Θεσσαλία: Τουλάχιστον 8.000 αιγοπρόβατα που νοσούν από πανώλη οδηγούνται σε σφαγή – «Δεν θα έχουμε να ζήσουμε»

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, καθώς χιλιάδες αιγοπρόβατα εντοπίστηκαν θετικά στον ιό της πανώλης. Κατά δεκάδες, όπως ορίζεται από το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο, οδηγούνται σε σφαγή, με τις αγροτικές οικογένειες να μένουν στον «αέρα». Την ίδια στιγμή, έχει προκληθεί σάλος από την ταφή ζωντανών ζώων, που καταπλακώθηκαν από τόνους χώματος και μαρμαρόσκονης, καταλήγοντας από ασφυξία.

Του Αργύρη Ηλιάδη

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, έχουν θανατωθεί 5 χιλιάδες και πλέον ζώα, ενώ μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να σφαχτούν ακόμα 3.000, με τις αγροτικές μονάδες που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές να «αγγίζουν» τις 17 (συμπεριλαμβανομένων και των παχυντηρίων).

Σε δηλώσεις του στο enikos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, είπε ότι κύριο μέλημα των αγροτών σε αυτή τη φάση είναι να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, παρά το γεγονός ότι η εξάπλωση έχει ήδη επεκταθεί αρκετά, χάνοντας πολλά κοπάδια. «”Καιγόμαστε” στην κυριολεξία. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε κάθε υγειονομικό μέτρο, ώστε να σταματήσουμε την μετάδοση του ιού, μήπως και καταφέρουμε να σώσουμε τα υπόλοιπα ζώα. Δεν εισέρχεται κανείς άλλος στις μονάδες μας  πέρα από εμάς, απολυμαίνουμε τα βυτεία και γενικότερα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση».

«Κραυγή αγωνίας» από τις πληγείσες οικογένειες

Περσότερες από 10 οικογένειες βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση, αφού έχουν αποδεκατιστεί τα κοπάδια τους, ενώ καταβάλουν και αγωνιώδεις προσπάθειες να περιορίσουν και τη διασπορά του ιού. «Έχουμε υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές, και η “αυριανή” μέρα έπεται ακόμα πιο δύσκολη. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα ζώα, τα προϊόντα. Οι περισσότεροι έχουμε παιδιά και τα μόνα μας έσοδα προέρχονται αποκλειστικά από την εκτροφή των ζώων και την παραγωγή γάλακτος, τυριού κλπ», επισημαίνει ο κ. Μπαλούκας.

Παράλληλα, η διεκδίκηση αποζημιώσεων εντοπίζεται ανάμεσα στις επόμενες κινήσεις τους, αλλά δεν αποτελεί προτεραιότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι κτηνοτρόφοι πασχίζουν να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων που προορίζονται για σφαγή και μετέπειτα θα καθίσουν στο «στρογγυλό» τραπέζι των συζητήσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβει η εκάστοτε μονάδα.

«Θέλουμε πρώτα να σώσουμε ότι έχει απομείνει και μετά να συζητήσουμε για αποζημιώσεις. Άλλωστε, η πανώλη ακόμη μας “κυνηγά” και ο αριθμός των αιγοπροβάτων που προσβάλλονται από τον ιό ολοένα και αυξάνεται».

Σάλος με την ταφή ζωντανών αιγοπροβάτων

Ανάμεσα στα 5 χιλιάδες ζώα που έχουν ήδη θανατωθεί, ήταν και 264 πρόβατα ενός κτηνοτρόφου, τα οποία θάφτηκαν ζωντανά βρίσκοντας αργό και βασανιστικό θάνατο. Στα ζώα είχε χορηγηθεί αρχικά αναισθησία – από δύο υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας – αλλά επειδή άργησε η διαδικασία της σφαγής, κάποια από αυτά επανήλθαν. Τότε, οι υπάλληλοι που είχαν επιφορτιστεί με το έργο της ταφής, στον λάκκο που είχαν ανοίξει νωρίτερα, δεν δίστασαν μαζί με τα ζώα που κείτονταν στο έδαφος να θάψουν και όσα είχαν ξυπνήσει. Τα σκέπασαν με τόνους χώματος αλλά και μαρμαρόσκονης.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η δυσοσμία που αναδύονταν στην περιοχή από τα σαρκικά υγρά των ζώων ήταν ανυπόφορη, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση των Αρχών.

Χαρακτηριστικό είναι και το βίντεο – ντοκουμέντο που παρουσιάζει το enikos.gr από τη στιγμή της ταφή των αιγοπροβάτων που βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

«Τα αιγοπρόβατα στην ουσία θάφτηκαν ζωντανά. Δεν τηρήθηκε τίποτα από όσα προβλέπει το πρωτόκολλο. Αρχικώς στα ζώα χορηγήθηκε αναισθησία από 2 υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας, αλλά μετέπειτα επανήλθαν, αφού η διαδικασία της σφαγής δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σκόνη που έριξαν πάνω από τα ζώα είναι μαρμαρόσκονη, ενώ οι αρμόδιοι ήθελαν να ρίξουν τσιμέντο», ανέφερε στο enikos.gr η πληρεξούσια δικηγόρος του κτηνοτρόφου που έχασε σχεδόν 300 πρόβατα, Χριστίνα Μητρονάτσιου.

«Δεν θα έχω να ζήσω»

Ο 28χρονος κτηνοτρόφος, μέσω της δικηγόρου του, δηλώνει στο enikos.gr ότι, «και εγώ και η σύντροφός μου – επίσης νέα κτηνοτρόφος – είμαστε πολύ χάλια ψυχολογικά. Δεν θα έχουμε να ζήσουμε αν δεν μας δοθούν αποζημιώσεις ή έστω για αρχή κάποια προκαταβολή. Προέρχομαι από μια φτωχή οικογένεια και με προσωπική θυσία και κόπο μπόρεσα να φτιάξω αυτό το κοπάδι και τώρα δεν μου έμεινε τίποτα. Απολύτως τίποτα. Από όταν έγινε αυτό, δεν ξέρω πώς να αντιδράσω».

«Δεν θα πάρεις ποτέ αποζημιώσεις»

Η κα. Μητρονάτσιου, μαζί με τον νεαρό κτηνοτρόφο, επικοινώνησαν με στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων μεταφέροντας την κατάσταση που επικρατεί. Τότε, όπως καταγγέλλει η δικηγόρος στον ALPHA, υψηλόβαθμο στέλεχος που επισκέφτηκε το βράδυ της Κυριακής το σημείο της ταφής, τους απείλησε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «αν δεν σταματήσεις αυτό που κάνεις με την δικηγόρο σου και συνεχίζεις να ενοχλείς τα στελέχη, δεν θα πάρεις ποτέ αποζημιώσεις».

Την ίδια στιγμή, η κα. Μητρονάτσιου δηλώνει ότι τέτοιες απειλές δεν πρόκειται να περιορίσουν τις νομικές τους ενέργειες, «αλλά θα φτάσουμε μέχρι το τέλος, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό».

«Εάν δεν καταβληθούν οι αποζημιώσεις που αναλογούν στην καταστροφή τότε θα διεκδικήσουμε δικαστικά τόσο την θετική όσο και την αποθετική ζημία, τα διαφυγόντα κέρδη των κτηνοτροφικών μονάδων που αποδεκατίστηκαν και την ηθική βλάβη των κτηνοτρόφων που μπήκαν στη διαδικασία να θανατώσουν τα κοπάδια τους με ακραία βίαιο τρόπο», σημείωσε.

Καρατομήθηκε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, πραγματοποίησε σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης (24/07), με την αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Τρικάλων και τους υπηρεσιακούς της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας πως «η διαχείριση της θανάτωσης και υγειονομικής ταφής των ζώων είναι ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας».Συγκεκριμένα, με απόφαση του περιφερειάρχη αντικαθίσταται ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής Τρικάλων και στη θέση τοποθετείται άλλη κτηνίατρος της ΠΕ Τρικάλων. Αρχίζει δε, σήμερα, Πέμπτη (25/07), πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση του θέματος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στα «κάγκελα» οι φιλοζωικές

Η ακτιβιστική ομάδα Animal Rights Greece καταγγέλλει το εν λόγω συμβάν, ενώ συμπληρώνει ότι «ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 3.000 ζώα».

«Στα Τρίκαλα, έθαψαν ζωντανά πρόβατα που νοσούσαν από πανώλη. Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες αυτό έγινε διότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφόρτισαν τους κτηνοτρόφους με το να «ακινητοποιούν και αναισθητοποιούν» οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και καθώς δεν είχαν το ειδικό «πιστόλι» για να σκοτώσουν τα πρόβατα αποφάσισαν να τα θάψουν ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους, όπως έγινε σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Στην περιοχή αναδύεται έντονη δυσοσμία από τα σαρκικά υγρά των αιγοπροβάτων κάτι που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία. Η σκόνη που έριξαν πάνω από τα ζώα είναι μαρμαρόσκονη, ενώ οι αρμόδιοι ήθελαν να ρίξουν τσιμέντο. Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 3.000 ζώα» αναφέρεται στην ανάρτησή τους στο Instagram.

Παρέμβαση Εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία, προκειμένου να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στην Θεσσαλία γίνεται λόγος για συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα που φέρεται να εισήγαγε φορτίο με μολυσμένα αιγοπρόβατα από την Τουρκία ή τη Ρουμανία.

Πάντως, και ο κ. Κουρέτας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Τρικάλων για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ