών διαταράσσει τη ρουτίνα, λόγω των ταξιδιών και της αλλαγής του προγράμματος. Αυτό μπορεί να μπερδέψει το έντερο και να οδηγήσει σε πεπτικά συμπτώματα, ειδικά σε αλλαγές στην εντερική κινητικότητα», εξήγησε η ειδικός.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν το περιεχόμενο του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο (το όργανο που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι). Η οπισθοδρομική ροή οξέος ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέων. Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν καούρα μετά το φαγητό, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα ή όταν είστε ξαπλωμένοι.

«Η βαρύτητα βοηθά στην αποφυγή της ανόδου του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο», αναφέρει η Καναδική Εταιρεία Έρευνας του Εντέρου. «Ωστόσο, η παλινδρόμηση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη όταν κοιμάστε ή είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Χωρίς τη βοήθεια της βαρύτητας, είναι πολύ πιο εύκολο για το περιεχόμενο του στομάχου να διαρρεύσει μέσω του χαλασμένου κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα και να εισρεύσει στον οισοφάγο», σημειώνει ο οργανισμός.

Πώς ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να σας βοηθήσει όταν έχετε δυσπεψία

Μια αλλαγή στις συνήθειες ύπνου μπορεί να ανακουφίσει αυτόν τον πόνο. Το μεγαλύτερο μέρος του όγκου του στομάχου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της άνω κοιλίας. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά κρατά το στομάχι κάτω από τον οισοφάγο, καθιστώντας πιο δύσκολη την άνοδο του οξέος του στομάχου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το στομαχικό οξύ καθαρίζει πολύ πιο γρήγορα όταν άτομα με χρόνια καούρα κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά, αντί για ανάσκελα ή στη δεξιά πλευρά.

Εάν δεν μπορείτε να νιώσετε άνετα στην αριστερή σας πλευρά, οι ειδικοί συμβουλεύουν να σηκώσετε το κεφάλι και τον κορμό σας κατά 15 έως 20 εκατοστά πάνω από το κρεβάτι. Μερικοί προτείνουν να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι ανύψωσης για να επιτύχετε αυτό το αποτέλεσμα.

Το σώμα σας πρέπει να είναι σε κλίση και όχι απλώς το κεφάλι σας να στηρίζεται ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα σας. Το να σηκώνετε μόνο το κεφάλι σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα, που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο στομάχι και να επιδεινώσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα.

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ