Ύπνος: «Αυτές είναι οι ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το ροχαλητό τη νύχτα» – Τι προτείνει γιατρός

Το ροχαλητό μπορεί να μετατρέψει τον ύπνο σε εφιάλτη. Αλλά μην ανησυχείτε! Ο Dr. Karan Rajan, χειρουργός του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS) και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Sunderland, προτείνει μια σειρά ασκήσεων για το στόμα που ισχυρίζεται ότι μπορούν να περιορίσουν το ροχαλητό και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας, ακόμα κι αν σας φαίνονται λίγο περίεργες.

«Αν θέλετε να σταματήσετε να ροχαλητό, δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις για να έχετε καλύτερο ύπνο», αποκάλυψε σε βίντεο στο TikTok (@dr.karanr), ο Dr. Rajan. «Αυτές οι ασκήσεις είναι ουσιαστικά προπόνηση ενδυνάμωσης για τους μυς της γλώσσας και του λαιμού σας, ώστε να σφίξουν και να μην χαλαρώνουν ή κλείνουν κατά τον ύπνο. Έτσι, θα ξυπνάτε πιο ξεκούραστοι και θα σταματήσετε να ακούτε γκρίνια από τον/την σύντροφό σας για το ροχαλητό σας».

Σύμφωνα με το NHS, το ροχαλητό είναι πολύ συχνό και συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη κάποιου σοβαρού προβλήματος. Συχνά προκαλείται από το άνοιγμα του στόματος κατά τον ύπνο, την εν μέρει απόφραξη του πίσω μέρους του λαιμού από τη γλώσσα ή τη βουλωμένη μύτη. Ωστόσο, εάν το ροχαλητό σας είναι κάτι περισσότερο από μια μικρή ενόχληση, υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Οι απλές ασκήσεις για να σταματήσετε το ροχαλητό

Ο Dr. Rajan προτείνει τις εξής ασκήσεις:

  1. Βγάλτε τη γλώσσα σας έξω και κρατήστε την για 5 δευτερόλεπτα. Για επιπλέον αντίσταση, πιέστε τη γλώσσα σας σε ένα κουτάλι και επαναλάβετε 3 ή 4 φορές.
  2. Στη συνέχεια, σπρώξτε τη γλώσσα σας προς τα πίσω και τοποθετήστε δύο δάχτυλα σε κάθε μάγουλο. Σπρώξτε τη γλώσσα σας από τη μία πλευρά στην άλλη ενάντια στα δάχτυλά σας, επαναλαμβάνοντας ξανά την ενέργεια τρεις ή τέσσερις φορές.
  3. Σπρώξτε προς τα εμπρός δόντια σας και προσπαθήστε να καταπιείτε. Εάν θέλετε ακόμα μεγαλύτερο τέντωμα στους μυς του λαιμού σας, κοιτάξτε προς τα πάνω ενώ το κάνετε. Επαναλάβετε τρεις ή τέσσερις φορές.
  4. Αφήστε τη γλώσσα σας να πέσει προς τα κάτω και κρατήστε την για 5 δευτερόλεπτα. Αν το κάνετε αυτό μπροστά σε καθρέφτη, θα δείτε την επιγλωττίδα σας να ανεβαίνει. Αυτό ενισχύει τους μυς στο πίσω μέρος του λαιμού. Κάντε το 3 ή 4 φορές.

Εκτός από αυτές τις ασκήσεις, το NHS προτείνει τη διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή αλκοόλ και τον ύπνο στο πλάι για την καταπολέμηση του ροχαλητού. Σε πιο επίμονες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν έναν ιμάντα στο πηγούνι για να κρατήσει το στόμα κλειστό τη νύχτα ή μια «συσκευή προώθησης της κάτω γνάθου» που βοηθά στην κίνηση της γλώσσας προς τα εμπρός.

Για αυτές τις πιο πρακτικές λύσεις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

@dr.karanrHow to stop snoring. Do these exercises every day to strengthen and tone your tongue & throat muscles.♬ original sound – Dr Karan Raj



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ