Ύπνος: Αυτά τα σνακ θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, σύμφωνα με ειδικούς

Οι ειδικοί τονίζουν τον μεγάλο αντίκτυπο της διατροφής στην ποιότητα του ύπνου μας, επισημαίνοντας ότι το πότε τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε. Συνιστούν να αποφεύγετε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο και να επιλέγετε ελαφριά, θρεπτικά σνακ. Αυτές οι έξυπνες επιλογές διατηρούν σταθερό το σάκχαρο στο αίμα και αποτρέπουν τις διαταραχές του ύπνου.

Τα καλύτερα σνακ για να εξασφαλίσετε έναν ποιοτικό ύπνο

Αν πεινάσετε αργά το βράδυ, οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώσετε, ιδανικά 1-2 ώρες πριν τον ύπνο, κάτι ελαφρύ αλλά αποτελεσματικό στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, όπως:

  • ένα γιαούρτι,
  • μια μπανάνα ή
  • μερικούς ξηρούς καρπούς

Για να αποφύγετε το αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνιστούν μια μέτρια μερίδα από τα παραπάνω σνακ.

Συμβουλές από ειδικούς για να κοιμηθείτε καλύτερα

Οι ειδικοί της εταιρείας Plumbworld, μοιράστηκαν μια σειρά από συμβουλές για έναν ξεκούραστο ύπνο, μεταξύ των οποίων είναι και η κατανάλωση μικρών απογευματινών σνακ.

Οι «χρυσοί» κανόνες τους περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή πλούσιων γευμάτων πριν τον ύπνο
  • Κατανάλωση φαγητού σε σταθερές ώρες
  • Έναρξη της ημέρας με ένα χορταστικό πρωινό
  • Διακοπή της κατανάλωσης καφεΐνης το βράδυ
  • Άφθονη κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά περιορισμός πριν τον ύπνο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα χρήσιμο κόλπο είναι να σχεδιάζετε τα γεύματά σας εκ των προτέρων και να μαγειρεύετε σε μερίδες. Ο προγραμματισμός των γευμάτων όχι μόνο σας εξασφαλίζει έτοιμες προς κατανάλωση θρεπτικές επιλογές, αλλά σας βοηθά και να εξοικονομήσετε χρήματα μειώνοντας την ανάγκη για take away ή αγορές της τελευταίας στιγμής.

Το μαγείρεμα σε μερίδες σάς επιτρέπει να ελέγχετε τις ποσότητες και να αποφεύγετε την υπερφαγία αργά το βράδυ. Ακολουθώντας ένα προγραμματισμένο πλάνο διατροφής, μπορείτε να ευθυγραμμίσετε τις διατροφικές σας συνήθειες με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας, προάγοντας τον καλύτερο ύπνο και την γενικότερη καλή υγεία. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε περισσότερες φυτικές τροφές στη διατροφή σας, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Για παράδειγμα, τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως τα φυλλώδη λαχανικά και ξηροί καρποί, μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών σας και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής για καλύτερο ύπνο

Οι ειδικοί μοιράστηκαν το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής για να απολαμβάνετε έναν ξεκούραστο ύπνο:

  • Πρωινό: Καταναλώστε το πρωινό σας γεύμα μέσα σε μία ώρα αφότου ξυπνήσετε. Αυτό θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας και θα συγχρονίσει τα επίπεδα ενέργειας του σώματός σας με τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό.
  • Μεσημεριανό: Καταναλώστε ένα μεσημεριανό γεύμα γύρω στη 12μ.μ. – 2μ.μ. για να διατηρήσετε σταθερό επίπεδο ενέργειας και να αποφύγετε τις απογευματινές “πτώσεις” ενέργειας που μπορούν να επηρεάσουν την απογευματινή σας ρουτίνα.
  • Δείπνο: Καταναλώστε το βραδινό σας γεύμα κατά προτίμηση 3-4 ώρες πριν τον ύπνο, ώστε να δώσετε αρκετό χρόνο για την πέψη και να αποτρέψετε την δυσφορία που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
  • Απογευματινό σνακ: Εάν χρειάζεστε σνακ, επιλέξτε κάτι ελαφρύ και υγιεινό περίπου 1-2 ώρες πριν τον ύπνο για να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χωρίς να επιβαρύνετε το πεπτικό σας σύστημα.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ