Τα 5 μπαχαρικά για μνήμη «τούρμπο» και καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα μπαχαρικά από μόνα τους αποτελούν το «κλειδί» για μια πιο μακρά και υγιή ζωή. Εκτός από μια απλή πινελιά γεύσης στη μαγειρική, προσφέρουν πολύτιμα οφέλη για τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τα επίπεδα ενέργειας και τη γνωστική λειτουργία.

Τα 5 μπαχαρικά που αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου

Ο Dr. Brandon Crawford, νευρολόγος ειδικός στην υγεία του εγκεφάλου, μοιράστηκε τις ιδιαίτερες γνώσεις του για τα 5 μπαχαρικά που είναι πιο κατάλληλα για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας και της συνολικής ευεξίας:

  • Μαύρο πιπέρι
  • Κανέλα
  • Τζίντζερ
  • Μοσχοκάρυδο
  • Κουρκουμάς

Μαύρο πιπέρι: Το μπαχαρικό της μνήμης

Το μαύρο πιπέρι, ίσως το πιο κοινό μπαχαρικό της λίστας, περιέχει πιπερίνη, μια ένωση που βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία αυξάνοντας τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Η πιπερίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, τόσο από τις τροφές όσο και από τα συμπληρώματα διατροφής.

Όπως εξήγησε ο Crawford, ο συνδυασμός μαύρου πιπεριού με κουρκουμά σε ένα latte με γάλα, για παράδειγμα, είναι ένας διπλός συνδυασμός για τη συνολική υγεία.

«Η πιπερίνη, η δραστική ουσία στο μαύρο πιπέρι, μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης (από τον κουρκουμά) έως και 2.000%. Αυτή η συνέργεια όχι μόνο ενισχύει τα οφέλη της κουρκουμίνης για τον εγκέφαλο, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, υποστηρίζοντας έμμεσα την γνωστική υγεία», αποκάλυψε.

Κανέλα: Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Μια ημερήσια δόση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη. Η κανέλα που ενσωματώνεται εύκολα σε smoothies, αλμυρά πιάτα, γιαούρτι, καφέ ή τσάι, βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο Crawford σημειώνει ότι η σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση της εγκεφαλικής λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και την πρόληψη της ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών στο μέλλον.

Τζίντζερ: Αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό για τον εγκέφαλο

Χρησιμοποιείται στην Κινέζικη και στην Ινδική ιατρική για χιλιάδες χρόνια. Το τζίντζερ προέρχεται από τις ρίζες του φυτού Zingiber officinale. Περιέχει τη δραστική ουσία τζιντζερόλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

«Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες», είπε ο Crawford. «Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών, η οποία είναι απαραίτητη για την εστίαση και την πνευματική ευκινησία».

Το τζίντζερ εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στη βλάβη των κυττάρων και τη γήρανση. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του ενισχύουν επίσης την ικανότητα του σώματος να καίει θερμίδες, καθιστώντας το μπαχαρικό ευεργετικό για όσους κάνουν δίαιτα.

Μοσχοκάρυδο: Το μπαχαρικό της μνήμης και της καλής διάθεσης

Το μοσχοκάρυδο προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Myristica, το οποίο είναι εγγενές τόσο στην Αφρική όσο και στην Ανατολική Ινδονησία. Περιέχει τη μυριστικίνη, μια ένωση γνωστή για τις νευροπροστατευτικές της ιδιότητες, οι οποίες βελτιώνουν τη μνήμη και αποτρέπουν την εκφύλιση των νευρικών οδών.

«Το μοσχοκάρυδο έχει επίσης ιδιότητες που τονώνουν τη διάθεση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε μια πιο θετική ψυχική κατάσταση», σημείωσε ο Crawford.

Το μοσχοκάρυδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας τον οργανισμό να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και να μειώνει το οξειδωτικό στρες, την ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της συσσώρευσης των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) στα κύτταρα και τους ιστούς.

Σύμφωνα με το Healthline, το μοσχοκάρυδο:

  • αυξάνει τη λίμπιντο,
  • βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και
  • ενισχύει την υγεία της καρδιάς.

Από την άλλη πλευρά, το μοσχοκάρυδο μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις σε υψηλές δόσεις και μερικές φορές «ενοχοποιείται για τις ναρκωτικές και παραισθησιογόνες του ιδιότητες».

Κουρκουμάς: Το “χρυσό” μπαχαρικό από την Ινδία

Ο κουρκουμάς προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa, ενός είδους τζίντζερ. Αυτή η ρίζα περιέχει κουρκουμίνη, μια ένωση πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Γνωστός ως ο “χρυσός” του φυτικού βασιλείου, ο κουρκουμάς υποστηρίζει επίσης την αποτοξίνωση του ήπατος και λειτουργεί ως φυσικό αναλγητικό.

Μειώνοντας τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη, η κουρκουμίνη προστατεύει τον εγκέφαλο από παράγοντες που οδηγούν σε γνωστική εξασθένιση. «Η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα της BDNF, μιας ορμόνης του εγκεφάλου, η οποία αυξάνει την ανάπτυξη νέων νευρώνων και καταπολεμά διάφορες εκφυλιστικές διαδικασίες στον εγκέφαλο», εξήγησε ο Crawford.

Επιπλέον, ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι:

  • ανακουφίζει τα συμπτώματα δυσπεψίας,
  • μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων,
  • καταπολεμά την κατάθλιψη,
  • προλαμβάνει τον καρκίνο,
  • βελτιώνει τη μνήμη και
  • μειώνει τον πόνο από αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ